Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kirjoitamme itse tarinamme

Kirjoitettu 31.01.19
Esseen kirjoittaja: Oona Tynkkynen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Minun tarinani & Fight Back
Kirjan kirjoittaja: Michelle Obama & Pekka Hyysalo
Kategoriat: 9.12. Elämänkerrat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen jo pidemmän aikaa kampaillut omien asenteideni kanssa. Haluaisin suhtautua positiivisemmin asioihin, mutta törmään aina vain siihen, että toistan samaa kaavaa ja jään vellomaan mielipahassa. En halua sitä enää. Haluan nauttia elämästä enkä kuluttaa aikaani turhaan synkistelyyn.

Luin loppuvuodesta Joe Dispenzan Luo itsesi uudelleen -kirjaa. Kirja herätti minut siihen todellisuuteen, että luomme itse oman tulevaisuutemme. Pystymme vaikuttamaan omalla ajattelullamme ja toiminnallamme siihen, millainen tulevaisuutemme on. Pystymme muuttamaan tulevaisuutta ajatuksiemme voimalla.

Tämä ei ole kuitenkaan reflektio Dispenzan kirjasta, vaan tämä on reflektio asenteesta ja kahdesta ihmisestä, joita ihailen: Michelle Obamasta sekä Pekka Hyysalosta. Kuuntelin Michelle Obaman Minun tarinani- sekä Pekka Hyysalon Fight Back -kirjat peräkkäin ja inspiroiduin valtavasti molemmista erityisesti Obaman kirjasta. Jos minulla olisi mahdollisuus tavata jompikumpi näistä henkilöistä, tarttuisin tilaisuuteen oitis. Molemmat kirjat opettivat saman kuin Dispenzan aiemmin mainitsemani kirja: me pystymme rakentamaan tulevaisuuden, jonka haluamme.

 

Roolimallit

Pekka Hyysalo loukkaantui vakavasti lasketteluonnettomuudessa 2010. Onnettomuuden seurauksena Hyysalo sai aivovamman ja ennusteet näyttivät synkiltä. Vastoin kaikkia ennusteita Hyysalo opetteli kuitenkin puhumaan ja kävelemään sekä tietenkin laskettelemaan ja ajan myötä juoksemaan. Hyysalon kuntoutuminen ei ollut ruusuilla tanssimista ja myös hän koki pimeitä aikoja, mutta lopulta voittajan asenne vei voiton. Hän ei katkeroitunut tai masentunut kokemastaan, vaan halusi jatkaa elämäänsä. Hän taisteli itsensä takaisin ja perusti samalla yrityksen, jonka kautta hän pystyy auttamaan muita päävamman saaneita.

Michelle Obama on taas ollut aina kunnianhimoinen nainen. Hän nousi lapsuuden välttävistä oloista rotuerottelun keskeltä hyvään yliopistoon ja sieltä menestyksekkäälle uralle epäilijöiden mielipiteistä välittämättä aina Amerikan ensimmäiseksi naiseksi asti. Hän rakensi uraansa kunnianhimoisesti, mutta uskalsi myös päästää irti ja kokeilla mielekkäämpiä juttuja, kun työ ei enää tuottanut tyydytystä. Amerikan ykkösnaisena Michelle halusi käyttää johtoasemaansa aitoon hyvän tekemiseen. Hän aloitti useamman kampanjan, jolla ajettiin erityisesti lapsia kohti terveempää huomista kannustamalla terveempään syömiseen sekä ahkerampaan liikkumiseen. Hän on luja, mutta lempeä. Hän halusi antaa lapsilleen mahdollisuuden elää niin normaalia lapsen elämää kuin suinkin valkoisessa talossa on mahdollista.

 

Kova työ kantaa hedelmää

Michelle Obama on ottanut elämässään kaiken minkä on halunnut kovalla työllä. Kova työ ja tunnollisuus ovat kantaneet hedelmää. Hän sai uran sekä perheen, kuten oli toivonutkin. Samaistuin Michellen tarinaan monessa kohtaa, varsinkin hänen nuoruuden vuosiinsa. Mietin ja kamppailen samojen asioiden parissa, joita hän minun ikäisenäni on pohtinut.

Viime aikoina olen kamppaillut paljon oman tunnollisuuteni suhteen. Pitäisikö välillä löysätä otetta vai antaa vain mennä? Tuntuu, että olen antanut otteeni lipsua. Olen pyrkinyt keventämään työtaakkaa ja sen tuomaa kuormitusta. Samalla se on ajanut minut epävarmuuden poluille ja samalla olen ehkä sortunut myöskin laiskuuteen. Tällä hetkellä oikean tempon löytyminen onkin haastavaa. Syksyn uupumus jätti jäljen ja hämärsi omia rajojani, en oikein tiedä mikä on sopivasti, kun uupumus vieläkin nostaa toisinaan päätään ja säikyn sitä.

Minkä verran uupumuksen tunteelle uskaltaa antaa valtaa ja missä kohtaa on vain painettava kaasua? Tämä minun on vain löydettävä itse kokeilemalla. Talon LC-tiimiin hyppääminen sekä Mahtian talouspäällikön rooliin ja samalla johtoryhmään päätyminen antavat varmasti osviittaa siitä, mitä sitä tämä nainen tällä hetkellä kestää. Johtamisen kutkuttava haaste on käsissäni!

Juuri tällä hetkellä myönnän, että hirvittää. Näiden vastuiden lisäksi pitäisi ruveta tahkomaan rahaa ja paljon. Toisaalta tuntuu, että jännitys ja epävarmuus ovat myös hyviä juttuja. Olen menossa kylmään veteen ja pois epämukavuus alueelta. Se pelottaa, mutta nyt ei auta kuin mennä eteenpäin ja katsoa kuinka naisen käy!

 

Positiivisuuden kautta

Michelle Obamalla on ihailtava tapa löytää positiivista jokaisesta asiasta (paitsi Trumpin presidentiksi tulosta hän ei ole löytänyt mitään positiivista, lue kirja niin saat tietää miksi). Sama taito on myös Pekka Hyysalolla. Hyysalo näkee ympärillään vain mahdollisuuksia. Jos rollaattori häviää lentomatkalla, niin sitten kävellään omilla jaloilla, vaikka kävely ei vielä oikein kunnolla suju. Ei se ole sen kummempaa.

Sitkeä työ ja ennakkoluulojen murskaaminen palkittiin Hyysalon kohdalla, kuten Obamankin. Pelkään, että jos olisin itse samassa tilanteessa, alistuisin toteuttamaan ennakkoluuloja. En ole (ainakaan vielä) niin optimistinen henkilö, että näkisin vain mahdollisuuksia kaikkialla. Haluan kuitenkin viimeisten 11 kuukauden aikana Tiimiakatemialla tulla rohkeaksi ja ennakkoluulottomaksi taistelijaksi. Haluan rikkoa rajat, mitä minulle asetetaan omasta ja muiden toimesta. Haluan kasvattaa itseäni luottamaan omaan vaistooni, sanoivat muut mitä sanoivat. Olen tunnollinen ihminen ja vaadin itseltäni paljon, kuten edellä mainittu kaksikko, miksi en siis voisi tulla yhtä rohkeaksi ja positiiviseksi ihmiseksi kuin he ovat?!

Epävarmuuden kentälle meno talouspäälliköksi ryhtymisessä sekä sisäisen viestinnän vastuunottaminen LC:ssä ovat hyviä alkuja. Nyt vain tarvitaan hirvittävän iso määrä rohkeutta lähteä tekemään muita uusia ja villejä juttuja, jotka minunkaltaistani turvallisuutta kaipaavaa ihmistä hirvittävät. Toisille se on helpompaa, omalla kohdalla käsittelen hirvittävän määrän epävarmuutta ja ahdistusta, mutta uskon, että minusta on siihen! Sillä kaikki on mahdollista, kun uskoo ja tekee asioita sen eteen. Kuten jo esseen aloissa mainitsin, kirjoitamme itse tarinamme.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!