Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät

Kirjoitettu 19.01.15
Esseen kirjoittaja: Essi Kinnunen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Koski, Jussi T. Tuominen, Saku
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole ikinä ajatellut olevani luova, minulle luovuus on aina tarkoittanut taiteen tekoa, näyttelemistä tai runojen rustaamista. Ylipäätänsä jotain hienoa, johon kaikki eivät kykene. Oikeasti luovuus tarkoittaa sitä, että keksitään uusia tapoja tehdä vanhoja asioita nopeammin. Selviydytään puuduttavista ja ärsyttävistä asioista aina entistä tehokkaammin uusia keinoja käyttäen. Kuinka ideat syntyvät opettaa luovuudesta ja siitä, mitä se oikeasti on. Kirja ei kuitenkaan anna suoria ohjeita siihen, miten tullaan luovaksi.  Niitä minä olisin itse ehkä oikeasti kaivannut.

Kirjassa sanottiin, että luovuutta voi oppia tai itse asiassa, että  sitä pitää oppia. Luovuus tulee harvoin itsestään ja sen oppimiseen täytyy keskittyä.  Luovuus on kuin vieraan kielen opiskelua, siihen täytyy varata aikaa ja se vaatii motivaatiota, jota ei aina ole helppo saada.  Jotkut ovat luonnostaan luovempia kuin toiset, mutta tekemällä töitä luovuuttakin oppii, aivan kuten esimerkiksi matematiikkaa. Mutta minusta tuntuu hassulta varata aikaa asioiden keksimiseen. Kirjassa ehdotettiin mm. lyhennettyä työviikkoa, jolloin yhtenä päivänä saisi vain antaa ajatusten juosta. Olen itse sen verran käytännön ihminen, että mieluummin teen asioita ja mietin jälkikäteen, kuin että mietin miten asiat hoidettaisiin parhaiten ja uudella tavalla.

Epäonnistumisen pelko ja kateus tappavat luovuuden. Jotta luovuus pystyisi kukoistamaan on tärkeää, että vallitsee kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri. Kun uskaltaa olla oma itsensä eikä pelkää sanoa omia ajatuksiaan ääneen, pystytään kehittämään vaikka minkälaisia ideoita. Kun tuntee olevansa hyväksytty vaikka tekisikin virheitä, ei pelkää tehdä niitä ja saattaa saavuttaa jotain hienoa.

Luovutta edistäviä tekijöitä kirjan mukaan ovat

  • toimivat ihmissuhteet
  • monipuolinen ja myönteinen yhteistyön kulttuuri
  • rutiinien rikkominen
  • kokeilevuuden rohkaiseminen
  • epäonnistumisen ymmärtäminen
  • yksilöllisten ja yhteisöllisten työnteon muotojen joustava vuorottelu
  • kyynisyyden välttäminen

Ympäristöllä on suuri vaikutus luovuuteen. Monet seikat vaikuttavat siihen, millainen ilmapiiri työyhteisössä vallitsee ja jos jokin mättää, luultavasti se näkyy tuloksissa.

Tiimeissä kaikilla on omat roolit ja omat tehtävät. Itse olen ainakin ajatellut, että luovuus ja varsinaisesti uusien ideoiden luominen on niiden tehtävä jotka ovat oikeasti/mielestään luovia, eli toisin sanoen, ei minun. Kuitenkin aidosti luovissa yrityksissä, jotka luovat paljon uutta, ei ole rajattu sitä kuka on luova. Usein ryhmä ”epäluovia” kannustavassa ympäristössä saa enemmän aikaan, kuin ryhmä luovia huonossa ympäristössä.

Ryhmässä ideoidessa kaikille tulee antaa oikeus kertoa omat ideansa, myös ne huonotkin ideat. Tarvitaan surkeita ideoita ja epäonnistumisia, jotta voidaan saada hyviä ideoita ja päästä pitkälle. Ryhmän koko ei kuitenkaan saa olla liian iso, koska silloin kaikki eivät pääse ääneen ja ryhmän saama lopputulos ei välttämättä kerro kaikkien mielipiteitä. Itse olen huomannut sen, että pystyn toimimaan pienemmässä ryhmässä paremmin, mutta sekin vaatii, että osa ihmisistä on samankaltaisia kuin minä. Jos ryhmän kemiat eroavat täysin toisistaan, ei saada kaikkien mielipiteitä mitenkään kuuluviin.

Kun halutaan saada uusia ideoita ja muodostaa luovia ryhmiä, pitäisi ryhmät kirjan mukaan muodostaa:

1.analysoimalla yrityksen menestystekijät

Mitkä ovat ne osa-alueet, joissa täytyy erityisesti olla osaamista, jotta menestytään

2. analysoimalla näiden osa-alueiden osaajat

Keneltä löytyy tietotaitoa, intohimoa, halua, uskallusta tältä osa-alueelta

3. muodostamalla ryhmät

Ryhmälle täytyy antaa visio, lupa ideoida vapaasti, mutta silti aikataulu. Vaikka usein luullaan, että aikataulutus tappaa luovuuden,                         joskus se myös saattaa olla hyvä juttu.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!