Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kimi Räikkönen

Kirjoitettu 09.10.19
Esseen kirjoittaja: Monika Tuurala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tuntematon Kimi Räikkönen
Kirjan kirjoittaja: Kari Hotakainen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Bisnestä ja ammattiurheilua voi verrata jossain määrin. Kimi puhui vaistosta, ei voi miettiä milloin kiihdyttää ja milloin jarruttaa, sillä jos miettii, on aina myöhässä. Se on vaisto, jonka varassa hän tekee päätökset radalla. Kimillä on intohimo, intohimo ajamiseen. Ei Kimi tekisi sitä rahasta, tai siksi, että olisi pakko. Hän menestyy, koska hän haluaa palavasti menestyä ja panostaa tähän. Huippuluokan bisneksessä on sama juttu. Jos mietit kaikki siirtosi tarkasti, ei siitä tule mitään. On oltava vaisto, minkä varassa toimia ja tehdä oikeita asioista oikeaan aikaan. Ei kaikki sitä osaa, mutta joillain on se. Tiettyjä asioita voi opetella, kaikkea ei. Voiko bisneksessä menestyä, jos havittelee vain suurta määrää rahaa ja toimii sen mukaan? Tuskin, pitää olla intohimoa tehdä asiaansa, fokusoitua siihen ja olla siinä paras. Helppoa. Ei kaikista ole huippu-urheilijoiksi, eikä bisneksen huipulle.

Yli ohjehinnan maksaminen. Viikonloppu lippu formuloihin voi olla jopa 6000e. Kautta aikain ihmiset ovat olleet valmiita maksamaan merkittävyyden tunteesta reilusti yli ohjehinnan. Tällä lipulla he pääsevät erikoisalueelle ja saavat istua varikkopilttuiden yläpuolella katsomossa. Toki myös ruokaa, mutta 6000e euron lipussa pitää olla muutakin kuin ruokaa, ei se niin paljoa maksa. Tässä lipussa ihmiset ovat valmiita maksamaan vain kokemuksesta ja erikoisuudesta. Hullua, mihin bisnestä voi tunkea, mistä voi rahaa saada ja mistä ihmiset ovat valmiita maksamaan hulluja summia.

Kimi on kotoisin vaatimattomista oloista. Moni formuloissa pyörivä on varakkaasta perheestä, jossa on varaa maksaa harrastuksesta ja saada aina parasta ja parempaa. Kimi on toiselta kaistalta. Heillä koko perhe eli formuloita ja lasten harrastusta ja kaikki rahat menivät siihen. Kimi on tottunut tekemään itse ja hän tietää asioista paljon. Osiltaan tämä on auttanut häntä eteenpäin. Kovalla työmoraalilla pääsee pitkälle, niin urheilussa, kuin bisneksenkin puolella. Pitää löytää intohimon kohde ja tehdä kaikkensa sen eteen, miettimättä siitä saatavia rahallisia voittoja. Raha edellä ei pääse pitkälle. Näin meitäkin kannustetaan Tiimiakatemialla kokeilemaan omaa intohimoa pienellä riskillä ja apu ympärillä. Rahaa tulee miettiä firman pyörimisen verran, mutta aina ei projektejakaan tehdä rahan takia. Joku voi aloittaa esimerkiksi markkinoinnin ilman rahaa opetellen, mutta pitkäjänteisellä työllä pääsee kunnon laskutuksiin. Niin homma toimii, alussa ei voi saada kaikkea, jostain pitää aloittaa.

Kimi ei välitä, mitä muut ajattelevat. Hän tekee paljon hassuja asioita, hänet tunnetaan lyhyistä haastatteluista ja vähäpuheisuudestaan. Hän on esimerkiksi lentokentällä hypännyt turvatarkastuksessa kassilinjalle hetken mielijohteesta. Omistaan Räikkönen pitää aina huolen, hänet tunnetaan luotettavuudesta ja lojaalisuudesta. Hän vaatii suurta luottamusta kaikilta, jotka hänen ympärillään ovat. Tästä ajatuksesta kun saisi itselleenkin osan. Loppupeleissä ihminen miettii ihan liikaa, mitä muut ajattelevat. Pitäisi kasvaa kohti sitä, että tekee mitä haluaa, kuitenkin loukkaamatta ja aiheuttamatta vahinkoa muille. Elämä ei ole vakavaa. Kimikin sen tietää. Hän ei jaksa panikoida tai stressata turhasta, tätä sanoivat myös muut hänestä. Kylmäpäisyys olisi hyvä ominaisuus myös bisneselämässä. Osaisi rauhoittua vastoinkäymisten jälkeen nopeasti ja mennä eteenpäin. Ei myöskään miettiä liikaa tulevaa, vaan antaisi asioiden tulla omalla painollaan. Turha stressaaminen ei johda mihinkään, sen kaikki tiedämme, mutta sitä on vaikea toteuttaa. Itselleni juuri tämä on iso ongelma. Mietin liikaa, mitä muut ajattelevat ja stressaan turhaan menneestä ja tulevasta. Tämän tyylisisä kirjoja on hyvä lukea, sillä ainakin hetkellisesti lukiessa saa tunteen, että hei, ei, relaa vähän. Tällaisista kirjoista saa lisää buustia eteenpäin. Juuri sen takia tykkään lukea elämäkertoja ja myös itsensä kehittämisen kirjoja. Vaikka periaatteessa Tiimiakatemia kannustaa kokeilemaan ja olemaan miettimättä liikaa, ei se poistu sormia napauttamalla, miettiminen siis.

Kimi vaihtoi formuloista ralliin. Hän kyllästyi F1 piireihin ja halusi johonkin enemmän oman näköiseen. Hän sanoo, ettei harkinnut tai miettinyt asiaa kummemmin, vaan toimi vaistonsa varassa. Samoin liike-elämässä voi kokeilla jotain uutta, kun edellinen alkaa puuduttaa ja kiinnostus hiipuu. On vaikea pysyä huipulla, jos ei ole mielenkiintoa ei ole. Kimi formuloissa tai bisnesmies omassa jutussaan. Pitää olla halu kehittyä ja pärjätä, jotta jaksaa painaa töitä sen eteen. Jos näin ei ole, on parempi etsiä jotain kiinnostavampaa. Myöhemmin Kimi palasi takaisin formuloiden pariin. Hetki poissa sieltä piireistä sai mielenkiinnon takaisin. Aina on vaihtoehtoja, eikä tarvitse jämähtää paikalleen. Näin käy usein palkkatöissä, esimerkiksi kaupan kassalla. Etenemismahdollisuudet ovat huonot ja töitä tehdään vain kuukausittaisen palkan tähden, ei mielenkiinnon tai intohimon. Toki jollekin se voi olla unelma-ammatti ja jos näin on niin olemme iloisia hänen puolestaan. Monelle näin ei ole, mutta uskallusta ja halua ei ole tehdä muuta. Kuulun facebookissa Naisyrittäjät ryhmään, mistä saa lukea ihanan usein tarinoita siitä, miten joku on lähtenyt esimerkiksi yrittäjyyden maailmaan palkkatöistään ja tavoitellut unelmia. Jokainen Tiimiakatemian ovista sisään astellut ja hetken täällä viihtynyt tietää, että tämä paikka muuttaa käsitystä työmaailmasta yleisesti. Mahdollisuudet laajenevat ja tajuat, että loppupeleissä voit soittaa ja ottaa kontaktia lähes keneen vain. Kaiken takana on ihminen, johon saa yhteyden loppupeleissä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!