Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät

Kirjoitettu 05.05.13
Esseen kirjoittaja: Iiro Naamanka
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski & Saku Tuominen
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja yrittää avata erilaisia tapoja ja menetelmiä, kuinka pystymme kehittämään omaa luovuuttamme ja tehostamaan ideointia. Luovuudesta voi kirjoittaa ja voi antaa neuvoja, mutta loppujen lopuksi jokainen voi olla myös luova lukematta yhtään luovuutta käsittelevää kirjaa. Kirjan mukaan luovuus tulee parhaiten esiin silloin, kun tuntee olonsa turvalliseksi ja uskaltaa pistää itsensä täysillä mukaan, eikä pelkää arvostelluksi tulemista. Tämä on yksi asia mikä on kohentunut huomattavasti omassa tiimissämme, kun ihmiset tuntevat yhteenkuuluvuudentunnetta ja luottavat toisiinsa paremmin pystymme myös saavuttamaan parempia tuloksia yhteisissä ideointi prosesseissamme. Kirja myös selvensi minulle syyt, miksi ideointi on tehokkaampaa pienryhmissä, kuin suuressa porukassa.

Miten olen luova?

Kirja sanoo, että kyetäksesi luomaan jotain uutta jollain alalla, sinun täytyy olla asiantuntija. Olen asiasta osittain samaa mieltä, koska mielestäni on totta, että ennen kuin pystyy muodostamaan uusia ideoita jostain aiheesta, on tunnettava aihe riittävän hyvin. Toisaalta taas eräänlainen tietämättömyys antaa mahdollisuuden ajatella laatikon ulkopuolelta ja erilaisen näkemyksen koko aiheesta. Koska näkemys aiheesta, tulee varmasti muuttumaan tietämyksen lisäännyttyä. Ehkäpä siis uusia ideoita synnyttäessä on hyvä, että ryhmään kuuluu niin asiantuntijoita, kuin vähän aiheesta vähemmän tietäviä henkilöitä. Useimpiin asioihin, joihin olen yrittänyt keksiä ratkaisua, olen edustanut tätä tietämättömämpien joukkoa. Asiantuntijuuteni rajoittuu hyvin kapealle alalle, jolle harvemmin tiimimme toiminnassa törmäämme. Kirjassa on yksi lainaus, johon voin aivan täysin samaistua: ”Parhaat ideani olen saanut istuessani paskalla.” – Aki Kaurismäki. On hienoa kuulla, että en ole ainut, joka harjoittaa laadukasta ideointia pyhässä temppelissä. Yksin ideointi voi olla hieman turhaa ja uskon enemmän joukon voimaan ideoinnissa, mutta paskalla on hyvää aikaa rauhoittua ja istuskella (yleensä) virikkeettömässä paikassa. Voi rauhassa syventyä ajatuksiinsa ja mietiskellä asioita, jolloin voi jopa saada jotain järkeviä ajatuksia itsestään irti.

Mitä teen tulevaisuudessa luovuudellani?

Luovuus on jatkuvaa harjoittelua. Aion myös jatkaa ahkeraa harjoittelua. Pidän itseäni suhteellisen luovana yksilönä ja olen saanut paljon kannustusta, jonka ansioista motivaationi luovuuteni kehittämiseen on todella hyvä. Pyrin kehittämään luovuudessani enemmän määrällistä puolta, joka toivottavasti luo edellytykset laadukkaita ideoita varten. Pyrin myös pohdentamaan ajatuksiani ja yritän pitää ne paremmin kasassa, koska tällä hetkellä huomaan usein kuinka ajatukseni karkaavat hakoteille ja olen kadottanut itse ongelman. Toivottavasti pystyn jatkamaan hyvin alkanutta matkaa luovuuden tiellä ja voin ehkä tulevaisuudessa päästä prototyyppi asteelle.

Vien käytäntöön:

  1. Määrittele ongelma
  2. Keksi ideoita
  3. Valitse paras
  4. Hio
  5. Toteuta

ja seuraavan lainauksen: ”Jos menette juomaan viinaa, nauttikaa. Älkää sotkeko siihen luovaa ajattelua tai muutakaan työntekoa.”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!