Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kehity ja jaksa tiimissä

Kirjoitettu 02.06.14
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kehity ja jaksa tiimissä
Kirjan kirjoittaja: Iina Rytikangas
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.02. Yhteisöllisyys

Kehity ja jaksa tiimissä, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Taas karattiin pois YPK:sta, mut ei se mitään, ku koppeja tuli ja ajatuksia heräs. Ja tekstistä tuli sekamelska! Hyppiii ja pomppii, niinkuin minäkin, mut ei voi mitään.. Tai vois, mut ei nyt voi..

”Vain läsnäolo mahdollistaa kasvun ja muutoksen”

Tänään huomasin kuinka omassa isässäni on piirteitä tai tapoja, joita itse koitan koko ajan kehittää. Ajan hahmottaminen tuottaa usein ongelmia, aikataulu on tiukka, ja usein ollaan myöhässä. Kuitenkaan iskä ei ole 50 elinvuoden aikana oppinut katsomaan kelloa, tai aikatauluttamaan ohjelmaansa niin, että olisi ajoissa. Tai, että kaikki olisi ennakoitu tai delegoitu. Joitain asioita ei edes halua ajatella tai oppia. Johtuuko se siitä, että ei kiinnosta vai eikö vaan jaksa paneutua asioihin. Jos häsäät joka paikassa, onko sinulla aikaa miettiä miten häsäät. Eikö ole läsnä, ajattele itseä tai muita, ajattelee vaan sitä mitä pitää tehdä, mitä vielä on tekemättä… Oman ajattelun kehittäminen, oman itsensä kehittäminen.

Läsnäoloa voi harjoitella, onneksi, itsellä ainakin välillä (eli aina) karkaa ajatukset KesäKeittiön ruokalistaan tai Olympialaisiin. Ei vaan osaa olla ajatellematta niitä asioita, keskittyä siihen mitä tekee, kalastaa tai pelaa korttia. Mutta nyt on aika harjoitella, ja kesähän on mahtava aika harjoitella tätä!

Aloitetaan harjoittelu hengitämisestä; hengitä sisään ulos, tunne koko keho, hitaasti muutaman kerran, ja toistetaan niin usein kuin on tarvis. Aina kun tuntuu, että ei osaa keskittyä, tai ajatukset karkaa, ni hengitellään ja kuunnellaan esim. kävellessä lintujen laulua tai tuulta. Tietoisen läsnäolon tunne. Sitä huomaa näkevänsä ihan eri asioita, tai kuulevansa, muistaa mitä toinen on sanonu, eikä kysele turhaa miljoonaa kertaa. Muistaa ihmisten nimet, teot ja luonteet. Mielen harjoittaminen on stressin hallintaa, itse aiheuttaa stressin tunteen, ainakin osittain. Ja itse aiheuttaa pelot, vain sinä näet asiat niin kuin näet ne, ja aiheutat vain itsellesi turhan stressin ja pelon asioista. Stressin hallinta/esto on ajattelun muutos, kiire on aiheutettua, sitä on opeteltava aikatauluttamaan, johtamaan itseään oikeaan suuntaan.

”On tärkeämpi tehdä oikeita asioita kuin tehdä asioita oikein.”

Näkökulmia asioihin, kaikki ei ole musta-valkoista. Oman näkökulman laajentaminen, omasta navasta hiukan kauemmas ja kauemmas. Asioita on osattava katsoa erikulmista, erilaiseten asiakkaiden, perheen, ei vain pyöriä oman navan ymrätillä. Kaikki ei mene niinkuin on ajateltu, ja se on hyväksyttävä. On löydettävä se mitä tekee 100% sillä hektellä, olennaiseen focus. Kysyttävä itseltä ja muilta mikä on tärkeää? Ja jättää ne pois olemattomat, turhat jutut, mitkä tekee vain kun niin pitää tehdä. Ajatus tärkeisiin asioihin, onko tulos, tavoitteet, oppimissopimus, kirjat vai tiimi? Perhettä unohtamatta. Ajatuksen on oltava selkeä, paperilla, kaikkien nähtävillä, että tietää minne ollaan tai minne olen menossa.

”Elä paikassa, johon tunnet kuuluvasi, sellaisten ihmisten kanssa, joita rakastat, tehdä sellaista työtä jolla on merkitystä” Richard Leider

 

Persoonallisuustesti:

http://www.namaste.fi/fi/enneagrammi

Ja meikäläisen testin tulos:

http://www.namaste.fi/fi/enneagrammi/yhdeksan-eri-persoonallisuustyyppia/innostuva-suunnittelija/lisatietoja

Ja osu ja uppos! Aikalailla näillä mennään, innostuu ja suunnittelee ja jättää puolitiehen, it´s meeee!! 🙂

Ihmisten erilaisuutta pitäisi kyllä korostaa vieläkin enemmän, meidän pitäisi löytää jokaiselle omanlaistansa hommaa, mitä osaa ja missä persoonansa mukaan toimisi parhaiten. Sitten vielä yhdistellä, parittaa, minulle pariksi joku tarkka laadunvalvoja, joka vahtii, että hommat tulee varmasti tehtyä! Tämä on aina niin hauskaa, nähdä oikeasti testien ja kirjojen kautta miten erilaisia me oikeesti ollaan. Kun joku kertoo suklaapatukasta, minä näen Twix toinen Marshin, koemme, näemme ja havainnoimme asioita erilailla. Asiat selkeästi ja vielä varmistetaan, että ymmärsitkö. Aidosti menestyvä tiimissä jokainen tietää roolinsa ja osaa toimia eritilanteissa. Mutta mites me tunnetaan toisemme, no työtä tekemällä kokeilemalla, niinkuin työtä itseäänkin opitaan. En tee vain samojen ihmisten kanssa, vaan tutustun muihinkin, tutustun niihin oikeasti, miten he toimivat erilaisissa tilanteissa ja ehkä löydämme yhteisen sävelen. Tietysti on hankalaa, kun minä haluaisin tehdä näin ja joku muu toisella tavalla, on vaan painettava duunia ja löydettävä se ihana keskitie.

 

Kuinka asetan tavoitteet syksylle? Tässä yksi mahdollien helppo muistaa ja helppo tehdä..

SMART-tavoitteden asettelu

S=saavutettavissa oleva

M=mitattava

A=aikaan sidottu

R=rajattu eli tarkka

T=TÄRKEÄ <3

Monet haluaisivat isoina opettajaksi, minä myös joskus halusin. Meillä on niiin paljon mahdollisuuksia opetella ja kehittää kouluttajan taitojamme. Luemme kirjoja noin 20 kappaletta vuodessa, kirjoitamme niistä 20 esseetä, ja opimme jotain. Kuitenkin se mitä opimme on arvokasta vasta siinä vaiheessa kun jaamme sen jollekin muulle, kuten tiimille. Minulla on mahdollisuus kehittää itseäni esiintyjänä, puhujana, luennoijana ja tuoda oppeja erityyleillä tiimin eteen. Harjoitella esitelmän pitämistä ilman kriteerejä, vain minä itse olen se suurin kriitikko. Muut voivat sanoa mitä vaan. Minä itse aiheutan pelon epäonnistumisesta, jota muut eivät välttämättä edes huomaisi, minä olen itseni pahin vihollinen. Mahdollisuus on kuitenkin kehittyä ja kehittää, luoda avointa tiedon jakamisen kulttuuria ja palautteen ja avoimmen keskustelun kulttuuria vielä eteenpäin.

 

Se on haskaa miten katselee asioita erinäkölmista, kun ajattelen omaa kasvuani ja mitä haluan itsessäni kehittää. Näen samanlaisia piirteitä muissa ihmisissä, tiimiläisissä sekä perheenjäsenissä. Joissain asioissa huomaan, että en olekaan niin huono ja joissain taas huomaan, että on paljon kehitettävää. Kirjojen kautta asioita katsoo erinäkökulmista, joutuu/saa ajateltavaa. Näkökulmat eivät olekaan musta-valkoisia, ja kun vielä keskustelet muiden kanssa, niin omakin ajattelu laajenee, ties minne asti. Ajatuksia on paljon ja montaa asiaa haluaisin viedä eteenpäin. On osattava löytää ne Mainpointit, tärkeimmät kohdat, joita nyt ensin lähden kehittämään. Yhdestä on helppo aloittaa ja sen jälkeen siirryttään seuraavaan, selkeästi askel askeleelta. Mahtavaaaa!

Ja aurinko paistaa, joten mieli ja ajatukset on virkeitä. Seuraavana tavoitteena on tehdä tämän viikon ruokalista Pajan Kesäkeittiöön, kaikki on mukavaa, ainankin tällä hetkellä, katsotaan sitten perjantain 15h työpäivän ja lauantaina samanlaisen setin jälkeen! Sitten ei ehkä elämä olekaan niin ihanaa, mutta toivottaan, että sen työrupeaman jälkeen on taskut täynnä rahulia!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!