Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehitä kokeillen

Kirjoitettu 04.05.16
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kehitä kokeillen
Kirjan kirjoittaja: Lotta Hassi, Sami Paju & Reetta Maila
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jo heti alusta asti Bisnerassa ollaan haluttu lähteä kokeilemaan erilaisia juttuja ja tekemään rohkeita kokeiluja. Visionamme onkin toiminut the new era of business. Nyt pikkuhiljaa olemme alkaneet elämään visiotamme todeksi. Tästä esimerkkinä lukuisat omat kokeilut sekä projektit, jotka olemme kehittäneet alusta asti asiakkaillemme.

 

Nyt alku keväästä olemme paljon miettineet sitä mitä haluamme yhdessä Bisnerana tehdä. Luulen, että olemme löytäneet asian ytimen. Asioista puhuminen sekä yhdessä tekeminen on johtanut siihen, että olemme saaneet yllättävän paljon aikaiseksi. Ja tulevaisuudessa tulee varmastikin olemaan aika lailla hommaa meillä jokaiselle. Halusinkin kuitenkin vieläkin enemmän ottaa selvää siitä, mitä tarkoittaa kehittämällä kokeilu, ja siksipä luin kirjan Kehitä kokeillen, jonka ovat kirjoittaneet Lotta Hassi, Sami Paju ja Reetta Maila.

 

Meillä monesti Bisnerassa arvaillaan kaiken laisia asioita, mutta valitettavasti yleensä arvaukset ja luulemiset menevät enemmän tai vähemmän metsään. Tässä tilanteessa meidän tulisikin etsiä tietoa jostakin tai jos tietoa ei löydy niin silloin pitäisi kokeilla eikä vain arvailla, että ehkä se toimii tai ehkä ei.

 

Mitä nyt olen tässä kevään aikana oppinut on se, että ei kannata jäädä turhaan vatvomaan asioita vaan pitää lähteä toimimaan. Tällä tavoin säästää aikaa, rahaa ja vaivaa kun ei tarvitse uskoa vain oletuksiin. Hyvänä esimerkkinä toimii kevään ravintolapäivänä järjestetty Ekoteko brunssi. Viime jouluna tiimimme järjesti Ekoteko joulupop-upin Torikeskukseen. Ideana oli, että myymälässämme myytiin ekologisia sekä suomalaisia lähituotteita kuluttajille. Ideamme sai paljon kiitosta, joten halusimme jatkaa jollakin tavalla toimintaa tulevaisuudessakin. Saimme siis viikkoa ennen ravintolapäivää idean, että olisi kiva herättää taas Ekoteko brändin henkiin siten, että järjestäisimme lähiruokabrunssin. Saimme idean eikä aikaakaan kun lähdimme hommiin vaikka emme tiennyt siinä vaiheessa mitä tuleman pitäisi. Soitimme eri Keski-Suomen alueen elintarvikeyrityksille ja pyysimme markkinointia vastaan heiltä heidän tuotteitaan brunssiamme varten. Eikä kauaa nokka tuhissut kun jo olimme saaneet 15 yritystä mukaamme. Niiden pohjalta loimme menuun, jonka myös julkaisimme Ekotekon Facebookissa sekä Instagramissa. Hauskaa tästä projektista teki sen, että kukaan meistä ei ollut aikaisemmin osallistunut ravintolapäivään, joten meillä kenelläkään ei ollut minkäänlaista tietoa ja kokemusta siitä mitä päivän aikana tulisi tapahtumaan. Löytäisikö ylipäätään kukaan meidän brunssille? Mutta eihän mikään selviä jos sitä ei kokeile.

 

Yllätykseksemme jo kello 10:00 aikoihin rappukäytävästä alkoi kuulumaan ääntä sekä pian rappukäytävä oli täynnä porukkaa, niin paljon jotta meille tuli kova kiire tehdä lisää ruokaa tarjottavaksi arvoisille vieraillemme. Meillä ei ollut lainkaan aavistusta siitä kuinka paljon porukkaa voisi tulla. Päivä sujui niin hyvin, että paikalle saapui lähes sata ihmistä. Eli kannattaa tehdä pieniä kokeiluja, sillä niistä saa valtavasti oppia sekä tietoa. Ensi kerralla osaamme ehkä mitoittaa ruuan määrän paremmin, mutta onneksi kukaan asiakkaistamme ei jäänyt päivän aikana ilman ruokaa.

 

Pienellä vaivalla sekä markkinoinnilla voi saada yllättävän paljon aikaiseksi, ainakin tässä tapauksessa. Pitää lähteä vain toimimaan eikä saa miettiä, että ei minulla ole aikaa, koska aikaa meillä jokaisella on saman verran sekä jos ei turhaan keskity jahkailuun vaan keskittyy itse toimintaan niin asioilla on yleensä tapana järjestyä. Ja jos tuntuu siltä, että tämä ajatus tai idea ei toimi niin siitäkin voi oppia. Tästä tulikin mieleen, että päätimme viime syksynä Matleenan ja Claudian kanssa, että haluamme järjestää jouluna Ekoteko joulutapahtuman. Ideana oli se, että etsisimme tapahtumaan myyjiä, jotka voisivat myydä omia tuotteita meidän tapahtumassa. Kuitenkin harmiksemme heräsimme tässä tapauksessa hiukan liian myöhään, joten tapahtui niin, että emme saaneet myytyä ainuttakaan paikkaa tapahtumaamme.

 

Aloitimme suunnittelun syyskuussa ja halusimme tehdä tapahtumasta todella hyvän joten keskityimme hieman liikaa siihen kuka on meidän asiakas ja siihen mitä he haluavat. Saimme toki paljon arvokasta tietoa mitä voi hyödyntää varmastikin tulevaisuudessa vastaavissa projekteissa. Suurimpana ongelmana oli kuitenkin se, että pienkäsityöyrittäjät olivat jo vuosi aikaisemmin ilmoittautuneet erilaisiin joulutapahtumiin, joten heidän joulunsa oli jo täynnä. Siitä oppina tuli se, että vaikka tiedon keruu ja suunnittelu ovat tärkeää niin kannattaa lähteä ensimmäisenä miettimään vain karkea perusajatus ja sitten seuraavaksi lähteä myymään. Ekoteko joulutapahtumassa olisimme huomanneet paljon aikaisemmin, että joulutapahtuma ei ole mahdollinen toteuttaa nyt jouluna vaan olisimme voineet käyttää resurssimme paljon paremmin.

 

Onneksi nyt viime aikoina ehkä olemme ymmärtäneet paremmin tehokkuutta ainakin hieman. Tietenkin välillä juututaan tiimissämme sellaisiin asioihin, jotka eivät ole välttämättä niin oleellisia ainakaan minun mielestäni. Itselläni on useampi projekti nyt meneillään, joten aikaa ei ole tuhlattavaksi liikaan suunnitteluun ja hiomiseen. Mitä meidän Bisnerana tulisikin jatkossa keskittyä niin siihen, että tehdään asioita tehokkaammin eli ei käytetä montaa päivää Bisneran toimintamallien suunnitteluun, sillä kaikki mitä olemme oikeastaan miettineet näinä päivinä on ollut olettamuksia. Minun mielestäni meidän tulisikin enemmän juurikin tehdä näitä projekteja, joita haluamme yhdessä Bisnerana tehdä päästäksemme eteenpäin ja näiden kautta muotoutuu pikkuhiljaa toimintamallimme ja saamme myös kokemusta, jota tarvitaan selviytyäksemme alati muuttavassa maailmassa.

 

Nyt tänään treeneissä puhuimme siitä, että voisimme nyt jälleen ravintolapäivänä järjestää Ekoteko brunssin tai vastaavan. Ajattelimme, että voisimme järjestää kyseisen tapahtuman Jyväskylän Designtorilla tämän kuun lopussa. Saimme viime kerrasta paljon oppeja, joten tällä kertaa varmasti voisimme pärjätä hieman paremmin vaikkakin nyt toimintamme tapahtuisikin eri ympäristössä. Ainakin itse lähden mielelläni tekemään uutta kokeilua ja kasvattamaan Ekoteko brändiä, sillä mahdollisuuksia on monia ja varmasti näiden kokeiluiden avulla voimme saada paljon arvokasta oppia, sekä yhdessä tekeminen viime kerrallakin oli hyvin yhdistävä tekijä vaikkakaan kaikki eivät tuolloin päässeetkään mukaan. Kuten jo aikaisemmin mainitsin niin pienellä vaivalla voi saada aikaiseksi hyviä juttuja, mutta ehkä hieman suuremmalla vaivalla voimme tehdä tulevasta Ekoteko brunssista vieläkin paremman.

 

Siitä olen kuitenkin nyt ylpeä, että vaikka kokeilut ovat pieniä niin ne näkyvät melko hyvin päivittäisessä arjessamme. Kokeilimme sitten Ainolan projektiryhmän kanssa erilaisia reseptejä tuotteista mitä voisimme tarjota asiakkaille ensi kesänä tai kokeilemme erilaisia tapoja siitä miten asiakkaan olisi helpointa ostaa meiltä palveluitamme ja niin edelleen.

 

Miten lähdetään tekemään kokeilua?

Jotta voi saada parempia tuloksia niin kannattaa laatia kokeilusuunnitelma jo heti ensi alkuun. Suunnitelma kertoo muun muassa miten kokeiluihin tulisi valmistautua, mitä tapahtuu kokeilujen aikana sekä myös mitä niistä on tarkoitus oppia. Monet ihmiset pelkäävät ottaa ensi askeleen kokeiluiden suhteen, koska epäonnistuminen pelottaa ja sitä kautta nöyryytys. Kokeilusuunnitelman avulla voi saada rohkeutta tarttua toimeen ja sitä kautta kynnys lähteä liikkeelle pienenee.

kokeilusuunnitelma_w1200

Kuva 1; Kokeilusuunnitelma

 

Kokeilusuunnitelmaa täytetään siten, että ensin kirjataan ylös mitä halutaan oppia ja miksi se on kehitettävän idean kannalta tärkeää. Seuraavassa vaiheessa mietitään mitä tapahtuu, missä sekä milloin? Kolmanneksi kiinnitetään huomiota siihen miten kerätään tietoa kokeilun aikana sekä keskitytään myös pienempiin yksityiskohtiin, tehtäviin, välineisiin ja kokeilun toteuttamiseen. Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä on vuorossa reflektio itse kokeilusta.

 

Meillä ei olla keskitytty tällaiseen työkaluun aiemmin enkä tiedä onko se kuinka toimiva, mutta sekin selviää vain kokeilemalla. Me olemme löytäneet toimivan tavan toimia, mutta ehkä voi olla parempiakin ratkaisuja ja toimintatapoja. Ehkä seuraavalla kerralla kun lähdemme tekemään jotakin suurempaa kokeilua voisin kaivaa tämän työkalun esiin, kunhan emme vain takerru tähän vaan pääsemme myös toimimaan ja sitä kautta oppimaan. Sillä kokeilut luovat uutta tietoa, antavat idealle muodon ja johtavat lopputulokseen. Ei muuta kuin vain kokeilemaan, sillä sieltä saa aina valtavasti oppia kävi miten kävi.

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!