Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehitä talousälyäsi

Kirjoitettu 25.11.14
Esseen kirjoittaja: Elias Markkula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kehitä talousälyäsi
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robert Kiyosaki on pitkän linjan yrittäjä ja sijoittaja. Kehitä talousälyäsi on jälleen yksi jatko-osa hänen Rikas isä, köyhä isä-sarjaansa. Tämä opus kiteytyy siis talousälyn kehittämiseen. Tätä tärkeää älykkyyden osaa Kiyosaki neuvoo kehitettävän opiskelun , kokeilun ja ongelmien ratkaisun avulla.

 

Mielen mallit

 

Kiyosakin mukaan on tärkeää muuttaa omat mielenmallit vaurastumista tukeviksi. Tämä tarkoittaa uskomuksia ja muita toimintaa ohjaavia tekijöitä. Esimerkiksi säästäminen ja varma työpaikka olivat minulle vielä todellisia mielenmalleja muutama vuosi sitten. Uskoin että kyseisillä tavoilla menestytään. Tämä on tietenkin lähtöisin lapsuudestani ja sitä ovat vahvistaneet kouluni ja omat perhetaustani. Lapsuuteni oli köyhä. Isovanhempani ovat aina painottaneet säästämistä. Koulussa painotettiin hyviä arvosanoja ja etenemistä parempiin kouluihin. Opin välttelemään virheitä viimeiseen asti.

 

Nykyään huomaan vieläkin, että monet mielenmallit hidastavat kehittymistäni. Lapsuudesta oppimani virheiden pelko vaikuttaa edelleen, vaikkakaan ei enää niin paljon. Tämä on pitänyt minut erossa sijoittamisesta. Nyt olen päättänyt kuitenkin aloittaa. En vielä tarkalleen tiedä miten ja paljonko, mutta tämän vuoden puolella kuitenkin. Jostain on aloitettava ja sittenpähän on opeteltavakin. Kiyosakin mukaan suurin osa ihmisistä luottaa sijoittaessaan sijoitusasiantuntijoihin, jotka todellisuudessa eivät hommaansa osaa kovinkaan kummoisesti. Kiyosakin mukaan sijoittaminen ei ole läheskään niin riskialtista kuin monesti luullaan, kunhan vain viitsii nähdä vaivaa ja opiskella aihetta.

 

On mielenkiintoista nähdä kuinka omat rahaan liittyvät uskomukset ovat muuttuneet viimeisen parin vuoden aikana. Kun käyn Helsingissä ja näen kavereitani, huomaan kuinka oma ajatukseni on muuttunut. Ennen olin kuin he, kävin töissä, tuhlasin kaikki tuloni enkä miettinyt pitemmälle tulevaisuuteen. Nyt jutellessani asioista heidän kanssaan huomaan olevani ihan eri aaltopituudella.

 

Ympäristö

 

Tiimiakatemia ja uudet tuttavuudet ovat muokanneet mielenmallejani parempaan suuntaan. Mieleni muutoksen myötä todellisuutenikin on muuttunut. Ennen raha tuntui ahdistavalta aiheelta. En tiennyt mitä sillä pitäisi tehdä. Nykyinen ympäristöni näkee rahan positiivisena ja asioita mahdollistavana asiana. Se on arkipäiväinen aihe eikä mikään mörkö. Olen oppinut  paljon eri tapoja käyttää rahaa. Nykyään mietin että mihin sijoitan sitä ja mitä kaikkea minulle arvokasta sillä tekisin. Ennen mietin miten saan rahani säilymään. Nykyään näen rahan vain välineenä jolla arvo vaihtaa omistajaa. Työkaluna. Ennen näin rahan itsessään arvokkaana.

 

Rahaongelma?

 

Kiyosakin mukaan ihmisillä on aina ongelmia rahan kanssa. Ne ovat vaan erilaisia, eri ihmisillä. Minunkin rahaongelmani ovat erilaisia kuin ennen.  Kiyosakin mukaan rahaongelmat ovat hyvä juttu. Niitä ratkomalla kehittyy talousäly.

 

Ennen rahaongelmani johtuivat siitä etten ottanut täyttä vastuuta asioistani. Nyt kun olen päättänyt sen tehdä, pääsen isoimman ongelman yli. Sen jälkeen pääsen pähkäilemään uusien ongelmien kanssa. Niitä on muun muassa ansaintani maksimointi, opintotuista tinkimättä. Lisäksi haluan oppia sijoittamaan, jotta tulevaisuudessa ei tarvitse olla riippuvainen työpaikasta tai valtion takaamasta perustulosta.

 

Maksa itselle ensin!

 

Tämän jo olin Kiyosakilta aiemminkin kuullut, mutta aina on hyvä kerrata.  Pointtina siis sijoittaa omaan vaurastumiseen tietty prosentti tuloista heti kättelyssä. Ideana on että prosenttiosuus voi olla aluksi vaikka 1. Kuitenkin niin että aina ennen muita menoja sijoittaa tuon yhden prosentin. Tästä ei tingitä. Tuota prosenttia voi sitten tulojen kasvun myötä kasvattaa.

 

Normaalisti ihmiset maksavat laskut ja ostokset ja muut kulut ensin. Sitten, jos jotain jää yli, niin mahdollisesti sijoittavat jotain. Yleensä eivät. Näin ainakin itse ennen toimin rahan kanssa. Vaikka tulot nousivat, niin aina löytyi jotain uutta kivaa ostettavaa. Menot siis kasvoivat samaa aikaa. Nyt olen kuitenkin viisastunut jonkin verran. Yleensä mietin pitempää jonkin isomman ostoksen kanssa. Ennen toimin hetken mielijohteesta. Nykyisin tuntuu paremmalta odottaa että pahin ostohimo laantuu ja jos oikeasti jokin tuntuu järkevältä sijoitukselta myös pidemmän päälle, niin sitten vasta ostaa.

 

Olen siis päättänyt aloittaa sijoittamisen. Jostain se on aloitettava. Aloitetaan pienestä ja luodaan painetta opiskella, jotta viitsii laittaa enemmän peliin. Samalla luodaan kipakoita ongelmia ratkaistavaksi ja nostetaan talousälykkyysosamäärää.

 

Top-3 käytäntöön:

 

  • Oma budjetti

 

  • Sijoittamisen aloitus vuoden 2014 puolella

 

  • Jonkin sijoituskirjan lukeminen vuoden 2014 puolella

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!