Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kotakahvila 2.0

Kirjoitettu 04.11.14
Esseen kirjoittaja: Emma Kyyrä
Kirjapisteet: 3
Kirja: Experience Economy
Kirjan kirjoittaja: B. Joseph Pine, James H. Gilmore
Kategoriat: 1. Oppiminen

Kotakahvila 2.0, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Elämyksellisyys, 4E, oli joskus uusi juttu. Paljon ollaan tultu eteenpäin, mutta elämyksen tuottaminen tuntuu edelleen olevan uusi juttu. Ainakin Suomessa.

Matkustellessani Euroopassa ja vähän Euroopan ulkopuolellakin, olen kohdannut monenmoista elämystä. Experience Economy, Markkinoijan Tie-koulutusohjelma ja Kööpenhaminan matka MT-porukalla selvittivät kyllä hyvin perustavanlaatuisesti muutenkin Tiimiakatemialla pinnalla olevan 4E-teorian. Ehkä jopa liiaksikin, sillä perinteinen, Prisman tyylinen palvelukokemus alkoi miellyttää perinteistä suomalaista Emmaa. Koin, että elämyksellisyys oli jo niiiin nähty. Kyllästymiseen asti. Experience economyn lukukerrasta päähän jäikin lähinnä kaksi apinaa paukuttamaan kattilankansia. Ei nyt sentään ihan, mutta luin kirjan ehkäpä hieman huonoon aikaan, sillon kun asiaa pyöriteltiin päässä muutenkin.

Tässä piileekin jännittävä pointti. Elämys muodostuu jostain poikkeavasta, loppuun asti viedystä ja hiotusta, yllättävästä, ilostuttavasta ja hämmästyttävästä kokemuksesta. Liika on liikaa. Mielestäni parhainta kokea ja haastavinta toteuttaa maagisista neljästä eestä on eskapismi, pako todellisuudesta. En ole vielä löytänyt vahvasti toteutettua eskapismia Jyväskylästä.

Suurin oppi kirjasta oli eri E-kirjainten yhdistäminen. Eri osa-alueita voi arvottaa eri tavoilla, eikä jokaisen osa-alueen tarvitse olla yhtä hallitsevia. Tätä en ollut tajunnut ennen kirjan sivuille uppoutumista. Helpottava ajatus!

Tulevana talvena toimin jo kymmenenvuotisen historian omaavan Kotakahvilan markkinoijana. Tulossa on Mittavan viimeinen Kotakahvila talvi, ja nyt viedään viimeisetkin mehut.

Ajatus Kotakahvilasta, ”pala lappia Keski-Suomen sydämessä” antaa loistavat mahdollisuudet elämykselliseenkin hetkeen. En kuitenkaan näe, että olisimme viime vuonna käyttäneet tilanteen hyödyksi, sen mahdollistamilla tavoin. Emme varmastikaan tänäkään vuonna tee kaikkeamme elämyksen luomisen mahdollisuuksia. Näen kuitenkin hyödylliseksi miettiä, mitä Kotakahvila olisi parhaimmillaan, miten 10-vuotis juhlatalvi voisi näkyä toiminnassa, ja miten päästäisiin mahdollisimman lähelle eskapismia, ilman häkämyrkytystä.

 

Mielummin reilusti överi,

kuin ujosti vajari.

 

Ennen kuin aloitan yksityiskohtaisen överivedon, on hyvä sisäistää perusidea. Pannukahvia, makkaraa ja pullaa myydään Jyväsjärven rannalla sijaitsevasta grillikodasta. Kohderyhmänä Lutakon asukkaat, ulkoilevat lapsiperheet ja turistit.

 

Education

Eli koulutus, oppi. Mitä tarkemmin Lappi-teema rakennetaan, sitä enemmän se opettaa. Tulen hyödyntämään Tiimiakatemialla olevia, pohjoisesta kotoisin olevia opiskelijoita teeman sisältämien pikkujippojen selvittämisessä ja integroimisessa. Lisäksi ajatuksena on järjestää vähintään yksi teematapahtuma, jossa muun maassa tarjolla olisi lappalaista perinneruokaa, shamaanin tarinatuokio ja muuta ohjelmaa. Kotakahvilassa voisi olla Lappi-aiheisia kirjoja muutamia, kuvia lapista eri vuodenaikoina ”näyttelynä” tai lappalaisia myyttejä tauluina seinillä, tuomassa kulttuuria mukaan. Ja niitä kaikkia lapintyylisiä taideteoksia, rumpuja ja kelloja. Mitä näitä nyt on.

 

Entertainment

Eli viihdyttävyys. Ehdottoman tärkeää roolia tässä pitää erilaiset tapahtumat. Tapahtumien suunnittelussa ja toteutuksessa on onnistuttava viime vuotta paremmin. Mukana tapahtumantuotannossa ovat tulevat kotamestarit, siniset pinkkutiimit, joiden innolla ja pelkäämättömällä asenteella uskon tulevan monipuolista ja mukavaa tapahtumaa. Tapahtumia on järjestettävä selkeästi eri kohderyhmille: Lastenpäivää poniajeluineen, rusettiluistelua, Wanhan ajan päivää. Sillä faktahan on, että kaikkea kaikille –ajattelulla kukaan ei koe saavansa mitään.

Oheistoimintana Kotakahvilasta on vuokrattavissa luistimia ja potkukelkkoja. Niitä kunnon kisaracereita. Nämä toimittavat viihdyttävää virkaa, ainakin kaltaiselleni aktiiviselle ihmiselle. Jossain määrin kodan tunnelma: elävä tuli ja makkaran haju viihdyttävät, tai ainakin rentouttavat.

Myöskin muutama lappi-aiheinen kirja selailtavaksi, valokuvat lapista tai lappalaisten myyttien kertomukset voisivat toimia viihdykkeinä.

Asiakkaiden kanssa jutustelu ja kohtaaminen, rentous ja chilli asenne ovat ensisijaisen tärkeitä. Kotakahvilan asiakkaat ovat myöskin liikenteessä erilaisin motiivein ja aikatauluin, ja tämä pitäisi entistä paremmin pystyä lukemaan. Yksi tulee hakemaan kahvin, nopeasti ja rivakasti, ja toivoo samankaltaista asiakaspalvelua. Toinen taas tulee rentoutumaan ja nauttimaan, eikä ehkä haluakaan makkaraansa syötettävän salamannopeasti kouraansa rahojen tilalle.

 

Esthetic

Eli estetiikka, kauneus, nätteys, harmonia. Tilanne, jossa ihminen tykkää olostaan luonnostaan ympäristön vuoksi. Lähtökohdat ovat hyvät, tilasimme juuri uuden kota-rakennuksen. Se on tuore, puhdas ja puunhajuinen. Toisaalta teemaan peilaten pieni kuluma ei haittaa, mutta erinäiset homepilkun näköiset läntit ja käsiin hajoavat rakenteet vievät ainakin minulta ruokahalut.

Mitä pelkistetympi, sen parempi. Aikaisempina vuosina käytetyt porontaljat istuinalusina, sekä puiset penkit ja pallit ovat olleet hyvin teemaan sopivia. Periaatteessa puitteet ovatkin olleet kunnossa.

Lisähuomiota tarvitsevia järjestelyitäkin on, ja tulen huolehtimaan asioiden huomioimisesta. Itselleni ensiarvoisen tärkeää on siisteys, puhtaat välineet, puhdas mikro, ajateltu rappunen ovella, pyyhityt istuimet, ja pestyt viltit tekevät yleisilmeelle paljon ja luovat viihtyisyyttä.

Lisäksi hinnaston ulkonäöllä ja sijoittamisella helpotetaan elämää. Myöskin tuotteiden esillepano vaatii mielestäni erityishuomiota. Nykyinen käytäntö on ollut pitää juomia katonrajassa ja muita tuotteita pöydällä, haluaisin kuitenkin kehitellä jonkinlaisen hyllyn, johon esimerkiksi makeiset ja virvoitusjuomat olisi asteltavissa myyntiin. Lisäksi kahvin lisukkeet voisivat olla tarjolla jossain muualla, kuin kassan ja asiakkaan välissä, jolloin ruuhka-aikoina toiminta olisi helpompaa.

Rajallisten säilytystilojen vuoksi erinäisiä laatikoita, ämpäreitä ja pahvilootia on myöskin jäänyt pyörimään jalkoihin. Toivonkin uuden Kotakauden uusine rakennuksineen olevan järjestelmällisempi aikaisempiin verrattuna. Asiakkaan silmään miellyttävämpi, ja työntekijälle helpompi, kun tavaroille on paikkansa.

Henkilökohtaisesti en myöskään pidä vuokrattavien monojen, luistinten ja terien säilytyspaikasta, ja toivoisin, että saisimme luvan pistää niille erillisen varaston. Tämä lisäisi myös asiakaspaikkojen määrää ja eheyttäisi tunnelmaa.

Muutaman ajatuksen soisin myös tarjoiluastioille. Onko ne halvimmat kerttismukit ja orthexin jäteastia parhaita pihitelyn kohteita, vai olisiko löydettävissä jokin ratkaisu, joka loisi kokonaisvaltaisemman kokemuksen? Muoviset sokeriastiat voisi korvata tuohisilla tai emalisilla ja pullan alla voisi olla pahvilautasen sijaan päre. Etenkin lettujen kohdalla tämä olisi mielestäni #kova!

Escapism

Eli pako todellisuudesta. Tiedättehän, momentti, jonka vuoksi kello lakkaa kulkemasta, ja mieli lepää.

Kuten sanoin, tämä on mielestäni haastavin kaikista. Experience Economy tarjosi kuitenkin loistavia esimerkkejä, kuten rahapelit ja netissä toteutettavat jutut, joiden avulla koen vihdoin sisäistäneeni mitä eskapismi on arkielämässä. On helpohkoa viihdyttää, näyttää hyvältä ja opettaa, mutta saada ihminen kokemaan olonsa vähän liiankin hyväksi tässä konseptissa on silti haastavaa. Kotakahvila on kuitenkin suhteellisen irrationaalinen, ja panostamalla pieniin asioihin, voidaan saavuttaa suuria.

Ensimmäisenä mieleen tulee tietenkin Lappi-teeman kokonaisvaltainen hyödyntäminen. Sisällä kodassa oleva tunnelma, tuli, makkara ja kahvi. Puun- ja savunhaju, porontaljat ja lappiasut! Työntekijöiden toinen toistaan värikkäämmät helly hansenit ja peakit latistavat tunnelmaa, samoin kuin älypuhelimen soiminen oppitunnilla. Jos emme halua kokonaisvaltaisia lapinpukuja, voisi käytössä olla esimerkiksi neljän tuulen hatut tai esiliinat.

Kodan tapoihin kuuluu kiireettömyys, joten uskon, että sitä vaalimalla päästään pitkälle. Jokainen asiakas palvellaan kunnolla ja rauhassa. Sulkemisajan aikaan ei hoppuilla, siivotaan asiakkaiden lähdettyä. Rupatellaan eikä näytetä stressiä asiakkaille.

Ja viimeisimpänä, mutta tärkeimpänä:

TA-spirit

Kotakahvila toimii kuitenkin Tiimiakatemian promopaikkana, se tunnetaan projektina myös talon ulkopuolella.

 

Ei se nyt niin överiksi mennytkään. Toteuttamiskelpoista kaikki.

Miksi 4E?

Pine ja Gilmore tuovat kirjassaan esille useampiakin syitä, miksi oman liiketoimintansa ympärille kannattaa rakentaa elämyksellisyyttä lisääviä aspekteja. Pääteemat mielestäni löytyvät kuitenkin nelikentästä.

Asiakkaan aktiivisuuden tai passiivisuuden, uppoutumisen tai sulautumisen myötä saavutetaan monenlaisia päämääriä. Kahvikupista ollaan valmiita maksamaan jopa vitonen (Starbucks), kohteeseen tullaan viettämään aikaa yhdessä (Disneyland), viivytään pidemmän aikaa, ostetaan enemmän jne. Loppujen lopuksi muutamakin ajatus elämyksellisyydelle tuottaa useamman roposen takaisin.

Pine ja Gilmore kehottavat yrittäjiä miettimään palveluitaan aistien kautta. Kun virikkeitä on jokaiselle viidelle aistille, kokemus on vahvempi ja jättää voimakkaamman muistijäljen, joka palaa useammissa tilanteissa. En ole myöskään aiemmin yhdistänyt esimerkiksi maksamisen lakeja elämyksellisyyteen. Esimerkkinä käytetty Netflix kuitenkin avasi silmäni asialle: kyseisen palvlun elämyksellisyys tulee juurikin kuukausittaisen maksun myötä kotiisi saapuvasta arsenaalista. Kymppi kuussa, ja voit katsoa mitä tahansa, milloin tahansa. Joskus elämyksellisyys on hyvin pienestä kiinni!

Tee siis jotain erilailla kun kilpailijasi, ja kaikille innovoijille tiedoksi: Pärjäätte kyllä, #toteutaunelmasi !

 

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Kotakahvila 2.0”

  1. Henry Vesin sanoo:

    ”Mielummin reilusti överi, kuin ujosti vajari.”

    Sitä överiä jäin kaipaamaan kyllä… 😀

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!