Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehitä kokeillen

Kirjoitettu 28.11.19
Esseen kirjoittaja: Tom Kaskinen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kehitä kokeillen
Kirjan kirjoittaja: Lotta Hassi, Sami Paju ja Reetta Maila
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.5. Yrittämisen klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kehitä kokeillen

 

Kokeilut, kokeilut ja kokeilut. Niistä jauhetaan tiimiakatemialla kokoajan.

 

Dynan alussa meitä kannustettiin hirveästi kokeilemaan kaikkia asioita mitä mieleen tuli. Se oli omalla tavallaan akatemian alkuvaiheina hyvinkin vaikeaa, koska oli vaikea hahmottaa mitä kannattaa kokeilla ja miten se on mahdollista. Kirjassa käydään mielestäni hyvin läpi erilaisia testimenetelmiä, mitkä on helppo viedä käytäntöön.

 

Arvailut

 

Sen on tajunnut nyt vasta melkein kahden vuoden jälkeen, että olettamukset, veikkaukset ja arvaukset miten asiat toimivat tai eivät toimi ovat hyvinkin usein väärässä. Kirja kannustaa kokeilemaan asioita mahdollisimman yksinkertaisesti. Sorrumme myös tiiminä usein siihen, että jos joku tuo uuden idean pöytään, siitä aletaan välittömästi etsimään negatiivisia puolia miksi se ei toimisi.

 

Tästä syystä on hyvin tärkeää varsinkin akatemialla antaa jokaiselle idealle mahdollisuus. Sitä ei ikinä tiedä toimiiko se ja onko se seuraava ”Big thing” jos sitä ei kokeile millään tavalla. Turha myöskään miettiä liian paljon sitä, mitä tapahtui kun joku samantyylisellä idealla oleva kokeili sitä. Tilanne voi olla täysin erilainen nyt, eikä se välttämättä ole tuhoon tuomittu. Totta kai pitää olla järkeä päässä, ja eskimoille ei kannata kokeilla myydä jäätä.

 

Tiimiakatemia

 

Tiimiakatemia on täydellinen alusta näille kokeiluille. Harvassa paikassa kannustetaan kokeilemaan hulluja ideoita, vaikka valmentaja olisikin jo varma sen epäonnistumisesta. Mikäli joku epäonnistuu jossain, se koetaan melkeinpä tärkeämpänä kuin onnistuminen. Täältäkin laitoksesta on ponnistanut monia ihan uskomattomista ideoista lähteneitä projekteja pinnalle.

 

”Kokeilu on epäonnistunut vain silloin, kun siitä ei opita mitään”

 

Tämä lause kiteyttää hyvin tiimiakatemian ajatusmaailman. Haluan itsekin ehkä vielä kokeilla jotain uutta, vaikka minulla on tällä hetkellä hyvin menevä projekti käynnissä josta opin kokoajan uutta.

 

Kokeilut

 

Kokeilut voivat olla ihan mitä tahansa. Jos ideasi on luoda mobiiliapplikaatio, voit testata sitä piirtämällä erillisille papereille jokaisen valikon, ja katsoa toimiiko se loogisesti. Haluat perustaa tietynlaisen ravintolan, niin menet jonnekin missä ihmisiä on paljon ja juttelet heille. Pitää tietenkin muistaa kokeilla järkevästi. Ei kannata esimerkiksi luottaa siihen, että 10 ihmistä sanoo, että tulisivat uuteen ravintolaasi syömään. Sillä kuitenkin kannattaa aloittaa. Mitä lähemmäs käytäntöä voit viedä kokeilut, sitä parempi.

 

”Ei ole seuraavaa Facebookia tai Googlea, seuraava iso juttu on jotain aivan muuta.”

 

En tiedä mistä kirjasta lainaus on muistunut mieleeni, mutta se on hyvä pitää mielessä ideoinnissa. Kannattaa pyrkiä myös ajattelemaan aivan uusia juttuja, mitä ei ole koskaan tehty. Voi tietenkin olla, että osaat toteuttaa Facebookin paremmin ja ryhtyä kilpailijaksi, mutta se on aika pirun paljon kivisempi tie kuin aloittaa jotain ihan muuta.

 

Päämäärä

 

On hyvin tärkeää miettiä mitä kokeiluilla oikeasti halutaan saavuttaa, ja suunnitella se alusta loppuun. Mitkä ovat stepit, miten sinne päästään, mitä tehdään jos tulos on x? Kokeiluja kannattaa myös tehdä monia erilaisia. Yksittäinen kysely ei välttämättä kerro asiasta yhtään mitään. Yksikin sanamuutos voi vaikuttaa tulokseen huomattavasti.

 

Motorolat

 

Motorolat ovat akatemian yksi tärkeimmistä työkaluista. Jokaisesta projektista, tai oikeastaan kaikesta tekemisestä oli se sitten vaikka asiakastapaaminen, kannattaa tehdä esimotorola. Esimotorolassa käydään etukäteen ajatuksia läpi mitä halutaan saavuttaa, mikä voi epäonnistua jne. Jälkimotorolassa taas käydään melkein samat kysymykset jälkeenpäin.

 

Omassa projektissani en ole kokeillut kaikkea tarpeeksi, tai kokeilut ovat jääneet hyvinkin lyhyeksi. Kirja kuitenkin avaa silmiä sille, että kokeiluihin kannattaa oikeasti varata oma aika. Nykypäivänä on mielestäni tärkeä pystyä reagoimaan nopeasti ja muuttumaan maailman mukana.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!