Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehitä kokeillen

Kirjoitettu 28.02.16
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kehitä kokeillen, organisaation käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Lotta Hassi, Sami Paju ja Reetta Maila
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 4.5. Projektien johtaminen, 9.03. Yrittäjyys, 9.07. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kokeilemalla kehittäminen

Lotta Hassi, Sami Paju ja Reetta Maila

 

Bongasin palvelumuotoilu päällikkö Juha Ruuskan kirjakasasta kirjan – Kehitä Kokeillen, Organisaation käsikirja. Selailin muutamia sivuja ja tulin siihen tulokseen, että tuosta kirjasta on minulle hyötyä. Kirja vakuuttaa lukijansa siitä, että nopeat kokeilut auttavat organisaatiota säästämään aikaa, rahaa ja vaivaa. Kirjassa on koko ajan läsnä ajatus siitä, että uusia asioita tulee keksiä ja kehittää. Monia prosesseja, ideoita ja malleja tulee kokeilla jotta tiedetään toimivatko ne. On fiksua testata ideoita ja oletuksia jotta ei turhaan tuhlata aikaa, rahaa tai muita resursseja.

 

Uusien palveluiden kehittäminen

Aion tässä kirjoituksessa pohtia, miten meidän olisi kannattanut edetä tuotteemme kanssa. Silloin syksyisenä iltana kun keksimme bisnesideamme, emme todellakaan tienneet toimialasta, markkinasta tai asiakkaistamme yhtään mitään. Meillä oli uskoa, energiaa ja vähän taitoa. Jos tänään aloittaisin uudestaan tekisin näin.

Prosessi kuvausMikä on meidän tavoittemme? Haluan, että se olisi selkeähkö kuva siitä mihin olemme menossa.

 

Seuraavaksi tulisi määritellä todellinen tarve palvelulle. Tämä vaatii merkityksellisiä asiakaskäyntejä ja yhteistyökumppaneita. Onko meidän palvelumme ratkaisemassa jotain todellista ongelmaa asiakkaan mielestä? Vai olemmeko kenties pyrkineet luomaan tarpeen asiakkallemme?

 

Kehitettävät ideat – Mitä ideaa lähdemme ensiksi kehittelemään ja kokeilemaan. Tässä kohtaa on erityisen tärkeä ymmärtää, että emme voi ratkaista asiakkaan tarvetta yhdellä iskulla vaan nyt täytyy löytää se kohta johon kipeimmin tarvitaan apua. Voidaan puhua mvp:stä eli minimum viable productista. Siitä palvelunosasta jolla voimme tehdä ensimmäisen pilotin eli kokeilun.

 

 

Kokeilut, pilotoinnit ja prototyypit

Seuraavaksi lähtisin kokeilemaan tuotetta. Kirjasta löytyi hyvä mallinnus kokeilusyklistä joka avaa hyvin pilotoinnin vaiheita. Ensimmäisenä on pohdittava tarkoin kysymystä; Miten luodaan hyvä pilotti ja kenelle se luodaan? Sekä miten saamme kerättyä tarvittavan tiedon kokeilumme päätteeksi, asiakkaalta ja pilottiin osallistujilta. Seuraava vaihe on kokeilun hyvä ja kriittinen reflektointi, emme voi onnistua kehittämään palvelua oikeaan suuntaan mikäli emme onnistu reflektoinnissa. Tämän jälkeen yleensä todetaan, että emme onnistuneet ensimmäisessä kokeilussa saamaan tarpeeksi tietoa asiasta x tai y, siksi on tehtävä toinen kokeilu.

 Kokeilusykli

Kokeilemalla kehittämisen malli

 

Kokeilemalla kehittämisen pääajatus on siis se, että meillä ei ole tarpeeksi tietoa emmekä osaa ennustaa, joten täytyy kokeilla. Oheisesta kuvasta käy hyvin ilmi mitä kokeilemalla kehittäminen on. Epävarmuus tuotetta tai palvelua kohtaan laskee mitä useampi kokeilu on pohjalla. Siksi on tärkeää käydä kokeilusykli usein läpi.
Kokeilemalla kehittämisen malliViimeisenä kohtana mitä tekisin toisin – kirjoituksessa on tuotteen lanseeraaminen. Kokeiluja on siis tehty jatkuvasti kehitysprosessin aikana. Projektimme lopputulos ei tule lanseerauksen jälkeen täysin yllätyksenä, sillä tiedämme jo mitä tulevat asiakkaat ja käyttäjät pitävät palvelustamme. Yllätysmomenttia ei saa koskaan täysin poistettua, sillä on aina haastavaa tuoda uusi palvelu markkinoille.

Lienee ehkä osuvaa todeta, että jos tämän kaltainen kokeileminen olisi ollut meidän toimintamallimme päivästä yksi asti, uskaltaisimme heittäytyä täysillä palvelun varaan ja laittaa kaikki peliin.

Onneksi luin tämän kirjan ja opin uuden tavan tuoda uusia palveluita markkinoille, siitä on varmasti hyötyä nyt ja tulevaisuudessa.

 

Keskustele artikkelista

Ole ensimmäinen kommentoija! to “Kehitä kokeillen”

  1. […] Kokeillaan uusia asioita, nopeasti ja ehkä ilman suunnitelmaa. Mutta tietenkään tämä ei muistuta mitenkään pilotointia tai hankkeita, joissa on tehty selkeä suunnitelma vakaaseen ympäristöön. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että pilotointi on yleensä vaatinut jo pitkää kehittämistä taustaksi. […]

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!