Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiireettömyyttä

Kirjoitettu 02.11.13
Esseen kirjoittaja: Jugi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Zen-mieli, aloittelijan mieli
Kirjan kirjoittaja: Shunryu Suzuki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zen-mieli, aloittelijan mieli

 

Miten helkatissa täällä pitäisi touhuta ja toimia? Meidän länsimaisessa kulttuurissa suurta roolia näyttelee asia, jota ei oikeasti ole olemassa. Elämme kiireessä itse luotujen aikamääreiden sanelemana ja ohjaamana. Kirjoitan tätä esseetä ja vilkuilen koko ajan kelloa. Kohta pitäisi varmaan ottaa jo jotain iltapalaa alkaa olemaan jo vähän nälkä. Kirjaa lukiessa vierähti tovi jos toinenkin. Itse arvioin tapahtumaa, eli kirjanlukua hyvin pitkälti myös käytetyn ajan suhteen. Sainko tästä niitä hyötyjä irti, joita olin lähtenyt hakemaan?

 

Miksi ylipäätään valitsin luettavakseni, taas pienen ajan sisällä edellisestä kerrasta, Zen –kirjan? Viimeksi, kun tartuin tämän alan kirjallisuuteen kyseessä oli Zen ja jousella ampumisen taito. Tällä kertaa hyppysissäni oli ja on Shunryu Suzukin Zen-mieli, aloittelijan mieli –kirja. Kirja aloittaa hyvin pitkälti erilaisilla opetuksilla meditaatiosta, mutta johdattaa lukijan myös löytämään oman itsensä kiireiden keskellä. Hauska sinänsä, koska kiire on vain itse keksitty ja aiheutettu turhake, josta minäkin aion päästä eroon.

 

Miten onnistun pääsemään eroon kiireestä? No vääräleuka saattaisi vastata, että sehän on helppoa, kun vain lopettaa kaiken ja alkaa elämään huoletonta elämää vailla velvollisuuksia. Vaikka se lyhytkestoisena tuntuisikin hauskalta, ei pidemmänpäälle tuollainen itseäni houkuttele. Haluan tehdä edelleen samoja asioita, kuin ennenkin mutta järkevämmin. Olen huomannut, että viime aikoina on tullut tehtyä asioita väärässä järjestyksessä. Kotiin tullessa sitä helposti ensin nappaa jotain syötävää kaapista ja pistää samalla tietokoneen päälle lukeakseen uusimmat uutiset ja muut vähemmän tärkeät päivitykset.

 

Zen on elämistä tässä ja nyt. Miksi sitten usein ihminen, joka elää tässä ja nyt valitsee väärin? Olen itsekin usein harrastanut tuota tässä ja nyt –meininkiä. Uskon kuitenkin, että voin jatkaa tuota tapaa, kun hieman muutan suhtautumistani siihen. Elämässä on tiettyjä asioita, joita on tehtävä tuntui se sitten hyvältä tai pahalta. Voin hyvin kuvitella vaikkapa omaa työlistaani. Ei kaikki asiat siellä ole mukavia, mutta voin silti tehdä ne saman tien. Zen opetti elämään tässä ja nyt. Poistan itseltäni kiireen, kun hoidan asiat järjestyksessä ja kunnolla. Kunnolla hoitamisella tarkoitan sitä, että kun keskityn jonkin asian hoitamiseen se sitten myös hoidetaan kunnolla. Näin tätä kuvitteellista aikaa säästyy enemmän, kun hommat hoituu tehokkaammin.

 

Huomaan miten kehityin tehokkuus asiassa jo tämän kirjanluku- ja esseenkirjoitusprojektin aikana. Kun aloitin lukemaan Zen-mieli, aloittelijan mieli – kirjaa taustalla pauhasi televisio eikä kunnollista keskittymisrauhaa ollut. Mieleni alkoi harhailemaan jonnekin kiinnostavampiin asioihin eikä kirja edennyt. Katsoin kelloa ja mietin, että tässähän kerkeää hyvin kattoa vaikka pari jaksoa sarjaa Netflixistä ja jatkaa sitten.  No niinpä sitten laitoin Netflixin pyörimään ja kattelin parit jaksot sarjaa. Siinä se taas tuli, keskittyminen herpaantui hetkessä ja kohta oli taas palattava alkupisteeseen.

 

Mitä Zen minulle opetti? Tiedän, että kiirettä ei ole. Se on vain oman pään sisällä aiheutettu ilmiö. Tästä edes teen asiat järjestyksessä ja ”tapahtuma” kerrallaan.

 

Tämäkin esseen kirjoittaminen ja kirjan lukeminen hoitui lopulta kuin itsestään, kun suljin ympäriltäni ulkoiset häiriötekijät ja laitoin peliin täyden keskittymiseni. Kellokin tykkäsi. Zen-mieltä en ole tainnut kuitenkaan vielä saavuttaa, kun ajattelin heti ajankäyttöäni.

 

Paras oppini tästä kirjasta oli siis saavuttamani kiireettömyyden tila “kiireen” keskelle. Jatkossa, kun tätä oppia käyttää niin johan alkaa lyyti kirjottaa!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!