Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehitä talousälyäsi ennen kuin lopetat työsi

Kirjoitettu 14.12.14
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Kehitä talousälyäsi / Before you quit your job
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki / Robert Kiyosaki & Sharon L. Lechter
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

Kehitä talousälyäsi ennen kuin lopetat työsi, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Kehitä talousälyäsi / Before you quit your job

Robert Kiyosaki / Robert Kiyosaki & Sharon L. Lechter

 

Olemme keskustelleet tiimimme kanssa sijoittamisesta ja päästäkseni syvemmälle aiheeseen, luin Robert Kiyosakin kirjat Kehitä talousälyäsi sekä Before you quit your job. Kirjojen myötä innostukseni sijoittamista kohtaan kasvoi entisestään ja ymmärsin mikä merkitys alitajuntaan syötettävillä asioilla oikeasti on. Seuraavassa muutamia koppeja kirjoista, joita avaan omasta näkökulmastani: siitä mitä ennen ajattelin, ja kuinka ajattelen nyt.

 

Haluatko kärsiä mielummin köyhien vai rikkaiden rahaongelmista?

Jos joku olisi muutamaa vuotta sitten huomautellut minulle siitä, kuinka valitin ettei minulla ole rahaa, olisi ohje mennyt toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Kaveripiirissämme oli hyvin yleistä, että uuden, rahaavievän menon sattuessa kohdalle ensimmäinen kommentti oli ”Ei ole rahaa”. Nyt muutamaa vuotta myöhemmin ja Kiyosakin kirjoja lukeneena, ymmärrän, että tuolloinen ajattelutapani oli nimenomaan syy miksei minulla oikeasti ollut rahaa. Luettuani ensimmäisen Kiyosakin kirjan (Rikas isä, köyhä isä) ymmärsin itse sanojen merkityksen. Se oli paljon hyödyllisempää kuin jos joku olisi tullut kertomaan minulle, että näin asiat ovat. Ymmärrettyäni asenteen ja alitajunnan merkityksen, lopetin sanomasta ”Ei ole rahaa” ja aloin ajatella, että minulla on rahaa kaikkeen mihin tarvitsen, sillä rahaa saa aina hankittua lisää. Raha ei ole ongelma.

Oltuani nyt pari vuotta Tiimiakatemialla, käsitykseni rahasta on muuttunut lähes täydellisesti: ensimmäisenä vuonna olin todella varovainen mihin rahaa mielestäni tuli käyttää ja näin kaikki menot negatiivisina kuluina, sellaisina joita pitäisi karsia parhaansa mukaan. Näin ylijäämän muodostamiseksi ainoana mahdollisuutena kulujen leikkaamisen. Näiden parin vuoden aikana ajatusmaailmani on kuitenkin laajentunut ja suhteeni rahaan on muuttunut. Olen oppinut, että ylijäämän voi muodostaa kulujen leikkaamisen lisäksi yksinkertaisesti tekemällä enemmän rahaa eli lisäämällä tuloja. Ymmärrän lisäksi, että kaikki menot eivät ole negatiivisia, sillä esimerkiksi itsensä kehittäminen tuo tulevaisuudessa lisää rahaa. Kiyosakin rikas isä toteaakin, että: ”Rikkaat ovat rikkaita, koska heillä on menoja, jotka tekevät heistä rikkaita.” Tuosta lausahduksesta opin, että minun tulee kiinnittää huomiota siihen, mihin rahani käytän. Kiyosaki vihjaiseekin, että katsomalla ihmisen menot-saraketta, voi nähdä tämän tulevaisuuden: Vertaa henkilöä A, jonka menoissa on bisneskirjoja, seminaareja ja sijoituksia, henkilöön B, jonka menot koostuvat oluesta, roskaruuasta ja lainalla ostetusta autosta. Fiksuna tyttönä osasin päätellä näistä kahdesta kumpi tulee todennäköisemmin menestymään.

On huvittavaa, että ongelmat, joita tiimimmekin on näiden parin vuoden aikana kohdannut on johtunut lähinnä siitä, että meillä ei ole ollut rahaa. Tällöin on puhuttu mm. tiimin kehityksen hidastumisesta ja vaihdettu kassajärjestelmää, vaikka meillä ei ollut tuloja. Ongelma ei ollut rahanjaossa vaan tekemisen puutteessa. Heti, kun aloimme yhdessä tekemään rahaa ja jätimme turhan länkytyksen pois, ongelmat katosivat. Kysyitpä keltä tahansa tiimistämme, tiedän jokaisen valitsevan mielummin rikkaan rahaongelmat.

 

”On mahdollista olla menestyvä lääkäri ja silti köyhä. – – Ei ole mahdollista olla menestyvä yrittäjä tai sijoittaja ja silti köyhä.”

Käytyäni kouluja lähes 15 vuoden ajan, olen vasta nyt viimeisimpien vuosien aikana ymmärtänyt, että rikastuakseen ei tarvitse hyvä palkkaista ammattia – toisin kuin yli puolet opiskeluajastani minulle on opetettu. Minut opetettiin olemaan siinä mielenmallissa, että vain lääkärit saavat hyvää palkkaa ja sen myötä korkean elintason. Kukaan ei kertonut minulle toisesta vaihtoehdosta, että voisin ryhtyä yrittäjäksi ja/tai sijoittajaksi. Ymmärsin jo pienenä, ettei minusta tulisi lääkäriä, sillä en jaksanut keskittyä kemian tunneilla. Silti olen aina mielessäni nähnyt itseni varakkaana, en vain ole tiennyt kuinka sen teen – kunnes nyt. Voin sanoa, että Tiimiakatemialle tuleminen on ollut elämäni paras valinta. Kiitos Jari, kun kerroit paikasta minulle! Nyt tiedän kuinka voin rikastua ja aion myös tehdä sen.

En ole eläessäni tehnyt töitä kuukautta pidempään. Monet katsovat minua naureskellen ja hieman jopa säälivästi, kun olen sanonut sen ääneen. Ymmärrän kuitenkin nyt, että kenties koko elämäni ajan olen alitajuntaisesti tiennyt, etten halua työskennellä muille. Työnteko, jossa minulle kerrotaan mitä pitää tehdä, ei vain koskaan ole ollut minun juttuni. Toiset arvostavat työkokemusta, itse arvostan elämänkokemusta. Näen työkokemusta arvokkaampana nämä pari vuotta, jotka olen Tiimiakatemialla viettänyt ja samalla kasvanut henkisesti todella paljon. En usko, että mikään työpaikka olisi antanut minulle samaa. En kadu valintaani hetkeäkään, enkä vieläkään aio mennä toisille töihin.

 

Yrittäjät oppivat jatkuvasti, oikealla yrittäjällä ei ole valmistumispäivää.

Tiimimme valmistuu Tiimiakatemialta vuoden päästä, mutta se ei tarkoita, että olisimme valmiita yrittäjiä. On jännittävää, miten erilaisia näkökulmia ihmisille muodostuu koulustamme: toiset jatkavat yrittäjinä ja säihkyvät innosta, toiset taas ikäänkuin unohtavat kaiken sen yrittäjäasenteen, jota on kokenut ja menevät palkkatöihin. En sano, että toinen vaihtoehto on parempi tai huonompi, vaan tottakai, jokainen tietää mikä itselleen on parasta. Omalla kohdallani tiedän, että tulen jatkamaan yrittäjänä toivon mukaan tiimini kanssa, sillä en näe itseäni palkkatöissä kuuntelemassa mitä minun pitäisi tehdä. Haluan olla itse itseni pomo ja näen sen onnistuvan parhaiten yrittäjänä.

Yrittäjyydessä minua kiehtoo suunnattomasti tuo Kiyosakin mainitsema seikka, ettei yrittäjillä ole valmistumispäivää. Olen oppinut itsestäni näiden parin vuoden aikana sen verran, että pidän todella itseni kehittämisestä ja uuden tiedon keräämisestä. Haluan kehittää itseäni jatkuvasti myös tulevaisuudessa. Entinen, lukiominäni, katsoisi nykyistä minääni oudosti, sillä hän vihasi kirjoja. Hän vihasi koulua eikä pystynyt keskittymään tunneilla. Hän kuitenkin tiesti, että pystyisi oppimaan mitä tahansa, jos vain haluaisi: Hän piti matematiikasta ja siksi pärjäsikin siinä hyvin. Hän näki, että koulua käytiin koulua varten eikä siksi jaksanut vaivaantua lukemaan liiaksi. Nykyinen minäni ymmärtää, että käyn koulua omaa elämääni varten ja Tiimiakatemialla saan opiskella juuri sitä mitä haluan: ensimmäisenä vuonna luin paljon henkistä kasvua, toisena vuonna johtamista. Todennäköisesti kolmantena vuotenani tulen lukemaan paljon sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta. Koska haluan. Ei koska joku käskee. Siinä on suuri ero.

Vaikka yrittäjäasenteiset ihmiset kehittävät itseään paljon ja heillä on paljon tietoa erinäisistä asioista, yksi asia kolahti jonka Kiyosaki kirjassaan mainitsi: ”Yrittäjät tietävät ettei heidän tarvitse tietää kaikkia oikeita vastauksia. Heidän tarvitsee vain tietää kenelle soittaa.” Ihmisen aivot ovat loppujen lopuksi rajalliset muistamaan asioita, joten on mahdotonta lahdata itseensä kaikkea maailmasta löytyvää tietoa – tietysti poikkeuksellisiakin ihmisiä varmasti löytyy. Yrittäjyyden yksi tärkeimmistä työkaluista on verkosto ja omassa tapauksessani myös tiimi. Yhden ihmisen ei tarvitse tietää kaikkea, tämän asian tiedostaminen on todella helpottavaa. Kenties sijoittaminen tiiminä ei olekaan hullumpi ajatus, sillä silloin saa käyttöönsä ei vain yhden vaan monen ihmisen aivokapasiteetin. Siinä missä yksilön raja tulee vastaan, tiimi vasta aloittaa.

 

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!