Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka erottaa merkitykselliset asiat tyhjänpäiväisestä tauhkasta?

Kirjoitettu 21.08.18
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka Olla Piittamatta P*skaakaan
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.01. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

”Jos hyväksyy lähtökohdaksi sen, että elämällä on merkitys ainoastaan, jos se on kiistattoman merkillepantava ja mahtava, hyväksyy samalla ajatuksen, että suurin osa ihmiskunnasta, ihminen mukaan lukien, on arvottomia pellejä.” 

Mark Mansonin Kuinka Olla Piittaamatta P*skaakaan on ollut yksi kiinnostavimmista kirjoista, jonka olen lukenut tai kuunnellut akatemian aikana. Esimerkkinä ylempi lainaus. Kirjassa oli jatkuvasti tämän tyyppisiä, koomisia lausahduksia. Vaikkakin kirjan nimi, kyseinen lainaus, ja useat lausahdukset voivatkin saada kirjasta käsityksen, että kyseessä on pelkkää hölynpölyä ja kirja on pelkkää valittamista siitä, miten ihmiset ovat perseestä, ei asia tosiaankaan ole näin.

Kirjan pointtina on saada lukija miettimään, minkälaisia asioita ihmisten tulisi pitää itsellensä merkityksellisinä, ja mihin asioihin ei tulisi käyttää omaa aivokapasiteettiansa. Manson kertoikin kirjassa kirjan nimen, kuinka olla piittaamatta p*skaakaan,todellisuudessa tarkoittavan ”kykyä erottaa merkitykselliset asiat tyhjänpäiväisestä tauhkasta”. Manson jakoi ihmisten arvot viiteen kohtaan, joista voi miettiä miten elää mielekäs elämä seuraamalla omia arvoja.

  1. Kokonaisvaltainen vastuu

Ihminen ei voi vaikuttaa kaikkeen, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Kukaan ei pysty siihen vaikuttamaan. Elämän aikana jokainen varmasti tulee kokemaan paskamaisia asioita, joihin ei ole voinut itse vaikuttaa. Kokonaisvaltaisella vastuulla ei tässä tarkoitetakkaan sitä, että kaikkeen, mitä ympärillä tapahtuu, tulisi ottaa vastuu. Ei ole sinun vastuullasi, jos läheisesi kuolee, jos tyttö- tai poikaystäväsi pettää sinua, asiakkaasi ostavat ennemmin kilpailijalta kuin sinulta. Asia, josta voit ottaa vastuun, on elämäsi sen jälkeen. Ymmärrän, että tällaiset asiat voivat vituttaa, suututtaa, eikä niistä tulekaan päästä heti yli. Mutta jatkuva negatiivisuus, menneisyydessä tapahtuneiden asioiden kanssa vellominen ei helpota oloasi yhtään. Vaikka murehtisit läheisesi kuolemaa, ei hän ikävä kyllä tule enää takaisin. Hän varmasti itsekin haluaisi sinun jatkaa elämääsi parhaasi mukaan. Leimaalla kaikki miehet ku**päiksi tai naiset lut**ksi (anteeksi kielenkäyttö) pettäneen exäsi takia, ei se helpota oloasi. Sinun tulee vain unohtaa exäsi, ja jatkaa elämääsi. Valittamalla kilpailijasi halpoja hintoja tai parempia tuotteita, ei tuo sinulle asiakkaita. Asiakkaat voivat tulla sinun luoksesi vain silloin, kun ymmärrät, että muutoksia tulee tehdä, ja niitä muutoksia tehdään. Menneisyyteesi et voi vaikuttaa, mutta tulevaisuuteesi voit.

  1. Epävarmuus

Elämme koko elämämme ajan jonkinlaisessa epävarmuudessa. Emme voi aina tietää mitä tuleva tuo meille. Lukion tai amiksen jälkeen emme voi varmasti tietää, mitä tulemme opiskelemaan, ennen kuin koulupaikka on varmistunut. Valmistumisen jälkeen emme voi kaikki sanoa mitä tulemme työksemme tekemään. Emme voi tietää, tulemmeko työn puolesta asumaan Suomessa, vai joudummeko muuttamaan ulkomaille. Mitä enemmän ymmärrämme epävarmuudessa elämisestä, sitä enemmän opimme asioita. Uuden koulun aloittaminen, uuden työpaikan saaminen, uuteen kaupunkiin tai maahan muuttaminen opettaa meille asioita, joita emme olisi voineet oppia, jos emme uskaltaisi hypätä tuntemattomaan. Mark Mansonin sanoin ”Mitä auliimmin myönnämme tietämättömyytemme, sitä enemmän voimme oppia”.

  1. Epäonnistuminen

Lapsuudessa pelasin paljon Hugo peliä. Minulle on jäänyt pelistä Hugon yksi sanonta kovasti mieleen: ”Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta.”. Mikäli ei uskalla kokeilla epäonnistumisen takia, ei voi onnistua. Epäonnistumiset ovat asioita, jotka opettavat ihmisiä eniten. Jos ihminen hakee esimerkiksi Tiimiakatemialle, ja ei pääsekään sisään, tuntee hän epäonnistuneen. Mutta jos hän taas pääsee, on hän onnellinen siitä, että hän päätti yrittää, vaikka pelkäsikin epäonnistumista. Jos hän olisi epäonnistumisen pelossa päättänyt olla hakematta Tiimiakatemialle, ei hän ikinä voi kokea sitä onnellisuuden tunnetta, jonka hän kokisi onnistuessaan.

  1. Kieltäytyminen

Elämän tosi asia on se, että välillä syntyy ongelmia. Ongelmia itsensä ja läheistensä kanssa. Mutta kohtaamalla ongelmat, voi niistä ongelmista päästä yli. Heittämällä ongelman sivuun, tulee sen löytämään edestään ennemmin tai myöhemmin. Tämän tapahtuessa, on ongelma todennäköisesti kasvanut jo suuremmaksi. Esimerkkinä voi pitää minun kirjapisteitäni. Se, että olisin kirjoittanut tämänkin esseen silloin, kuin kirjaa kuuntelin, tai muut esseet kirjan luettuani tai kuunneltuani, ei minun tulisi kirjoittaa kaksi viikkoa putkeen ilta myöhään, jotta saan loput 28 vaatimaa kirjapistettä täyteen. Kieltäytymällä kirjoittamisesta, olen vain siirtänyt ongelmaa kauemmaksi, kunnes sen kohtaaminen on tullut eteeni.

  1. Elämän rajallisuuden pohdiskelu

Kuolema on ainut asia mitä jokainen ihminen tulee kokemaan. Se, mitä tekee ennen kuolemaansa, on ihmisestä itsestä kiinni. Voivotteletko sitä, että toiselle ihmiselle on asiat paljon paremmin kuin minulla, vai elätkö elämäsi kuten parhaimmaksi näet, ja et piittaa paskaakaan mitä muut tekevät tai mitä muut sinusta ajattelevat? Voivottelemalla et oloasi tule parantamaan. Elämä on pokeripeli. Toiset saavat paremmat kortit kuin sinä, ja sinä et voi vaikuttaa kortteihin. Siihen sinä tosin voit vaikuttaa, miten korttisi pelaat.

Nämä viisi arvoa voit päättää, ovatko ne hyviä vai huonoja arvoja. Mikäli ne ovat huonoja arvoja, ne a) perustuvat luulotteluun, b) vahingoittavat toisia ja c) niiden onnistuminen riippuu muista ja ainoastaan tietyissä olosuhteissa. Hyvät arvot taas a) perustuvat tosiasioihin, b) hyödyttävät sekä sinua, että muita ja c) niiden toteutuminen on sinusta kiinni ja niiden onnistuminen tapahtuu milloin vain.

”Ne harvat, joista todella tulee jotakin ennennäkemätöntä, menestyvät nimenomaan siksi, että he eivät pidä itseään poikkeuksellisina. Päinvastoin, he kukoistavat, koska he suhtautuvat itsensä kehittämiseen intohimoisesti, palo kehittyä kumpuaa vakaasta uskosta, etteivät he ole itseasiassa erinomaisia ensinkään. ”

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!