Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiinteistönvälittäjän käsikirja

Kirjoitettu 20.10.15
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kiinteistönvälittäjän käsikirja
Kirjan kirjoittaja: SKVL
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 3.6. Yrittäjyyden käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kiinteistönvälittäjän käsikirja

SKVL

Tuli luettua tällainen vähän yli 700-sivuinen kirja kiinteistönvälityksestä. Ennen kuin kerron miksi halusin lukea tämän kirjan ja mitä hyötyä kirjasta oli, kirjoitan 24h:sta, koska meidän johtoryhmällämme oli toiveena, että jokainen kirjoittaa siitä. Käsittelen tässä esseessä 24h:ta myynnin ja tapahtuman näkökulmasta.

Mennään ensin 24h myyntiin. 24h myynti on minulle äärimmäisen vaikeaa, koska en usko itse tuotteeseen. En usko siihen, että tässä lamatilanteessa kukaan ostaa pelkkiä ideoita ja innovaatiota, mitä ei kuitenkaan ole varaa toteuttaa. Ideoiden lisäksi pitäisi olla jotain konkreettista. Ehdotin esimerkiksi sitä, että tehdään oravannahkakauppaa tai että tulemme synnytyksen hinnalla tekemään jotain konkreettista työpaikalle. Siihen suuntaan myynti on ehkä menossa, koska aika loppuu.

Minun näkemykseni siitä, miten 24h myynti kannattaisi tehdä on se, että otetaan ilmaiseksi mukaan suuria yrityksiä ja peitetään 24h-tapahtumasta aiheutetut kulut sillä, että jokainen tekee vaikka viikon muutosryhmällä. Tällä tavalla kokemus myyntityön vaikeudesta tietenkin jää pois, mutta projektit pukkaavat niin rajusti päälle tällä hetkellä, etten näe sitä edes ongelmana tässä tilanteessa. Tämä ehdotus koskee tiimejä, joissa ei ole niin hyviä myyjiä ja tulevaisuuden suunnitelmat ja projektit ovat jo selvillä. Mielestäni 24h:een käytetty aika on pois projekteista ja se ei ole hyvä asia.

24h myynti on varmasti myös tarkoitettu siihen, että sillä olisi tiimiyttävä merkitys. Uskon, että ne jotka ovat tehneet 24h myyntiä  ovat tiimiytyneet samalla tavalla kuin samassa projekteissa olevat tiimiytyvät, kun he niitä tekevät. 24h on varmasti hyvä mittari siihen, kuinka huipputiimiksi Dynaamia yltää. Itse olen tällä hetkellä tyytyväinen Dynaamian tilanteeseen ja se, tuleeko siitä koskaan huipputiimi, ei ole minun kohdallani niin valtavan tärkeä. Pääasia, että tiimi antaa hyvän pohjan toimia ja arvostetaan jokaisen työpanosta niin projekteissa kun tiimissä.

Sitten itse tapahtumaan ja sen luontiin. En todellakaan ole mikään tapahtuman järjestäjä. Näen lähinnä itseni siinä, että olen kätevä käsistäni ja voin olla auttamassa sen, minkä aika sallii. Kova syksy on vienyt paljon mehuja ja olen tällä hetkellä aika väsynyt. On pakko vähentää jostain. Edessä on kuitenkin pian sekä kiinteistöedustajan koe sekä LKV-koe, joihin on pakko lukea. Sen lisäksi Tampereen myymälä aukeaa 2.11., mikä tulee viemään rajusti aikaa. Kaiken lisäksi Iiro ja Samuli palaavat myymälään, joten minun on otettava vähän isompi rooli varastolla. Verkkokauppakin pitäisi yrittää saada auki tämän vuoden loppuun mennessä. Joten vähennyskohteet ovat tiimimestarit (luen nyt vain pari kirjaa ja säästän lukemisen ensi vuodelle) sekä 24h. Se ei tietenkään tarkoita sitä, että en tule olemaan avuksi 24h:ssa ollenkaan. Uskon, että meidän tiimissämme on muutamia henkilöitä, jotka tykkäävät suunnitella ja innovoida ja kun he saavat oman työnsä valmiiksi, voin tulla mukaan toteuttamaan suunnitelmia käytännössä.

Sitten muutama ajatus ihan yleisesti 24h:sta. Mielestäni se, että valmentajat olivat miettineet sitä, että meidän 24h voisi olla keväällä, oli erittäin positiivinen ajatus. Koska kesäopinnot kuitenkin lasketaan mukaan yhteisiin opintoihin niin se, että voisi valmistua akatemialta jo keväällä olisi erittäin positiivinen ajatus. Moni saisi varmasti opintonsa (pisteiden valossa) valmiiksi jo kevääseen mennessä, jolloin viimeisen syksyn merkitys minun mielestäni on vaikea löytää. Olen itse ainakin puhunut avoimesti siitä, että yritän saada pakolliset opinnot tehtyä toukokuun loppuun mennessä ja kesällä opinnäytetyön valmiiksi. Jos saan nämä hoidettua, niin mikä olisi sitten syksyn merkitys?

Se 24h:sta! Sitten kirjaan. Miksi halusin lukea tämän kirjan? Siihen oli kolme syytä!

  1. syy on se, että nyt kun MP-homma vähän laajenee, liiketiloja tullaan tarvitsemaan. Olen sitä mieltä, että jos et tiedä perusasioita vuokrasopimuksista, sinua helposti voidaan huijata. Tämän kirjan ja koulutuksien jälkeen tiedän perusasiat ja voin hyödyntää sitä MP-projektissa.
  2. syy on se, että olen paljon suunnitellut sijoitusasunnon ostamista ja ennen kuin uskallan sen asian tehdä, asuntojen ostamiseen ja vuokraukseen liittyvien asioiden on oltava selvänä. Koska minulla on vähän huono itsetunto, yritän saada varmuutta hankkimalla kaikki saatavana olevat tiedot. Itsetuntoon liittyvä työ on jo menossa.
  3. syy on se, että olen miettinyt, että voisin joskus toimia kiinteistövälittäjänä tai vuokravälittäjänä. Tällä hetkellä voin CV:een laittaa merkinnät VUT ja LVV mutta toivon voivani laittaa tämän syksyn jälkeen myös LKV sekä KED. Uskon, että näistä merkinnöistä voi olla apua, jos haen tämän alan töitä.

Kirjan opit ja kopit tullaan testaamaan kahdessa kokeessa marraskuun aikana. Viimeksi kun olin LVV-kokeessa, jännitti niin, että kynä ei meinannut pysyä kädessä, joten katsotaan miten nyt käy.

Pari ajatusta loppuun vielä asioista, jotka ovat pyörineet mielessä ja haluan ne kirjoittaa paperille. Ensimmäinen liittyy siihen, että yrittämisessä on oltava pieni riski – muuten se ei ole yrittämistä vaan palkkatyötä. Sen verran olemme oppineet MP:n viimeisestä sopimuksesta, kun tamperelaisten kanssa tehtiin sellainen sopimus, että vuokran on heidän maksettava eikä meidän. Se on vähän kuin pokerissa, alkupanos on aina laitettava pöytään. Sen menetät jos et tee mitään. Joten et voi vain katsoa. Sinun on aina mietittävä sitä, että jos et pelaa, menetät alkupanoksen. Se pistää akatemialaisetkin liikkeelle, kun akatemialla on kuluja. Olkoon mikä kassajärjestelmä tahansa, on todella hyvä asia, että akatemialla on kuluja. Jos JAMK maksaisi kaiken, kenenkään ei olisi pakko liikkua minnekään. Nyt se on kuin pokerissa, että jos et liiku, sinulla on kohta rahat loppu, koska alkupanos menee kaikesta huolimatta.

Toinen asia. Akatemian aikana olen avannut omaa elämääni aika paljon. Jos voin käyttää autotermejä, olen nostanut moottorin pois auton korista ja avannut moottorin kokonaan. Nyt kaikki palaset ovat maassa. Muutamista palasista on löytynyt vikoja ja ne on vaihdettu uusiin. Myös tiettyjä palasia on korjattu. Sitten on tiettyjä palasia, jotka ovat vähän vinoja ja huonoja, mutta niitä ei voi korjata. Ne ovat ikään kuin moottorin runko. Uskon, että perusminää voidaan muokata aika paljon, mutta on tiettyjä piirteitä, jotka ovat vain sinulle ominaisia. Se on ikään kuin se moottorin koko ja millä aineella se toimii. Kohta alkaa kuitenkin olla sen aika, että on voi lyödä moottorin palaset takaisin yhteen. Akatemian aika alkaa kulua loppuun. Moottorin huoltaminen ja kunnostaminen on loppuelämän projekti, mutta näin laajaa remonttia en toivo, että tulisi montaa kertaa elämässä. Varmasti joku remontti vielä tehdään, mutta sen aika on silloin se.

Siitä olen kuitenkin joka päivä onnellinen, että olen akatemialla saanut kokeilla ja tehdä sellaisia asioita, jollaisia en olisi ikinä uskaltanut itse tehdä. Olen oppinut tietyllä tavalla nauttimaan matkasta, en niinkään päämäärästä. Ja matkalla tulee vastaan sekä ylä- että alamäkiä – kysymys on vaan siitä miten me niistä selvittää.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!