Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiinan viisauden sydän

Kirjoitettu 25.05.14
Esseen kirjoittaja: Katri Rutanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kiinan viisauden sydän
Kirjan kirjoittaja: Yu Dan
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.5. Henkisen kasvun klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Rehellisesti sanottuna itselleni ei olisi tullut mieleen ottaa Kiinan viisauden sydän -kirjaa lukuun. Tommi oli käynyt sen varta vasten minulle lainaamassa, olikohan vinkki tämä siitä että viisaudessani on parannettavan varaa? Jokatapauksessa en ollut koskaan kuullutkaan Konfutsesta enkä ole koskaan aiemmin lukenut näin syvän filosofisia kirjoja. Kirja antaa ohjeita elämän elämiseen, tässä asioita jotka saivat minut miettimään:

Pettymykset

”Ihmisen elämässä monet asiat ovat toisin kuin toivoisi. Joskus jokin tuntuu järjenvastaiselta ja epäoikeudenmukaiselta. Olosuhteisiin ei välttämättä ole mahdollisuutta vaikuttaa, mutta omiin tunteisiin ja asenteisiin on.”

Jokainen ihminen kohtaa elämässään pettymyksiä. Ilman niitä ei voi välttyä. Itse olen kokenut tämän 22-vuotisen taipaleeni aikana jo jos jonkinmoisia pettymyksiä. Tiedostan kyllä sen, että ne eivät ole kuitenkaan mitään elämää suurempia juttuja olleet – olen vielä säästynyt aika vähällä. Minut on petetty, työt ovat loppuneet, kokeesta ei tullutkaan kiitettävää ja niin edelleen.. Asiat tuntuvat tapahtuessaan isoilta.

Tiedostan melko hyvin omia heikkouksiani. Yksi niistä on epäonnistumisen pelko ja niistä stressaaminen ennenkuin mitään on ehtinyt edes käymään. Toinen asia on se, että kun jotain minun mittapuullani ”pahaa” on sattunut, pystyn rypemään siinä päiväkausia. Täytyy kyllä puolustuksekseni sanoa että Tiimiakatemia on opettanut jo jonkinverran siihen että ei kaikki niin vakavaa ole.

”Jos et hyväksy pettymyksiäsi, miten se vaikuttaa tulevaisuuteesi?”

Pettymyksissä ja epäonnistumisissa rypeminen on yleensä turhaa ja se vahingoittaa vain omaa itseä. Itse kohtasin muutama vuosi sitten yhden siihenastisen elämäni suurimman pettymyksen ja märehdin sitä kuukausia, jopa yli vuoden. Nyttemmin olen jo asian hyväksynyt ja ajattelen sitä sellaisena kokemuksena joka vahvisti minua paljon. Voin jopa sanoa että kun nyt mietin asiaa, niin käytin aivan turhaa energiaa siihen, kun olisin voinut kohdistaa sitä positiivisiin asioihin.

”Kun epäonni kohtaa, paras tapa selvitä tilanteesta on hoitaa se pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman nopeasti. Vain sillä tavoin voit saada enemmän aikaan tehdäksesi tärkeämpiä asioita, ja vain silloin elät täydemmin ja voit paremmin tunnetasolla.”

Läheisyys

Elämässäni on paljon minulle läheisiä ihmisiä. Voin sanoa olevani ihmisläheinen ihminen ja tarvitsevani muita ympärilleni. Olen aina yrittänyt kerätä ympärilleni ihmisiä jotka tuovat elämääni positiivisia asioita. Luonnollisesti ympärilläni on ollut myös ihmisiä joista ei ole ollut kovinkaan paljoa iloa. Olen pyrkinyt lopettamaan näitä ihmissuhteita, sillä en halua elämääni ihmisiä jotka vievät eivätkä anna mitään.

Konfutse puhuu hyvistä ja huonoista ystävistä. On niitä jotka mielistelevät, puhuvat selkäsi takana pahaa ja jotka valehtelevat sinulle. Sitten on niitä jotka ovat suorapuheisia, rohkaisevia ja joihin voi luottaa. Jokainen voi itse valita ystävänsä, ja siinä kannattaa miettiä haluaako sellaisia ihmisiä ympärilleen jotka imevät sinulta energiaa.

Se, että on läheinen jonkun kanssa ei tarkoita sitä että on oltava tekemisissä jokaikinen hetki. Puolison ja lasten kanssa se on toki ymmärrettävää mutta esimerkiksi ystävyydessä ei mielestäni ole näin. Minulla on eräs hyvä ystävä jonka olen tuntenut jo monta vuotta. Elämäntilanteemme ovat muuttuneet emmekä näe enää niin usein kuin ennen mutta ystävyytemme on silti yhtä hyvää kuin ennenkin.

Ihmissuhteissa toimiminen

”Kun puhut, punnitse sitä tarkkaan. Ennen kuin toimit, mieti mitä siitä seuraa. Tämä on ihmissuhteissa kaikkein tärkeintä.”

Olen melko tempperamenttinen ihminen. Sitä ei ehkä aina päällepäin huomaa. Ihmissuhteissa sanon usein mitä sylki suuhun tuo, ja teen paljon olettamuksia omien tulkintojeni mukaan. Näitä asioita voi laittaa vielä nuoruudenkin piikkiin mutta nyt pitää alkaa kehittymään. Täytyy muistaa että ainakun sanon toiselle jotain ajattelematonta, voi se jättää jäljen.

”Ajattele enemmän, kuuntele enemmän, näe enemmän, ole varovainen puheissasi ja toimissasi – silloin sinun ei tarvitse katua niin usein.”

Lopuksi

En tunne kovinkaan paljon kiinalaista kulttuuria tai historiaa joka ehkä vaikutti hieman lukemiseeni. Tekstissä oli paljon Konfutsen aikaisia tarinoita, joten ne eivät olleet kovin tuoreita (Konfutse eli vuosina 551-479 eKr.). Kirjassa oli paljon hyviä pointteja elämän eri osa-alueille ja aikajaksoille ja uskonkin että sitä tulee lukea useammin kuin kerran jos haluaa saada kaiken mahdollisen irti. Herätti ajatuksia ja pohdiskelua omasta toiminnasta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!