Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olin bussissa matkalla Järvenpäähän ja kuulokkeistani kuului ’Steal my job’ -podcast. Ohjelmassa oli vieraana Ellun kanojen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, Kirsi Piha. Jaksossa puhuttiin myös Pihan kirjasta Konflikti päivässä hyvään sävyyn, joten päätin ottaa sen samantien lukuun.

Kirjan johtavat ajatukset:

 1. Yrityskulttuuri on kaikki kaikessa.
 2. Hitaat organisaatiot kuolevat, ketterät elävät ja kasvavat.
 3. Uskalla konfliktoida ja ottaa vastaan konfliktoinnit.

Jo heti ensimmäisellä sivulla kirjassa tehdään selväksi, että konfliktien tarkoitus ei ole luoda hämmennystä ja eripuraa taikka politikoida jotakin varten. Konfliktien tarkoitus on haastaa ja luoda uutta. Kirjassa nostetaankin jalustalle monia ihmisiä, jotka ovat omana aikanaan ollut niitä hankalia tyyppejä, mutta joiden ansiosta yritykset ovat lähteneet satumaiseen nousuun.

Kirjassa puhutaan pitkälti erilaisista yrityskulttuureista ja siitä, kuinka erilaisia suurien ja menestyvien yritysten kulttuurit ovat. On siis selvää, ettei yhtä selkeää voittavaa yrityskulttuuria ole olemassa. Maailma on myös muuttumassa. Yrityksetkään eivät ole enää kovia ja kylmiä organisaatioita, vaan ne voidaan nähdä inhimillisinä toimijoina, joilla on omat arvot ja tavat toimia. Yrityksiä voidaan myös kritisoida taikka pitää kaverina, ikään kuin ihmisiäkin.

Lukiessani tarinoita eri yrityksen kulttuureista ja yrityksen olemassa olon tarkoituksista, en voinut olla samalla pohtimatta Dynan olemassa olon tarkoitusta ja millainen kulttuuri meillä on. Ainakin useissa keskusteluissa, joita olemme käyneet, on käynyt ilmi, että monet haluavat löytää oman unelmaduuninsa ja työllistyä siten, että pääsee tekemään työtä sen parissa. Voisiko siis olla, että Dynan elämän tarkoitus on toimia alustana unelmien jahtaamiselle ja uuden kokeilulle? Jos katsomme, että tämä on Dynan elämän tarkoitus niin mielestäni myös Dynan nykyinen, hieman uudistunut, kulttuuri tukee tätä melko hyvin. Annamme kaikille vapauden tehdä haluamiaan projekteja, tiimin kanssa, taikka ilman, mutta edellytämme ja seuraamme samalla aktiivisesti, että ihmiset lukevat tarpeeksi ja käyvät asiakkaissa. Keväällä oma lukeminen oli hieman hukassa, mutta nyt syksyllä olen taas löytänyt lukemisen innon ja huomannut kuinka se vaikuttaa positiivisesti ajatteluun. Erityisesti minua on alkanut kiinnostaa tulevaisuuden työelämä ja työpaikat.

Niin kuin jo alussa kirjoitin, konfliktin tavoite ei ole tarkoituksellisesti vain vaikeuttaa muiden elämää vaan toimia uuden luojana. Konfliktit myös kehittävät ajattelua sekä jokaisen toimijan vuorovaikutuskykyjä ja selkeyttää perimmäisiä pohjia. Kun joku konfliktoi toimintamallejasi, se pakottaa sinut perustelemaan miksi teet niin kuin teet ja samalla se myös sitouttaa sinut tekemiseesi entistä vahvemmin. Eli vaikka konflikti ei olisikaan muuttanut toimintamallejasi, niin se olisi saanut sinut entistä sitoutuneemmaksi tekemisiisi. Tämä kuitenkin edellyttää konfliktoijalta myös taitoa konfliktoida hyvin ja rakentavasti, jottei siitä tule henkilökohtaista. Konfliktoi asioita, älä ihmisiä.

Meillä, Dynassa, konfliktointi on melko vähäistä, mutta uskon sen muuttuvan pikkuhiljaa. Meillä on ollutnyt muutamat hieman pienemmän porukan treenit ja niissä on ollut todella hyvä meininki! Näissä treeneissä on myös tullut ilmi, että joidenkin tiimiläisten on vaikea puhua avoimesti, kun meillä on koko porukka kasassa. Tämä asia tulee ottaa esille, jotta treeniemme kulttuuri paranisi. Haasteita tässä tulee olemaan juurikin se, kuinka konfliktoida tämä fiksusti, kun ongelma kohdistuvat muutamaan ihmiseen. Uskon kuitenkin, että kun pääsemme tästä yli niin treeniemme avoimuus nousee aivan uudelle tasolle ja Dyna lähtee nousuun.

Kirjan loppuun on vielä listattu 10 konkreettista tapaa lisätä konfliktointia

 1. Tee totuuden kertominen turvalliseksi
 2. Tee epäonnistuminen onnistumiseksi
 3. Tee erimieltä oleminen välttämättömäksi
 4. Tee riskien ottaminen turvalliseksi
 5. Tee työn tuloksen arviointi oppimissopimuksesi
 6. Tee erilaisuus vahvuudeksi
 7. Tee uteliaisuus toimintatavaksi
 8. Tee hierarkia irrelevantiksi
 9. Tee suoruus välttämättömäksi
 10. Tee tieto avoimeksi

Meillä on tulossa Dynan uusien päälliköiden valinta ajankohtaisesti, nämähän voisivat vaikka ohjata uusien johtajien toimintaa!

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!