Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kohti kansainvälisiä kenttiä

Kirjoitettu 03.05.16
Esseen kirjoittaja: Noora Halttunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Matkanopas
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen, Risto Kuulasmaa
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

’’Menestyäkseen kansainvälisesti ihmisen, tuotteen tai palvelun tulee olla tavoitellun kohderyhmän mielestä hyvä ja kiinnostava.’’

 

Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan Matkanopas –kirja kokosi yhteen useita suomalaisia vahvasti kansainvälisellä kentällä menestyneitä henkilöitä, joiden tarinoiden innoittamana päätin lähteä rakentamaan itseäni kansainvälisenä tuotteena. Jos nekin, niin miksen minäkin?

Viime syksynä olin vielä varma, etten tarvitse elämääni minkäänlaisia tavoitteita. Tuuli kyllä kuljettaa ja asioilla on tapana järjestyä. Näinhän se on, mutta sitten on turha valittaa kallion siwan kassalla kun ei kaikki mennytkään niin kuin olin suunnitellut. Jotta asiat menisivät edes sinnepäin, täytyy ne suunnitella ja mitä selkeämmän suunnitelman teen, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on toteutua.

Tällä hetkellä tavoitteeni on vielä hyvin harmaa. Kansainvälistä -ihmisten kanssa tekemistä – johtotehtäviä – markkinointia – managerointia – nimi jonka ihmiset tunnistavat – puhujan keikkoja – jonkin suuremman liikkeen keula? Hienoja tilaisuuksia – tärkeitä henkilöitä – minä. Mitä ihmettä sitten teen, jotta pääsen edes osaan näistä haaveista? En ole erityisen hyvä missään spesifissä, kuten laulaminen, soittaminen, tuotesuunnittelu tms. Minulla ei ole mitään erityistaitoa, jonka siivellä voisin nousta kansainvälisesti merkittäväksi ihmiseksi. Vai onko sittenkin?

Jotta voisi menestyä kansainvälisellä kentällä tulee tehdä paljon töitä. Kukaan ei lennähdä kansantietoisuuteen tai varsinkaan pysy siellä ilman verta kyyneliä ja hikeä. Täytyy tehdä paljon myyntiä, selkeää profilointia ja tietoista erilaistamista. Tuote/henkilö tulee erottaa massasta tai koko homman voi unohtaa. Mielestäni henkilönä erottautuminen on paljon haastavampaa. Jos äänestäsi ei tykätä – levyjäsi ei osteta. Simple as that. Mutta jos tuote on hyödyllinen edes pienelle porukalle, sen ympärille onnistutaan luomaan suuri halo –ilmiö, on paljon ’’helpompi’’ menestyä ja saada se loppu porukkakin ostamaan.

Jokaisen pinnalle haluavan ihmisen tulee olla yhtä aikaa sekä kiinnostava, että hyvä. Tämä on lause, joka toistuu yhä uudestaan ja uudestaan Tuomisen ja Kuulasmaan kirjassa. On hienoa, jos olet hyvä laulaja, mutta jos persoonaasi ei kukaan jaksa katsella, et pysy pinnalla pitkään. Sama pätee yritysjohtajiin ja puhujiin. Saatat tietää paljon alastasi, sinulla on hyvät suhteet ja olet hyvä työssäsi. Mutta jos et ole millään lailla kiinnostava, tiput pyörän rattailta hyvinkin nopeasti ja hukuttaudut massaan. Ei sinänsä, että siinä mitään huonoa olisi, jos tavoitteenasi ei ole olla paras. Mutta erottuakseen, pitää hioa jokainen kohta kuntoon.

Jotta voisin joskus saavuttaa tavoitteitani, täytyy minun alkaa luomaan polkua kohti niitä. Hyvä käytäntöön viennin reitti esiteltiin kirjassa:

 

 1. Määrittele tavoite
 2. Analysoi kilpailu
 3. Laadi reitti
 4. Uskalla lähteä

 

Olen tällä hetkellä jumissa ensimmäisessä kohdassa. Tavoitteen asettaminen nyt tuntuu niin lopulliselta. Voinko enää muuttaa sitä vai onko sen oltava ikuisesti sama? Jos asetan nyt tavoitteen ja muutan sitä joka viikko, en näe järkeä suuremmassa suunnittelussa. Siksi haluan pitää tavoitteeni vielä tarpeeksi laajana, uskon sen kiteytyvän matkani varrella.

Koska minulla jonkinlainen ajatus kuitenkin on, keskittyisin eniten reitin laatimiseen. Siihen apuja tarvitsen kuitenkin heiltä, jotka ovat jo onnistuneet. Tehtävänäni olisi siis päästä alan suunnannäyttäjien puheille ja uskon näillä kolmella stepillä sen onnistuvan.

 

 1. Tunnista alan parhaat
 2. Pääse heidän puheilleen
 3. Onnistu vakuuttamat heidät itsestäsi ja taidoistasi

Aion kerätä listan henkilöistä, jotka haluan päästä tapaamaan. Henkilöistä, jotka ovat onnistuneet saavuttamaan tavoitteensa, työskentelevät minulle kiinnostavalla alalla ja ovat siinä parhaita. Tämän jälkeen teen sitä missä olen paras. Olemaan minä. Heiltä saaduilla vinkeillä alan rakentaa pikku hiljaa polkuani kohti tavoitteitani.

Vaikka tavoitteeni olisi kuinka timanttinen ja polkuni todella selkeä, tulee vastaan useita haasteita. Tuominen ja Kuulasmaa kokosivat nämä haasteet 10 kohdan listaan.

 

 1. Meillä ei ole jäänsärkijöitä
 2. Meillä on korkea lähtemisen kynnys
 3. Meillä on katteettoman suuret luulot itsestämme
 4. Pelkäämme epäonnistumista
 5. Emme tunne ketään
 6. Olemme jumissa tukirahojemme kanssa
 7. Emme tao kun rauta on kuuma
 8. Olemme aivan liian vaatimattomia
 9. Inhoamme myymistä
 10. Emme ole riittävän kunnianhimoisia

 

Tästä listasta uskon suurimmiksi kompastuskivikseni nousevan lähtemisen kynnys, epäonnistumisen pelko ja kunnianhimon puute. Ei mitään sen suurempia juttuja. Mutta uskon näidenkin seinien kaatuvan ajan myötä. Kun löydän sen juuri minulle tarkoitetun työn, juuri sen intohimon, jota haluan lähteä toteuttamaan, ei mikään estä siinä vaiheessa. Miksi jäisin hidastelemaan jos jotain todella haluan. Tiedän keksiväni itselle tuhansia tekosyitä, miksen voisi onnistua, mutta onneksi omistan ison kasan ihmisiä, jotka uskovat minuun enemmän kuin minä itse. Toisten ihmisten tuki omaan tekemiseen on mielestäni kaikkein tärkeintä onnistumisen kannalta. Jotkut voivat tietysti saada potkua jos kukaan ei usko hänen onnistumiseensa, mutta minä tarvitsen paljon tukea taakseni, jotta uskallan tehdä suuria ratkaisuja elämääni koskien.

 

’’Hard work always pays off. Joskus tuloksen saavuttaminen kestää, mutta kyllä se sieltä tulee. Harvoin laiskoja kiitellään’’ – Pekka Sorsa

 

Suurimmaksi kompastuskiveksi tulee varmasti muodostumaan lähteminen. Yksin isoon maailmaan. Hui. Mutta en usko, että voin olla itseeni täysin tyytyväinen ellen toteuta matkanoppaan kolmea kohtaa, jotka vaimentaisivat laskua.

 

 1. Kokeile lähtemistä pienessä mittakaavassa. Mene kuukaudeksi töihin ulkomaille. Vuokraa asunto kahdeksi kuukaudeksi New Yorkista.
 2. Tee työhakemus, vaikket ole varma, onko lähteminen realismia.
 3. Selvitä, mikä on alasi kiinnostavin kansainvälinen nettikeskustelu ja osallistu siihen edes aktiivisesti.

 

Ajatus pois lähtemisestä jonkin uuden keskelle houkuttaa tällä hetkellä enemmän kuin mikään muu. Sitten pääni kuitenkin täyttyy MUTTA –sanalla. Koira, opiskelu, perhe, rahaton. Jos kuitenkin alan tehdä asioita pikku hiljaa ensimmäisen kohdan täyttymiseksi, katoaisiko muutama mutta?

Tärkeintä kansainvälistymisessä on kuitenkin vakuuttaa oikeat henkilöt, löytää oikeat kontaktit ja sitten kaikki onkin vain kohtalon käsissä. Vaikka kuinka töitä tekisin, jos ajoitus ei ole oikea, saattaa homma levähtää käsiin. Mutta sitä ei voi tietää, ellei kokeile.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!