Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kohti parempaa minää

Kirjoitettu 19.05.16
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Miten saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa
Kirjan kirjoittaja: Dale Carnegie
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.5. Oppimisen klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella hallitsemaan vuorovaikutustaitoja. Dale Carnegien Miten saada ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa teos kertoo siitä, miten voit saada ihmiset pitämään sinusta, ajattelemaan niin kuin sinä sekä muuttaa ihmisiä ärsyttämättä heitä. Ainakin itse lukiessani huomasin, että toimin monessa asiassa juurikin päinvastoin, joten ehkä olisi aika parantaa hieman omia tapojani, jotta voisin tulevaisuudessa saada vieläkin enemmän ystäviä, menestystä sekä vaikutusvaltaa.

 

Opuksen moni asia kolahti minuun, ja nyt voisin kirjoittaa muutamista niistä asioista joihin minun tulisi jatkossa keskittyä, jotta voisin tulla ’’paremmaksi’’ minäksi.

 

Älä arvostele, tuomitse tai valita.

Huomaan välillä itsessäni, että kun kaikki ei mene niin kuin minä itse haluan ja joku toinen on väärässä tai tehnyt virheen, niin helposti tulee arvostelleeksi toisen toimintaa ja näin ollen myös valittaen asiasta jollekin toiselle. Vaikka toinen tekisikin virheen niin ehkä pitäisi yrittää sen sijaan ymmärtää sitä, että jokainen on erilaisia ja kaikella on myös syynsä. Olen huomannut sen, että tällainen toiminta vaan johtaa oman päivän pilaamiseen ja energian valumiseen turhaan hukkaan. Ja jos jokin asia jää vaivaamaan omaan päähän niin siitä tulisi jutella asianomaisen kanssa eikä toisen selän takana tuomita toista ja toisen toimintaa.

 

Ainoa keino väittelyn voittamiseksi on välttää sitä.

Olen aina tykännyt väitellä ihan vaan väittelyn ilosta, mutta todellisuudessa se on todella lapsellista. Sillä kun aletaan väittelemään niin se ei lopu ennen kuin toinen tajuaa olleensa väärässä, ja vaikka voitto niin sanotusti tulisikin niin aiheutat toiselle pahan mielen nolaamalla hänet ja hän tuskin pitää sinua yhtään sen parempana tyyppinä, joten todellisuudessa häviät. Itseni pitäisi ehkä keskittyä enemmän kuuntelemaan muita, ja vaikka tietäisin olevan oikeassa niin jollakin muulla tavalla voisin tuoda asia esille kuin väittelemällä ja mollaamalla toisen sanomisia. Parhain tapa tietysti on vain todeta, että tässä ei ole nyt mitään järkeä, ei jaksa väitellä tällaisista lapsellisista asioista.

 

Kunnioita toisen mielipiteitä. Älä koskaan sano: ’’Olet väärässä.’’

Edelliseen kohtaan liittyen. Minulla on ehkä tapana pitää kovasti kiinni omista mielipiteistäni. Monesti tämä johtaa vaan siihen, että sanon vaan samoja sanoja enkä kuuntele toista. Tässä tapauksessa olisi tärkeää juurikin kunnioittaa toisen mielipidettä vaikka se olisi mikä hyvänsä. Parempi antaa periksi kuin vain väitellä, koska siinä taas käy niin, että kummatkin häviävät. Se on nimittäin voittaja, joka pystyy arvostamaan toisen mielipidettä vaikka tietäisi toisen olleen väärässä.

 

Muista, että nimi on ihmiselle tärkein kaikilla kielillä.

Olen huomannut, että nimeltä kutsuminen tuo aivan erilaisen vaikutelman. Kirjassakin kehotettiin painamaan ihmisten nimiä ylös. Itse olen ajatellut, että omaan todella huonon nimimuistin niin en ole ikinä oikein jaksanut nähdä vaivaa ihmisten nimien painamiseen mieleen. Kuitenkin tämä on todella tärkeä taito, sillä jokaisen oma nimi on hyvin henkilökohtainen ja tärkeä meille itsellemme. Itse aion jatkossa kehittää nimimuistia. Tavaksi ajattelin sen, että yritän mielessä toistaa nimen useamman kerran sekä myös jos mahdollista niin kirjoittaa nimen ylös. Ehkä seuraavalla kerralla kuin törmään johonkin puolituttuun voin hihkaista häntä nimellä ja kysyä kuulumisia, uskon, että se antaa hyvän vaikutelman ja piristää mahdollisesti henkilön päivää. Ainakin itse piristyisin ja olisin yllättynyt, jos näin tapahtuisi minulle.

 

Ole hyvä kuuntelija. Rohkaise muita puhumaan itsestään.

Rakastan todella paljon puhua ja huomaan monesti puhuvani liikaa. Tiimiakatemialla ollessani olen kuitenkin alkanut hieman kiinnittämään huomiota siihen, että en enää keskeytä muita niin usein heidän puhuessaan. Jatkossa haluaisin keskittyä enemmän kuuntelemaan muita sekä kannustamaan heitä kertomaan omista asioistaan ilman, että minun täytyy joka väliin kertoa joku mieleen tullut juttu. Lisäksi myös olisi hyvä rohkaista toista puhumaan omista mielenkiinnon kohteista, sillä yleensä ihmiset mielellään kertovat omia juttuja ja nauttivat siitä, että joku kuuntelee heitä. Tämä kohta kolahti minuun täysin, joten jatkossa yritän tulla entistä enemmän tietoiseksi tästä, että kuuntelen muita enkä joka väliin puhu vain omia asioitani.

 

Aloita kiitoksella ja vilpittömällä arvosanalla.

Olen huomannut sen, että harvemmin meillä täällä kiitellään tai ehkä lähipiirissäni ei vain tämä ole niin yleinen tapa. Meidän tiimissäkin tulisi vieläkin enemmän arvostaa toisten panosta ja antaa kiitosta runsain käsin. Hirmu usein se valitettavasti unohtuu. Minä ajattelin, että voisin jatkossa tehdä tämän suhteen muutoksen, ja kiitellä ihmisiä siitä, että he tekevät hyvää ja arvokasta työtä sekä myös kiitellä vähäisestäkin edistymisestä oikeaan suuntaan.

 

Puhu omista virheistä ennen kuin arvostelet toista.

Monesti saattaa tulla töksäytelleeksi toiselle ihmiselle virheestä ja näin ollen aiheuttaa pahaa mieltä toiselle osapuolelle. Kaikki meistä tekee joskus virheitä, joten kenelläkään tuskin mitään arvostelemisen aihetta toista kohtaan. Jotkut virheet ovat kuitenkin sellaisia, joista täytyy mainita toiselle. Mutta miten niistä mainitset ovat sinun päätettävissä. Valitsetko sen, että sanot toiselle, että menit nyt pilaamaan kaiken vai sen, että no hei minullekin kävi noin ihan samalla tavalla kerran eikä sille voinut yhtikäs mitään, virheitä sattuu. Luulen, että kun valitsee jälkimmäisen varmasti toinen ymmärtää tehneensä virheen eikä toivottavasti toistamiseen toista samaa virhettä, mutta kuitenkin ymmärtäen sen, että meistä kuka tahansa voi joskus tehdä virheen ja epäonnistua.

 

Opuksessa oli paljon hyviä asioita, joihin minun tulee aina silloin tällöin palata, jotta en niitä neuvoja unohda konsanaan. Itse ainakin koen, että jos muuttaa omia toimintatapojaan sekä kääntää itsestä ajatukset pois voi saada tehtyä mielettömiä taikatemppuja, joihin ei tarvitse edes taikaa. Ainoastaan tarvitaan päätös siitä, että haluat olla parempi minä itsestäsi ja arvostaa muita sellaisina kuin he ovat. Nämä viisaudet mielessä pitäen voit päästä elämässä yllättävän pitkälle.

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!