Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiltti tyttö ei pääse pomoksi

Kirjoitettu 14.02.16
Esseen kirjoittaja: Jarna Lehtola
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi
Kirjan kirjoittaja: Lois P. Frankel
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lois P. Frankel kertoo kirjassaan Kiltti tyttö ei pääse pomoksi 101 tapaa, joilla hävitä miehelle sekä vinkit muuttaa tavat. Suuri osa kohdista oli yleistämistä ja liioittelua mutta hyviäkin pointteja löytyi. Olen aina ollut ”johtajatyyppi” ja osaan kyllä pitää puoleni mutta silti tuntuu, että miehet otetaan useammin tosissaan kuin naiset. Kirjaa lukiessa tajusin, että olen ”naisen tavoillani” ja tottumuksillani kaivanut itselleni kuoppaa ja murtanut uskottavuuttani. Monet tapani rajoittavat myös henkilökohtaista elämääni.

 

Virhe 2: Varman päälle pelaaminen

Kirjoitin vasta esseen peloista ja niiden vaikutuksesta elämääni. Pelaan usein varman päälle ja varsinkin Tiimiakatemialla olen huomannut varmistelevani usein, voinko tehdä näin, onko tämä ok ja niin edelleen. Yritänkö saavuttaa onnistumisen pelaamalla vain varmoja kortteja? Kyllä. Teenkö oman päätöksen, uskallanko ottaa riskin? En, varmistelen aina, onko se hyväksyttävää. Toki pelisääntöjä on noudatettava mutta kuten kirjan vinkki sanoo, noudata niitä ”rajoja hipoen”.

”Jos et ole varma, onko jokin sääntöjen mukaista, tee se kuitenkin”.

 

Virhe 13: Suhteiden hyödyntämättä jättäminen ja virhe 41: verkostosuhteiden laiminlyönti

Minua on aina jollain tapaa ärsyttänyt he, jotka pelaavat suhteilla ja saavat esimerkiksi työpaikan niiden avulla. Olen ollut katkera heille, jotka ymmärtävät käyttää suhteita edukseen. Jokaisella, myös minulla, on suhteita ja verkostoja, joiden avulla voisi pelata. Yksi syy miksen ole käyttänyt juurikaan suhteita on juurikin tuo ärsyyntyminen heistä, jotka niitä käyttävät. En ole halunnut olla yksi niistä, vaan jääräpäisesti pärjätä itsekseni. Tämä ajattelutapa on ehkä vaikuttanut siihen, etten ole ymmärtänyt saatikka sisäistänyt verkostojen ja suhteiden merkitystä. Vaikka minulle on monelta taholta toitotettu ”Verkostoidu, hanki suhteita, tutustu!” –kannustuksia, en ole tajunnut ottaa neuvosta vaaria. Työpaikan hankkiminenkin voisi olla oikeasti helpompaa, jos tuntee jonkun yrityksestä, tai johtajan kaverin. Suhteilla ON merkitystä. Käytäntöön siis jo valmiiden suhteiden hyödyntäminen sekä varsinkin uusien hankkiminen sekä rakentaminen.

 

Myös sillä, miten ajattelee, on suuri vaikutus ihan kaikessa elämässä. Kirjan lause ”Pystyt muuttamaan itsellesi haitallista käyttäytymistä vasta sitten, kun muutat tapaasi ajatella” kolahti kovasti. Tällä saralla minulla on kyllä työmaata tehtäväksi.

Virhe 35: Mahdollisuuksien rajoittaminen ja virhe 43: kielteisten syiden ja selitysten etsiminen

Viisas valmentajamme on monesti sanonut, että mahdollisuuksien maailmassa meillä on mistä valita. Se on täysin totta. Olen luonut itselleni kurjan mielenmallin. Jos joku toinen tekee huippujutun, ajattelen naisaivoillani ”ei minusta ole tuohon, en ole yhtä hyvä/taitava/rohkea.” Olen rakentanut itselleni vankilan, jonka kaltereiden takana viilettää monen monta mahdollisuutta, joihin tarttua. Etsin monesti ensin huonoja puolia, jotta pystyisin järkeillä itselleni, miksei mahdollisuuteen kannattaisi tarttua. Kirjan yksi vinkeistä oli miettiä eteen tulevaa mahdollisuutta, ennen sen hylkäämistä. Käytäntöön menee itse asettamieni rajojen murtaminen ja silmien avaaminen mahdollisuuksille, tämä tosin voi viedä aikaa.

 

Se miltä kuulostat ei liity puheesi sisältöön, vaan sanavalintoihisi, äänensävyyn, puhenopeuteesi ja ajatustesi organisointiin. Kehittämiskohde numero kaksi. Helposti ajattelen, että puheeni sisällössä on vikaa vaikka oikeasti syypää onkin ulosannissa. Tästä seurauksena onkin monet väärinymmärrykset sillä myönnettäköön etteivät sanavalintani tai äänensävyni aina ole menneet nappiin.

Virhe 67: Tunnepohjaisen kielen käyttö

Kirjassa neuvotaan naisia ilmaisemaan asiansa asiallisemmin eikä käyttäen esimerkiksi –isi –loppuisia sekä muita varovaiselta kuulostavia sanoja. Itselläni on ehkä päinvastoin ja kehitettävää tässä tunnepohjaisuudessa, sillä esitän asiani välillä liiankin jämäkästi. Tässä kuitenkin tulee ristiriita. Jos esitän asiani varovasti kuten ”Miltä sinusta tuntuisi, jos tekisin töitä kotona?” kuulostaa se hiirulaisen arastelevalta, lupaa pyytelevältä kysymykseltä. Jos taas sanon ”Aion tehdä töitä kotona.” tulee vaikutelma, että olen ylimielinen enkä edes yritä huomioida muita. Ehkäpä juju onkin siinä, että opettelee käyttää tunnepohjaisia sekä jämäkempiä ilmaisutapoja oikeissa paikoissa. Käytäntöön siis tunnepohjaisen ilmaisun harjoittaminen mutta myös jämäkkyyden pitäminen sekä näiden käyttämisen opetteleminen oikeissa tilanteissa.

 

Virhe 72: Reagointi ilman taukoja tai miettimistä

Minulla on tapana vastata tai ilmaista mielipiteeni heti. Tästä johtuen saatan sanoa jotain, mitä en edes tarkoita tai millä ei ole mitään lisäarvoa. Kirja neuvoo pitämään tauon ennen puhumista, jolloin tulee vaikutus, että olet harkinnut mitä sanot. Käytäntöön pieni miettimistauko ennen suun avaamista.

 

Vielä kirsikkana kakun päälle, myös sillä, mille näyttää on merkitystä. Tästä osiosta minuun osuu yksi.

Virhe 75: Viestiin sopimattomien eleiden käyttö

Minulla on tapana nyökytellä päätä eri kulmista ja nojata eteenpäin tätä tehdessä. Olen huomannut, että Roosa jakaa tämän saman tavan kanssani ja keskustelimmekin pitkään siitä. Kumpaakin meistä on pidetty hieman uhkaavana viestijänä. Ja päädyimme tulokseen, että se johtuu pään nyökyttelemisestä. Tämä ristiriitainen tapa tulee esille, kun ilmaisemme omia mielipiteitä tai asioita, jotka ovat meille merkittäviä tai jotka saatavat aiheuttaa näreyttä muissa. Vaikka sanallinen viestintä olisikin neutraali, pään nyökyttäminen ja eteenpäin nojaaminen kumoaa sen täysin. Tästä syntyy muille vaikutelma, että olemme tuohtuneita tai aggressiivisia. Kyseinen kombo todentotta näyttää uhkaavalta. Olen myös huomannut, että kun ele tulee esille, muiden suhtautumineen sanomaamme ei ole samanlainen, kuin jos istuisimme paikallamme. Päännyökyttely pirulaisen takia minun tai Roosan sanoma on monesti ymmärretty väärin tai sitä ei ole ymmärretty ollenkaan. Tätä eleiden väärinkäyttöä olenkin jo alkanut työstämään mutta edelleen sitä silloin tällöin tapahtuu.

 

Nyt kun vielä vilkaisee listaamiani virheitä eli kehityskohteita, huomaan niistä syntyvän oravanpyörän. En tiedä auttaako niiden korjaaminen johtajaksi pääsemisessä mutta esimerkiksi omaa elämääni ja uskottavuuttani niistä poispääseminen varmasti auttaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!