Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiltti tyttö ei pääse pomoksi

Kirjoitettu 30.10.13
Esseen kirjoittaja: Anette Rautiainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi
Kirjan kirjoittaja: Lois P. Frankel
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ennen kuin aloitin lukemaan Lois P. Frankelin kirjaa, odotin siltä jotain mullistavia neuvoja, kuinka naisena pärjää yritysmaailmassa. Luettuani sen olin ehkä hieman pettynyt. Toki opin sieltä joitain neuvoja, joita yritän itsekin totella, mutta silti mitään mullistavaa en kirjasta irti saanut. Tuntui, että monen virheen kohdalla mietin, miksi se edes on virhe. Joitan virheitä mielestäni yleistettiin liikaa kaikkiin naisiin.

 

Listasin lukiessani virheitä, jotka jollakin tavalla kolahtivat minuun.

 

Virhe 2: Varman päälle pelaaminen

Itse syyllistyn välillä tähän virheeseen. Jos on jotkut tietyt säännöt annettuna, pelaan varman päälle enkä kierrä sääntöjä ollenkaan. Riskien ottamisessa minulla on selvästi kehitettävää. Jollain tavalla minuun erityisesti iski lause ”voittaminen edellyttää koko kentän hyödyntämistä”. Ei riitä, että hyödyntää vain osan kentästä.

 

Virhe 12:Vaikeneminen

Tämä on minulla varmastikin suuri ongelma. Olen aika hiljainen vieraassa porukassa. Vinkit ”ole eri mieltä olematta silti töykeä” ja ” uskaltaudu esittämään mielipiteitäsi kokouksissa nykyistä enemmän” ovat mielestäni tärkeitä ja aion niihin yrittää panostaa. Kirjoitin oppimissopimukseenikin, että aion opetella esittämään mielipiteitäni ääneen useammin ja rohkeammin myös isommassa porukassa. Se taito tulee varmasti olemaan myös tärkeä talouspäällikön tehtävissäni. Joudun kuitenkin tiimille kertomaan, mikä meidän rahatilanne on ja miten mielestäni rahoja tulisi käyttää, jos sille on tarvetta.

 

Virhe 16: Tarve olla pidetty

Tämän virheen kohdalla koin hieman ristiriitaisia tunteita. En varsinaisesti koe, että minulla olisi tarve olla pidetty. Jos joku ei minusta pidä, en voi sille mitään. Mutta toisaalta, en haluaisi suututtaa muita, joten saatan olla välillä liiankin kiltti, mikä taas saattaa vaikuttaa siltä, että minulla olisi tarve olla pidetty. Hankalaa. Uskon kyllä silti, että ei minulla ole erityistä tarvetta olla pidetty. Olen kuka olen ja jos se ei jollekin kelpaa, niin sitten ei kelpaa.

 

Virhe 18: Kysymättä jättäminen, koska pelkää kuulostavansa typerältä

Tiedän, että en ole yleissivistykseltäni ehkä kaikkein fiksuin ja se vaikuttaa aika paljon siihen, uskallanko sanoa kaikkia ajatuksiani aina ääneen. Varsinkin jos joku asia mietityttää minua ja tiedän sen olevan asia joka pitäisi tietää. en uskalla sanoa sitä heti ääneen. Mielummin mietin asiaa ensin yksin päässäni ja yritän keksiä vastausta. Näin on ollut aina. En tiedä tulenko tässä asiassa muuttumaan, ainakaan jos muu porukka on vieras. Tutummassa porukassa sanon kyllä asioita liikoja ajattelematta, mikä ei varsinaisesti ole aina hyvä asia. ”Ellet ymmärrä, kysy” oli mielestäni tärkein vinkki tähän virheeseen. Vaikka se onkin todella yksinkertainen vinkki, se on myös ytimekäs, niin on tehtävä jos haluaa tästä virheestä päästä.

 

Virhe 61: Vähättelevien sanojen käyttö

Olen aina ollut erittäin huono kehumaan itseäni, minkä takia uskon myös käyttäväni aika paljon vähätteleviä sanoja. Jos saan jostain kehuja, aika lailla sadan prosentin varmuudella käytän vähätteleviä sanoja, vaikka olisin kuinka ylpeä tekemisistäni. Tästä haluan päästä eroon. Toivon, että opin talouspäällikön tehtävät niin hyvin, että voin joskus saada tiimiltäni kehuja ja kiitoksia, mutta en halua heti olla vähättelemässä panostani. Talouspäälliköllä kuitenkin on paljon vastuuta ja tekemistä, eikä niitä pitäisi missään nimessä vähätellä.

 

Virhe 63: Kysymykseen vastaamatta jättäminen

Tähän virheeseen myöskin syyllistyn välillä itsekin. Varsinkin silloin, jos minulle annetaan kaksi vaihtoehtoa, enkä ole täysin varma kumman puolella olen. Tajusin oikeastaan vasta lukiessani tätä, kuinka typerä virhe se on. Miten voi olla niin vaikeaa vastata kysymykseen kiertelemättä? No eihän sen pitäisi olla. Täytyypä siis alkaa itse tätä huomioimaan ja yrittämään päästä eroon tästä virheestä.

 

Kuten huomata saattaa, tässä oli enimmät virheistä, jotka herättivät minussa edes jotain ajatuksia. Kaiken kaikkiaan, en kyllä tästä kirjasta juurikaan mitään irti saanut. Tai ainakin petyin siihen. Ehkä minun tarvitsee olla työelämässä ensin parikymmentä vuotta ja menestyä, kunnes tajuan, että kirjan neuvoista oikeasti oli todella paljon hyötyä. Aion kyllä silti yrittää päästä eroon virheistä, joita huomasin itse tekeväni.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!