Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiinteistönvälitysliikkeen myyntiprosessin kehittäminen

Kirjoitettu 31.03.15
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Opinnäytetyö - Kiinteistönvälitysliikkeen myyntiprosessin kehittäminen
Kirjan kirjoittaja: Ei julkinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 6. Markkinointi, 6.1. Asiakkuuden työkalut, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Asiakaskumppanuuksia etsiessä kesäprojektille monilla asiakaskäynneillä eri toimialan yrityksissä tuli ”hakattua päätä seinään”. Hetken tuskasteltuani, mikä ala voisi olla seuraava asiakaskäyntieni kohde, bongasin muutaman kiinteistönvälitys firman ja ajattelin kokeilla että miksipäs ei. Näin sitä sitten alettiin soittelemaan sen alan yrityksiin. Muutamaan ensimmäiseen sainkin heti sovittua käynnit. Ensimmäinen käynti menikin kollega tiimiyrittäjäni Allun kanssa ihan tunnustellessa ja ihmetellessä alan metkuja. Muutama päivä tämän tapaamisen jälkeen olikin seuraavan sopimani yrityksen aika. Sinne iskimme kollegani Petrin kanssa ja jotenkin meidän nappisilmämme hurmasi yrittäjät. Tästä pääsemmekin aiheeseen, jonka takia tätä esseetä kirjoitan.

Tulevaan kesätyöhömme liittyen, saimme kyseisen yrityksen kiinteistönvälittäjältä tämän opinnäytetyön luettavaksi. Tuleva yhteistyökumppani kertoi, että kannattaa lukea tämä ”kirja”, jotta saamme vähän kuvaa mitä kiinteistönvälittäjän työ pitää sisällään. Opinnäytetyön aihe on kiinteistönvälityksen myyntiprosessin kehittäminen. Työn kirjoittaja on tehnyt kvalitatiivisen tutkimuksen (laadullinen tutkimus) teemahaastattelun muodossa kyseisen yrityksen yrittäjille. Tutkimustulosten ja teorian pohjalta hän on kehittänyt yrityksen käyttöön uudenlaisen tehtävälistan omaisen myyntiprosessin kuvauksen. Tämä oli mielenkiintoinen tehtävälista, jota varmasti tulemme käyttämään kesän aikana työskentelyn apuna.

Kirjoitan tähän esseeseen nyt tärkeimmät asiat, joista minulla ei ollut mitään tietoa ennen tämän opparin lukemista.

Elikkä ihan ensiksi uuden asiakkaan kanssa meidän täytyy tehdä toimeksiantosopimus myytävästä kiinteistöstä. Tämä täytyy tehdä aina kirjallisena tai sähköisenä, mutta kuitenkin niin, että kumpikaan osapuoli ei pääse ehtojen sopimisen jälkeen enää muuttamaan yhtäkään ehtoa ilman molempien osapuolien hyväksyntää. Toimeksiantosopimusta tehdessä sovitaan sopimuksen kestosta ja välityspalkkiosta. Tässä asiakirjassa määritellään myös tarvittavat tiedot myyjästä sekä myytävästä kohteesta.

Toinen tärkeä asia mielestäni oli käytäntö siitä miten kaikki tulleet ostotarjoukset tulee ilmoittaa asunnonmyyjälle. Esimerkiksi, jos myynnissä olevasta asunnosta tarjotaan alle välittäjän ja myyjän sopiman minimihinnan, ei välittäjällä ole valtuuksia hylätä tarjousta esittämättä sitä myyjälle. Tämä johtuu siitä, että myyjällä on kaikki päätäntävalta, ja myyntipäätökseen voi vaikuttaa muitakin erinäisiä tekijöitä kuten maksuehdot tai maksuaikataulu.

Seuraava mielenkiintoinen aihe sivuaa tämän opinnäytetyön tuotosta. Kuten aiemmin mainitsin, kirjoittaja laati uuden version kiinteistönvälitysliikkeen myyntiprosessin vaiheista. Kirjoittaja tutki yrityksen nykyisen myyntiprosessin neljä vaihetta, tässä siis ne:

  1. TOIMEKSIANTOSOPIMUS JA SELONOTTO
  2. MARKKINOINTI
  3. TARJOUSNEUVOTTELU
  4. KAUPANTEKO JA TOIMEKSIANTOSOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN

Uudessa päivitetyssä versiossa on mielestäni lisätty tärkeät vaiheet myyntiprosessissa, jotka tulee ottaa huomioon kesällä. Ensimmäisenä lisäyksenä neljään vaiheeseen tulee valmistautuminen ennen itse kiinteistöön pääsemistä ensimmäistä kertaa. Eli valmistautumista mihin on menossa, mahdollisia muistiinpanoja ennakkotietojen perusteella ja yleisesti asioita toimeksiantosopimuksen tekoon. Toisena lisäyksenä tulee jälkihoito, joka käsittää yhteydenpidon asiakkaan kanssa toimeksiantosopimuksen päättymisen jälkeen. Tähän on tärkeää lisätä myös asiakastyytyväisyyden selvittäminen, jotta mahdollisiin kehittymistarpeisiin voidaan reagoida. Ehdotettu ja mielestäni parempi myyntiprosessi, nyt kuusivaiheinen, näyttää tältä:

  1. VALMISTAUTUMINEN
  2. TOIMEKSIANTOSOPIMUS JA SELONOTTO
  3. MARKKINOINTI
  4. TARJOUSNEUVOTTELU
  5. KAUPANTEKO JA TOIMEKSIANTOSOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN
  6. JÄLKIHOITO

Tässä siis muutamia kohtia, joita halusin tähän esseeseen avata kyseisestä kiinteistönvälityksen myyntiprosesseista sekä miten me Petrin kanssa ajauduimme tälle alkavien kiinteistökuninkaitten polulle.

Jake Vitikainen

Osuuskunta Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!