Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät

Kirjoitettu 03.03.13
Esseen kirjoittaja: Anni Autio
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski ja Saku Tuominen
Kategoriat: 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olin mukana KK-kunnon markkinointiin liittyvässä synnytyksessä. Hain ideoiden luomiseen lisää innostusta Jussi T. Kosken ja Saku Tuomisen kirjas Kuinka ideat syntyvät. Joitakin pointteja tuli napattua sieltä täältä liittyen tulevaan tiimin synnytykseen.

 

Luovuus ei sinänsä ole mitään hienoa ja kummallista vaan sitä löytyy ihmisiltä jotka tekevät sen eteen töitä. Luovuuden pohjalla täytyy olla tietoa ja näkemystä asiasta. Tämä tuli eteen synnytyksessä, koska porukasta ei kovinkaan moni pystynyt tekemään uusia ratkaisuja tietämättömyyden takia. Kukaan ei lopulta tiennyt tarpeeksi aihealueesta ja jouduimme palaamaan asiaan monta kertaa myöhemmin. Kun aiheeseen tutustuttiin paremmin, saatiin jo aikaan tulosta.

 

Yksi pieni kohta pisti myös kirjassa silmään. Vältä suuria ryhmiä. Olisiko synnytys mahdollisesti onnistunut paremmin, jos meitä olisi ollut tilassa vähemmän? Todennäköisesti kyllä. Vaikka luulemmekin monesti, että isommassa ryhmässä löytyy enemmän ideoita, voi sillä olla vain käänteinen vaikutus. Isossa ryhmässä ei välttämättä uskalleta tuoda esille niitä omastakin mielestä jo hieman typeriä ideoita, mitkä olisivatkin niitä toimivimpia. Toisaalta taas keskittyminen herpaantuu, kun kuuntelee samaan aikaa monen ihmisen ajatuksia, selittää omia ajatuksiaan ja yrittää tämän lisäksi kehitellä jotain uutta.

 

Meillä oli synnytyksessä mukana monia hyviä tapoja ideoida, mutta tulevaisuudessa voisimme kehittää niitä. Joillekin nykyiset tekniikat saattavat toimia hyvin, mutta itse haluaisin enemmän ideoida vapaammin. Tyhmien ja toimimattomienkin ideoiden miettiminen voi olla hyvä asia. Voisimme jakautua heti ideoinnin alkuvaiheessa pieniin ryhmiin joissa kirjoittaisimme ideoita ylös ja sen jälkeen kokontuisimme miettimään ideoita isompaan ryhmään, eikä toisin päin. Ajan antaminen miettimiseen ilman minkäänlaista ajatusta tuloksen saamisesta heti, olisi hyödyllistä.

 

Oma innostus asiaan auttaa myös keksimään uusia ideoita. Jos koittaa kehittää jotain sellaista, mistä ei ole yhtään kiinnostunut, ei todennäköisesti tule saamaan minkäänlaisia tuloksia aikaan. Ei ainakaan pysty ideoimaan mitään käyttökelpoista. Tulevaisuudessa kun teemme ideointia, meidän pitää ensimmäisenä miettiä sitä, mitä meitä motivoi. Kun keksimme syyn, miksi teemme töitä ja mikä meitä työn teossa innostaa, saamme aivan uutta virtaa ja parempia ideoita.

 

Olen aikaisemmin ajatellut olevani luova, mutta en sitä välttämättä ole. En ainakaan joka asiassa. Lohdullista on kuitenkin kuulla, että luovuutta voi oppia. Se ei tietenkään ole kovin helppoa, mutta kun antaa itselleen ja tiimille aikaa pohtia ja rohkeutta toteuttaa, uskon että pääsemme pian parempiin tuloksiin.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!