Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kiltti tyttö

Kirjoitettu 13.12.18
Esseen kirjoittaja: Johanna Lamberg
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kiltti tyttö ei pääse pomoksi
Kirjan kirjoittaja: Lois P. Frankel
Kategoriat: 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Onko kiltteydestä haittaa työelämässä? Tätä lähdin etsimään Lois P. Frankelin kirjoittamasta kirjasta ”Kiltti tyttö ei pääse pomoksi”.  Myönnän omistavani kiltin tytön luonteenpiirteen, jonka itse koen osittain hyödyksi ja osittain haitaksi työelämässä. Kirjassa luetellaan 101 käyttäytymismallia, jotka naiset ovat oppineet lapsuudestaan ja mitkä voivat olla vaarana tuhota heidän menestyksen työurallaan.

Kirjassa käsitellään kiltteyden lisäksi sitä, kuinka naisten käytöstavat eroavat miesten käytöstavoista. Kirjassa annetaan faktatiedon lisäksi myös valmennusvinkkejä, kuinka parantaa tyttömäistä käytöstä enemmän naismaiseksi käytökseksi. Ilman vahvaa itseluottamusta, oikeita tapoja toimia työtilanteissa, tapaa ajatella ja reagoida asioihin, ei tule pärjäämään työelämässä kuin yrittäjyyden maailmassa.  Valitsen esseeseen niistä muutamia aiheita, mitkä herättivät eniten huomiotani.

 

Miten toimit?

”Luovu ajatuksesta, että kaikkien tulisi pitää sinusta kaiken aikaa. Se on täysi mahdottomuus”

 

Naisilla on pienestä tytöstä asti ollut tarve olla pidetty. Se voi koitua ongelmaksi työtilanteissa, jos ei osaa ymmärtää pitämisen ja kunnioittamisen eroja. Tarve olla pidetty muokkaa ihmisen käyttäytymistä sellaiseksi, että he eivät toimi omana itsenään ja muokkaavat normaalia käyttäytymismalliaan. Omana itsenä esittäytyminen voi jäädä siinä tilanteessa sivuun. On tärkeää tiedostaa, mistä kohtuuton pidetyksi tulemisen tarve on peräisin? Mitä pelkää tapahtuvan, jos on oma itsensä? Kyllä itse huomaan välillä sitä piirrettä itsessäni, että haluan miellyttää muita. En ehkä sano omaa mielipidettäni asiaa, koska en halua pahoittaa kenenkään mieltä vaan olla se mukava ihminen. Tätä asiaa olisi varmasti parempi pohtia vielä enemmän omassa mielessään.

On tutkittu juttu, että naiset valitsevat miehiä useammin auttamisammatin. Auttaminen on yksi tapa, jolla naiset saavat ulkopuolisen vahvistuksen omalle taholleen. Auttamisella ja hyväksikäytetyksi tulemisen välillä on kuitenkin suuri ero. Huomaamatta saatat tajuta, että et autakaan ihmisiä vaan he käyttävät sinua hyväkseen erilaisissa tehtävissä. Oletko huomannut, että työkaverisi pyytävät sinua jatkuvasti tulostamaan papereita tai hakemaan kahvia. Kun olet kerran suostunut tekemään sitä heille, he pyytävät sinua todennäköisesti tekemään sen uudestaan. Täytyy miettiä, auttaako siksi että saisit muut ihmiset pitämään sinusta vai siksi että oikeasti haluat auttaa.

 

Miltä kuulostat?

”Parhaat ideat kaikuvat kuuroille korville, ellei niitä esitetä vakuuttavasti ja uskottavasti. Se miltä kuulostat, ei liity puheesi sisältöön, vaan sananvalintoihisi, äänensävyysi, puhenopeuteesi ja ajatustesi organisointiin.”

 

On selvää, että miehillä on luonnostaan kovempi ja selkeämpi puheääni kuin naisilla. Täten he saavat työelämässä myös enemmän uskottavuutta. Naisille on tyypillistä puhua hiljempaa ja selitellä omia mielipiteitään. Turha selittely tekee mielipiteestäni epäuskottavan ja pitkästyttävän. Oletko huomannut käyttäväsi täytesanoja kuten ”niinkun, öö, siis”? Itse olen huomannut käyttäväni näitä ja niistä pitäisi päästä välittömästi eroon. Kirjassa kerrottiin valmennusvinkkejä, että omaa puhetta voi esimerkiksi nauhoittaa kokouksissa tai pyytää ystävää huomauttamaan asiasta aina kun käytät täytesanoja. On tärkeää osata tiedostaa mitä sanoo ja miten sanoo.

Kun saat sananvalintasi, äänensävysi ja puhenopeutesi kuntoon, olet jo huomattavasti uskottavampi. Eikä tämä ole pelkästään naisten ongelma. On olemassa myös miehiä, jotka puhuvat voimakkaalla äänellä, mutta selittelevät yhtä samalailla mielipiteitään kuin naiset.

 

Kirjassa käsitelleet aiheet ovat katsottu naisten näkökulmasta ja jokainen asia, mikä kirjassa on käyty läpi, ovat jokaiselle henkilökohtaisia ja ne herättävät jokaisella erilaisia mielipiteitä. Jokainen voi kehittää omia heikkouksiaan, kunhan ensin tiedostaa, mitä täytyy kehittää. Kilteillä tytöillä on mahdollisuus menestyä työelämässä. Kiltteydestä voi olla hyötyä, mutta täytyy varoa, miten kiltteyttään käyttää.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!