Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kohti huippua

Kirjoitettu 09.12.15
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Urheilija Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläine & Miika Peltola
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jännitti avata tämä kirja, Urheilijan Taivas + Helvetti. Se on suuren suosion saaneen Taivas + Helvetti kirjasarjan yksi neljästä kirjasta. Aikaisemmat Taivas + Helvetti kirjat ovat olleet ajatuksia herättäviä. Tarinat yrittäjistä ja urheilijoista koukuttavat. Jokaiseen voi samaistua ja tarinat ovat helppoa luettavaa. Kun tämän opuksen avaa tietää, että joutuu tekemään jotain. Joutuu muuttamaan omaa toimintaansa ja tekemään jotain asioiden eteen, kuten lähtemään lenkille. Helppoa tämä lukeminen ei ole, joutuu hommiin.

 

Askel askeleelta kohti huippua

Jokainen urheilija on tehnyt kovan työn päästäkseen huipulle, samalla tavalla kuin jokainen huippu ammattilainen omassa työssään. Mitään ei ole saanut ilmaiseksi, eikä virheiltä tai epäonnistumisilta ole voinut välttyä. Sillä hetkellä on voinut valita väärän seuran tai on loukkaantunut. Seuraavasta päivästä ei tiedä, eikä voi sanoa mitä sitten tapahtuu. Täytyy osata uskoa omaan tekemiseen ja luottaa siihen. Jos siihen ei luota ei voi onnistua tai kehittyä.

Meitä jokaista motivoivat erilaiset asiat. Toinen syttyy kilpailutilanteesta, toinen voitosta. Toinen rakastaa tehdä kovan treenin, joku menee sieltä mistä helpoimmalla pääsee. Helppoa ja yksinkertaista tietä ei ole. Tekee sitä mistä tykkää ja missä on lahjakas tai ominaisuudet sopivat juuri siihen tekemiseen. Saa kehuja, onnistumisia ja voittoja. Kuka ei haluaisi uhrata terveyttään unelmiensa eteen? Joka tilanteessa täytyy pystyä tekemään paras suorituksensa. Ei voi todeta, että huomenna.

Monet ovat joutuneet tekemään uran aikana vaikeita valintoja. Jatkaako uraa, pelaako tässä seurassa vai tienaako enemmän rahaa muualla, mennäänkö leikkaukseen nyt vai myöhemmin. Ura ei kestä pitkään, oma keho on siinä pelinappulana, ja jos se ei toimi niin rahaa ei tule. Ei voi pitää lomaa silloin kun haluaa, vaan on toteltava treenikautta ja ohjelmaa. Verenmaku suussa, sinne asti kun voi. Monesti itse uskon, että voin löysäillä ottaa rennosti. Kehittääkö se minua parhaimpaani? Annanko itseni mennä liian helpolla? Missä menee raja?

Jokainen ei siihen pysty. Kaikki eivät (onneksi) halua olla ammattiurheilijoita. Ei riitä parin tunnin treenit muutaman kerran viikossa, vaan toistoja täytyy tehdä tuhansittain. Täytyy olla intohimoa ja taistelutahtoa tehdä ja puurtaa. Minä kyllästyn helposti, haluan kokeilla uutta ja haastaa itseäni. Urheilijan täytyy osata löytää uusia haasteita, jottei kyllästy tai jää jumiin samaan paikkaan. Urheilijan täytyy olla kurinalainen. Minunkin täytyisi olla kurinalainen. Joskus tykkään katsoa mieluummin televisiota kuin kehittää itseäni kirjojen avulla. Liian usein. Rima on liian matalalla.

Ihminen ei ole kone. Se ei pysty ihmeisiin. Välillä säikähtää kun tulee merkkejä väsymyksestä tai peloista. Mieli jumittuu, se antaa pelolle vallan. Mieli takertuu johonkin ajatukseen tai tapaan. Sitä on vaikea lähteä muuttamaan, minä ainakin tarvitsen jonkun kovan kolahduksen, eikä sekään välillä riitä. Minulla on jäänyt mieleen, kun lapsena, äiti on sanonut minulle valkoisia valheita. Esimerkiksi, että jos telkkaria katsoo liian läheltä, menee näkö, uskon äitiä, äiti on oikeassa. En silloin osannut kuvitellakaan, että äiti voisi olla väärässä tai osannut kyseenalaistaa! Ja tietenkin väitin muille vastaan, jos he jotain muuta väittivät. Mieli juurtuu johonkin ajatukseen. Ajattelen, etten pysty muuttamaan toimintatapaani, enkä ole tarpeeksi kurinalainen. Entä jos ajattelisin niin, että olen kurinalainen. Teen työni ja teen sen joka kerta paremmin.

”Elä elämää niin, ettei tarvitse jossitella!” Mika Poutala

 

  1. Selvitä missä olet hyvä tai missä haluat olla (Onko jotain erityispiirteitä mistä voisi olla jossain hyötyä?)
  2. Selvitä mikä motivoi sinua (Onko se kilpailu, voitto, raha, yksinkertaisuus, aikataulu, julkisuus, kehut/muiden huomio?)
  3. Laita unelma/tavoitteet ylös ja puhu niistä (mitään ei tapahdu jos ei kerro juttuja ääneen)
  4. Tee kovasti töitä (toistoja, harjoituksia, kokeiluja, keskusteluja)
  5. Älä pelkää epäonnistua ja uskalla ottaa haasteita (ajattele positiivisesti, innostu!)
  6. Löydä kutsumuksesi ja nauti siitä

 

 

Yksinkertaista, mutta vaatii työtä. Päästään samaan asiaan, ei jaksa ei huvita. He ketkä pääsevät huipulle haluavat kehittyä, he eivät ole koskaan valmiita, eivätkä koskaan tyydy siihen mitä on. Heillä on hetkellisiä hyvän olon tunteita, mutta sitten homma jatkuu. Painetaan lisää töitä.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!