Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kerralla valmista

Kirjoitettu 23.03.14
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kerralla valmista
Kirjan kirjoittaja: David Allen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kerralla valmista

David Allen

 

Tähän alkuun täytyy kyllä todeta, että ihan huikea kirja. Ei valmentaja turhaan suosittelut tätä kirjaa minulle. Kerralla valmista -kirjaa voin lämpimästi suositella kaikille tiimiakatemialaisille. Itsestäni ainakin tuntuu välillä, että pää on ihan täynnä asioita vaikka ei oikein mitään teekään. Kirjassa käsiteltiin hyvin sitä, miten aivot toimivat ja miten stressin tunnetta voi helpottaa. Tämän kirjan myötä meni kalenteri uusiksi, muistutuslista uusiksi, sekä osittain myös ajatusmaailma. Olen tähän asti aina yrittänyt syödä kokonaisen elefantin, kun sitä pitäisi syödä pala kerrallaan. Projektissa pitäisi suurimaksi osaksi vain miettiä miten pitää tehdä seuraavaksi, ei niinkään ottaa paineita siitä, mitä tapahtuu viikon tai kuukauden päästä. Tästä eteenpäin yritän varsinkin olla miettimättä sitä, mikä voisi mennä pieleen, vaikka se hyvin todennäköisesti menee hyvin tai vähintäänkin kohtuullisesti. Sain paljon voimaa tekemisiin tästä kirjasta, ja seuraavaksi voitaisiin katsoa mitä oppeja meinaan hyödyntää jatkossa. Tätä kohtaa työstän edelleen:

 

”Kuvittele, että heität pienen kiven tyyneen lampeen. Miten vesi reagoi siihen? Täysin sen mukaan, mikä on heiton voimakkuus ja kiven paino. Hetken kuluttua lammen vesi palautuu entiseen tyyneen olotilaansa. Se ei yli- tai alireagoi heittoon.”

 

Tähän tilanteeseen kun pääsisi. Asiat eivät mene välttämättä aina niin kun Strömsössä. Hyvä esimerkki tältä viikolta on lentolippujen varaaminen. Olin katsonut, että matka Budapestistä Helsinkiin maksaa Ryanairilla 37,5 €. Varasin 16 lippua jonka piti maksaa noin 500€. Kaikki hyvin siihen asti. Ennen kuin lähdin perjantaina kotiin vilkaisin vielä firman tilin saldoa ja sieltä olinkin hävinnyt 1800€. Alettiin tutkimaan asiaa, ja vähän ajan kuluttua huomasimme, että se 37,5 olikin Unkarin rahaa. Ja vielä kaiken lisäksi se ei ollut 37,5 vaan 37500 unkarin rahaa (noin 120€). Eli 37,5€ lentoliput olikin muuttunut 120€ lentolipuiksi heittämällä, ja niitä kun ei voi kaiken lisäksi perua, niin onnettomuus oli nähnyt päivävalon. Kun tulin kotiin, muistin kirjan opetuksen kivestä ja lammesta ja tuli lopulta kuitenkin sellainen tyyni mieli. Loppuillasta jopa naurettiin, että minä ja Iiro oltiin laitettu puoli miljoonaa palamaan, unkarin rahaa. Katsoin vielä illan päälle lentoja Budapestistä Helsinkiin ja ei tuo 120€ suunta niin paha olekaan, jopa halvemmasta päästä. Joten loppu hyvin kaikki hyvin. Kultamunausta odotellessa!

 

Tässä varmasti yksi syy siihen, miksi minä menen välillä vähän syvissä vesissä:

 

”Oletko ajatellut tänään – heräämisestä tähän hetkeen – jotakin, mitä sinun pitäisi tehdä, muttet ole saanut tehdyksi? Onko ajatus käynyt mielessäsi useammin kuin kerran? Miksi? On ajan ja energian hukkaa ajatella asiaa, joka ei edisty. Sellainen vain lisää tuskaa siitä mitä pitäisi tehdä, mutta ei kuitenkaan tee. On olemassa tietty raja sille, miten paljon selvittämättömiä asioita päähän mahtuu ennen kuin tapahtuu oikosulku.”

 

Olen vahvasti sitä mieltä, että ihminen voi polttaa itsensä loppuun vaikka ei tee mitään. Kun ajattelet kaikkia asioita mitä pitäisi tehdä, ja projekteja jotka voivat mennä pieleen, ihminen syö itsensä sisältä tyhjäksi. Lopulta ei ole energiaa tehdä yhtään mitään. Siihen kun vielä lisää sen, että ajattelee tekemättömiä asioita öisin, ihminen uupuu loppuun. Asioista myös tulee äkkiä sellainen kehä, joka vaan suurenee ja suurenee sen mukaan miten niitä ajattelee. Eli älä ajattele vaan kirjoita seuraava liike paperille tai puhelimeesi. Tämän kirjan myötä laitoin puhelimessani olevan muistutuslistan täysin uuteen uskoon. Ennen kalenterissa luki kaikki tekemättömät asiat, nykyään kalenterissa lukee vain tehdyt työt ja muistutuslistalla tekemättömät asiat. Näin ollen kalenterissa lukee vain asioita mitä olen tehnyt, niin ei tarvitse miettiä, että teinkö tuona päivänä tuota asiaa. Kalenteri on niin sanottua pyhää aluetta. Nykyään kalenterissa lukee kolmenlaisia asioita:

 

Aikaan sidottuja tehtäviä

Päivään sidottuja tehtäviä

Päivään sidottuja tietoja

 

Otan vielä kerran kiinni siihen mitä tekemättömät asiat tekee:

 

”Koska olet kuitenkin sitä mieltä, että ne saattavat olla tärkeitä, ne hallitsevat sinua ja kuluttavat henkisiä voimavarojasi enemmän kuin on tarpeen. Muista, että tekemättömätkin asiat voivat saada hyvälle mielelle, kunhan vain tietää mitä jää tekemättä. Kääritään siis hihat.”

 

Tässä varmaan suurin syy siihen, miksi jotkut ihmiset pystyvät vain tekemään yhden projektin kerrallaan ja jotkut ihmiset neljä tai viisi projektia kerrallaan. Uskon itse, että voin pyörittää useampaa projektia kerrallaan, kun vaan määritän tarkasti joka projektin tekemättömät asiat. Jos taas mietin koko projektia kerrallaan ja kaikkien projektien kaikki tekemättömät työt ja siihen vielä päälle mikä voisi mennä pieleen, minun henkiset voimavarani eivät riitä alkuunkaan. Tässä esseessä toistuu yksi lause, tärkein lause: määritä tarkasti joka projektin seuraava liike.

 

Takaisin muistutussovellukseen. Tein siis sen aivan uusiksi. Nyt siellä on kuusi eri kohtaa: asiakaskäynnit, puhelinsoitot, kirjat, ideat, muistutukset, mitä haluan kokeilla. Nämä kaikki kuusi kohtaa on määritetty tarkasti. Esimerkiksi puhelinsoitto-osiossa ei vaan lue, että soita Pentti Pasaselle. Vaan siellä on kerättynä Pentti Pasasen numero sekä määritelty kuinka kiire on soittaa Pentti Pasaselle. Sen lisäksi on kohta mihin ruksataan, kun Pentti Pasaselle on soitettu. Tässä yksi syy uuteen näkökulmaan:

 

”Puhelut. Tämä on lista kaikista soitettavista puheluista. Listaa voi alkaa käydä läpi heti kun saa tilaisuuden käyttää puhelinta. Mitä liikkuvampi olet, sitä hyödyllisempi tällainen lista on. Sen avulla irralliset hetket tien päällä tai matkalla – joko tauon aikana tai vaikkapa lentoa odotellessa – tarjoavat oivan mahdollisuuden käydä listan kimppuun.”

 

Miksi sitten minun listassani on kohta, johon ruksataan kun puhelu on soitettu. Tämäkin on haettu kirjasta. Tämän avulla kehut itseäsi, vähän kuin taputtaisit itseäsi selkään. Näet mitä olet saanut aikaiseksi. Elän edelleen kehuista! Muutin myös listaan kirjoitettavien asioiden muotoa. Ennen listassa olisi lukenut: Hoida Unkari-projektia. Nykyään listalla lukee seuraava toimenpide: Varaa lennot Barcelonaan. Lause ei tunnu yhtään niin suurelta ja ahdistavalta kuin ennen. Olen myös huolehtinut siitä, että listasta löytyy myös ”muutama helposti ratkaistavissa oleva avoin asia”. Sellaisia päivänselviä asioita, joita ennen edes ennen olisi kirjoittanut ylös kuten: osta uusi johto kannettavaan tietokoneeseen.

 

Tämä essee on hyvä päättää kirjan missioon:

 

”Minulla on missio. Haluan tehdä kysymyksestä ”Mikä on seuraava toimenpide?” osan ihmisten globaalia ajatusprosessia.”

Voin henkilökohtaisesti sanoa, että tämä missio tavoitti minun sydämeni. Olet David Allen ainakin yhden ihmisen verran lähempänä tavoitettasi globaalista ajatusprosessista!

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!