Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiinteistövälitys

Kirjoitettu 24.05.15
Esseen kirjoittaja: Petri Vainio-Pekka
Kirjapisteet: 1
Kirja: Opinnäytetyö - Kiinteistönvälitysliikkeen myyntiprosessin kehittäminen
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Juuh, elikkäs tosiaan Jaken kanssa pääsimme kiinteistövälitys yritykseen kesäksi painamaan duunia. Oli melkoinen yllätys, kun mietimme yksi päivä, että mihinkähän sitä soittelisi asiakaskäyntiä ja minä soitin MPV- sportsille ja Jake sinne tääs Keski-Suomen Oma Kotiin. Tällöin otimme melkein peräkkäisinä päivinä asiakaskäynnit, ja meille sattui käymään niin somasti, että molemmista tuli vielä kauppaa. Kaikista suurin yllätys oli itselleni oma koti, kun asiakas itse ehdotti meille kesätöitä, vaikka emme edes tarjoutuneet siihen. Se oli oikein positiivinen yllätys.

Eipä siinä sitten kauaa jahkailtu, kun Jaken kanssa laitoimme tarjouksen siitä, että mitä haluaisimme palkkaa kesältä. Päätimme että menemme kahdestaan, vaikka saisimmekin vähän vähemmän rahaa, mutta kokemus ja oppi olisi niin huippu luokkaa, että on viisaampaa mennä kahdestaan. Toki siinä oli myös se, että nyt olemme toukokuun olleet harjoittelussa, koska meillä on vielä tiimiakatemialla hommia, joita täytyy tehdä. Näin ollen on helpompaa, koska emme kerkeä kovin paljon toimistolla oppia saamaan, että on kaksi päätä, jotka sitten voisi muistaa kesällä, että mitä piti tehdä milloinkin.

Saimme Jaken kanssa kirjan jossa kerrottiin kiinteistövälitykseen liittyvistä asioista, joten tässä mietteitäni siitä.

Ennen toukokuuta minulla ei ollut mitään hajua koko alasta. Kaikki asiat ovat tulleet joko uutena, tai sitten kauan sitten unohtuneina. Tärkein asia heti alkuun oli se, että toimeksianto tulee tehdä aina asiakkaan kanssa. Meillä se tehdään kirjallisesti toimiksianto lapulle, mutta nykyaikana se onnistuisi myös sähköisesti. Olemme Jaken kanssa oppineet lukemaan tätä ja oppineet keräämään tarvittavat tiedot näistä. Olemme oppineet myös hyödyntämään tätä, kun pistämme uuden kohteen internettiin myyntiin. Sopimukseen laitetaan kaikki tarpeellinen tieto, kuten voimassaoloaika, välityspalkkio välittäjä yms.

Tämän lisäksi tässä samassa nivaskassa on aina mukana myös huoneisto tai kiinteistö kuvaus. Tässä kerrotaan kaikki tärkeät tiedot, jotka laitetaan sitten ilmoitukseen mukaan. Näitä on esimerkiksi rakennusvuosi, neliöt, tontin koko yms. Kaikki tarpeellinen tieto löytyy yleensä näistä. Silloin kun välittäjä käy tekemässä sopimuksen, hän myös arvioi yleensä asunnon arvon. Samalla hän keräilee tietoa asunnosta ja katsoo esimerkiksi mitä materiaalia lattia on, mitä seinässä on yms.

Välittäjän homma on sinäänsä kaupantekoon nähden melko tärkeä. Henkilö, kuka on antanut toimeksiannon, on pelkästään velvollinen siivoamaan asunnon enne esittelyä yms. Toki tähän ei ole mitään pakkoa, mutta kyllähän se melkoisesti myyntiä auttaa. Kiinteistövälittäjän tulee myös ilmoittaa aina mahdollisista tarjouksista. Hän ei saa suoraan hylätä tai hyväksyä tarjousta ilman myyjän lupaa.

Kiinteistövälittäjän homma on ollut minulle varsin mielekästä, koska tykkään asiakaspalvelu työstä ja pidän siitä, että saan tehdä töitä ihmisten kanssa. Olen henkisesti valmistautunut siihen, että oppiminen menee pitkän ajan päähän, ja olen myös valmistautunut siihen, että aluksi tulee varmasti lukuisia kysymyksiä, mistä minulla ei ole mitään hajua.

Olemmekin Jaken kanssa hoitaneet jo 6 näyttöä ilman minkäänlaista ohjausta. Tämä on toisaalta oikein mukavaa, että heti saa paljon vastuuta, mutta olisi toisaalta ollut ihan kiva saada pikkuisen enemmän ohjausta juuri näyttöjä varten. Tosiaan pelkästään tämä opinnäytetyö ei aivan riittänyt siihen, että homman voisi hoitaa aivan täysin ongelmitta. On kuitenkin mukavaa, että työkaverimme ovat todella mukavia ja heiltä on todella helppo kysyä apua.

Opinnäytetyössä käytiin paljon läpi perusasioita, mitkä liittyvät kiinteistövälitykseen. Moni asia tuli aivan uutena. Kuten esimerkiksi se, että rivitaloissa ei saa luvata omaa pihaa. Oma piha on mainittu erikseen yhtiön säännöissä, mutta 90 % asunnoista ei omista pihaa. Eli periaatteessa pihat ovat yhteisiä. Toki suomalainen kulttuuri ei ehkä aivan antaisi periksi sitä, jos naapurin Matti istuisi ”omalla” takapihallani. Mutta lain mukaan siinä ei olisi mitään väärää, jos sitä ei erikseen säännöissä kielletä. Tämä oli todella uusi juttu minulle, enkä todellakaan olisi tiennyt tätä.

On ollut erittäin hauskaa olla töissä kiinteistövälityksessä ja varsinkin, kun se tuli asiakkaan pyynnöstä. Tästä tuli oikein hyvä mieli ja se pelasti oikeastaan koko kevään. En olisi ikinä uskonut, että olisin kiinteistövälittäjä, mutta niin se vain akatemia opettaa, ettei täällä kannata uskoa mitään mitä ei voisi vahingossa yhtäkkiä ollakin. Jännä nähdä kuinka monta taloa sitä kesän aikana minun ja Jaken ansiosta sitten menee kaupaksi!

Petri Vainio-Pekka

Osuuskunta Bisnera

0400774653

petri@bisnera.fi

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!