Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät?

Kirjoitettu 14.12.14
Esseen kirjoittaja: Ella Hurskainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka ideat syntyvät?
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen & Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luovuus. Mitä tunteita ja ajatuksia sana synnyttää? Tulvahteleeko mieleesi kuvia omaperäisistä, ehkä vähän pelottavistakin taitelijoista, jotka tekevät luovaa työtään omassa pienessä maailmassaan. Tai mielikuva taidenäyttelystä, jossa on outoja taideteoksia, joita et ehkä ihan ymmärrä. Eihän se kuitenkaan haittaa, sillä teoksien takana ovat ne kaikki hassut luovat ihmiset. Sinä olet vain tavallinen tallaaja, joka ei luovuudesta niinkään ymmärrä.

Tai sitten asianlaita ei olekaan näin. Entä jos me kaikki olemmekin niitä hassuja luovia ihmisiä? Minä, sinä ja naapurin Erkki. Lähes kaikki teemme luovia päätöksiä ja tekoja päivittäin, emme vain ehkä miellä puuhailuamme luovaksi, sillä arkiset päätöksen teot ja ratkaisut eivät tunnu siltä. Jos kuitenkin keksimme uusia tapoja ja muutamme pinttyneitä toimintamallejamme, teemme luovia ratkaisuja. ”Luovuus on uusien ajatuksen ajattelemista ja soveltamista. Asioiden tekemistä aiemmasta poikkeavalla tavalla. Vanhojen asioiden yhdistelemistä niin, että lopputulos on uusi. Arjen muuttamista parempaan suuntaan

Luovuus vaatii ajattelua. Ajattelu on kuitenkin asia, jotka ihmiset harrastavat aivan liian vähän. Koko ajan on kiire jonnekin, ja emme ehdi pysähtyä paikoilleen. ”Luovuus on työtä. Ajattelutyötä. Luovuuteen ajattelutyönä liittyy kuitenkin yksi olennainen ongelma. Se ei näytä työltä.” Työ mielletään nykyään asiaksi, jonka täytyy näyttää tehokkaalta tekemiseltä. Jotta voimme saada uusia luovia ideoita, meidän täytyy ajatella. Meidän täytyy oppia olla tekemättä mitään, täytyy oppia vain olemaan. Ja täytyy oppia arvostamaan ”vain olemista”. Tiimiakatemialla kuulee päivittäin, joka suunnasta miten kiire on ja miten monta asiaa olisi hoidettavana. Kiire on kuitenkin mielestäni ihmisen asenteesta ja ajattelusta kiinni. Omilla ajatuksillamme aiheutamme itsellemme kiirettä. Jos kuitenkin kiireen hokemisen sijaan, kohdistaisimme tämän energian tekemiseen, ja hoitaisimme yhden asian kerrallaan rauhassa, voisimme synnyttää parempia tuloksia. Tällöin jäisi aikaa myös pysähtymiselle, ja ajattelemiselle.

Kirjassa puhuttiin siitä, kuin joka viikko pitäisi varata neljä tuntia aikaa pelkästään ajattelemiselle. Kaksi kertaa viikossa pysähtyisi kahdeksi tunniksi ”vain olemaan” ja ajattelemaan. Tämä tuntuu minusta, ja saattaa monesta muustakin tuntua ajan tuhlaukselta. Kuitenkin jos näiden neljän tunnin sisään keksi jotakin uusia huikeita ideoita, niin ajattelutyö on kaikkea muuta kuin ajanhukkaa. Siitä voi poikia jotakin uutta ja ihmeellistä. Olemmekin tiimini kanssa suunnitelleet, että pitäisimme joka viikko turinatuokion, jossa parin tunnin ajan heittelisimme kaikkia hullujakin ideoita. Turinatuokio olisi hetki, jolloin kenenkään ideoita ei tyrmättäisi vaan ajatukset saisivat lentää.

Itse koen, että olen ajoittain hyvinkin luova ihminen, ja minulla syntyy paljon uusia ideoita. Keksin kuitenkin ideoita paljon helpommin asioihin, jotka oikeasti kiinnostavat minua ja joita kohtaan tunnen intohimoa. Luovuuteeni vaikuttaa myös hyvin vahvasti ympäristö, erityisesti muut ihmiset ympärilläni. Jossakin seurassa minulle saattaa tulla olo, etten uskalla tai halua tuoda kaikki ideoitani esille. Koen, että ympärillä olevat ihmiset tyrmäävät ideat suoraan sen enempää ajattelematta niitä. Puolestaan tietynlainen seura ”herättää minut henkiin” ja saavat luovuuteni täysin valloilleen. Ympäriltä tulevat kehut ja myönteisyys saavat ihmisen tuottamaan lisää ideoita. Tällaisia hetkiä olen kokenut monta kertaa, kun järjestin erilaisia tapahtumia Suomen Lukiolaisten Liitossa Itä- Suomen alueella. Sen kautta tajusin, että tapahtumanjärjestäminen kiinnostaa minua, ja minulta löytyy intohimoa, sitkeyttä ja motivaatiota tehdä sitä.

Luovuuden yksi olennainen asia on motivaation löytäminen itsestään. Luovalla ihmisellä on usein voimakas halu tehdä ja oppia uutta itseään kiinnostavasta asiasta. Motivaatiota on ihmisillä kahdenlaista, sisäistä- ja käänteistä motivaatiota. Sisäinen motivaatio tarkoittaa sitä, että tekee asioita itsensä takia välittämättä ulkoisista uhista tai palkkioista. Sisäisen motivaation löytäminen vaatii kuitenkin myös sitä, että oppii tiedostamaan minkälaiset asiat saavat toimimaan ja miksi. Kun löytää asioita joiden tekeminen itsessään tuottaa nautintoa ja tyydytystä, pääsee sisäinen motivaatio valloilleen ja voi tulla huipuksi asiassa mitä tekee.

Kaikki luovuus ei kuitenkaan synny niitä asioita kohtaa, joita me rakastamme tehdä, vaan uusia ideoita voi herättää myös asiat joita inhoamme. Käänteinen motivaatio saa ihmisen toimimaan jonkun inhoamansa asian kehittämiseksi. Esimerkiksi minä itse inhoan siivoamista, mutta minun täytyy tehdä sitä viikoittain. Olen huomaamattani keksinyt uusia ratkaisuja ja ideoita siivoamiseen, jotta siitä tulisi mielekkäämpää, ja voisin tehdä sen nopeammin ja tehokkaammin. Olen ollut luova ihan vahingossa.

Luovuus on asia, jota voimme kehittää ja opetella aivan niinkuin pyörällä ajoakin. On hyvä kuitekin myös muistaa, että olemme kaikki hassuja luovia ihmisiä, ja parhaat ideat ja ajatukset voivat syntyä missä vain, milloin vain. Joten ollaan valmiina, kaikki ne huikeat idikset voivat odottaa aivan nurkan takana.

”Ideat ovat kuin kaniineja”

”Aluksi sinulla on niitä muutama, mutta sitten opit käsittelemään niitä.”

”Eikä aikaakaan kun ne alkavat lisääntyä ja sinulla on niitä kymmeniä.”

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!