Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät?

Kirjoitettu 24.09.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuinka ideat syntyvät?
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen, Jussi T.Koski
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mitä luovuus oikein käytännössä on?

Kirjassa lokeroidaan luovuus kahteen eri lokeroon, pieni luovuus ja iso luovuus. Jokainen ihminen on omalla tavallaan luova. Arjen askareissa pieni luovuus on jatkuvasti läsnä, kaikki lähtee halusta tehdä asiat eri tavalla, paremmin, nopeammin tai tehokkaammin. Jos keksit keinon tehdä kämppäsi siivouksen nopeammin ja keksit jonkun ratkaisun, on ratkaisu luova.

Edellä mainittu esimerkki kertoo siitä että luovaa ajattelua voi edesauttaa sekä positiivinen että negatiivinen ongelma/tunne. Omasta kokemuksesta tajusin sen, että omaa luovaa ajattelua on ajanut suurimmalta osin negatiivinen ongelma. Yritän keksiä mahdollisimman nopean ja hyvän ratkaisun jos hommat eivät kiinnosta tai toimi tarpeeksi hyvin. Kaikista motivoivimmat tilanteet saada parempi ratkaisu aikaiseksi on syntynyt tilanteista vanhalla työpaikalla, teimme paljon ylitöitä ja aina kuin tuli semmoinen tilanne että johdosta sanottiin että tehdään nämä hommat ja päästään kotiin. On ajattelu lähtenyt laukkaamaan hullun lailla ja yleensä tulosta syntyy. Tämä on mielenkiintoinen huomio siinä mielessä, kun esimerkiksi minulle sanottaisiin että saat palkankorotuksen jos keksin paremman tavan tehdä hommia. Yleensä minua ei edes kiinnosta lähteä ajattelemaan asiaa tarkemmin, todennäköisesti mietin asiaa hetken aikaa miellyttääkseni ihmisiä. Ehkäpä tämä tarkoittaa sitä että raha ei motivoi minua yhtä paljon kuin vapaa-aika, tai sitten rahaa ei laitettu peliin tarpeeksi.

Intohimo

Luovat ihmiset, jotka keksivät ratkaisuja isoihin ongelmiin, ovat todella osaavia ja kiinnostuneita aiheesta. He haluavat oppia kokoajan lisää ja janoaa tietoa. Ei ole sattumaa että alan huippuosaajat keksivät yleensä sen ratkaisevan innovaation. Tämä johtuu mielestäni seuraavista asioista. Päästäksesi jonkun alan huipuille, sinulla on pakko olla intohimoa ja paloa asiaan jota teet. Pystyt jatkamaan etenemistäsi takaiskuista huolimatta. Ja kun olet alan huipulla, tiedät tarpeeksi osataksesi tehdä toimivia ratkaisuja.

Ideat eivät ole minkään arvoisia jos niitä ei toteuteta. Loistava idea huonolla toteutuksella johtaa keskinkertaisuuteen. Huono idea loistavalla toteutuksella johtaa keskinkertaisuuteen. Henkilökohtaisella tasolla haluan oppia enemmänkin toteutusta, koska ideoita löytyy aina. Tämän huomaa katsomalla tiimiakatemian arkea, hyviä ideoita huonolla toteutuksella. Yhtälö tulee muuttumaan todella paljon, jos joku osaa oikeasti tehdä jotakin todella hyvin.  Toisaalta ymmärrän myöskin sen tosiasian, että tiimiakatemialla tarkoitus on saada taidot tehdä bisnestä kun sen aika tulee. Kaikilla se aika ei tule ikinä, suurimalla osalla se tulee tiimiakatemian jälkeen, mutta itse haluan tehdä jo nyt bisnestä hyvillä ideoilla ja hyvällä toteutuksella.

Pysähdy ajattelemaan

Kirjassa kuulutettiin ajattelun perään. Milloin meillä on aikaa pysähtyä ajattelemaan. Minulla on vain hyviä kokemuksia ajattelusta. Miksi siis en varaa vaikka kalenterista 2h aikaa ajattelulle niin kuin kirjassa neuvotaan.

”Mitä enemmän ajattelet, sen enemmän aikaa sinulla on” – Henry Ford.

Kun nostamme jalat pöydälle ja rauhoitumme, alamme ajatella järkevästi asioita. Osaamme priorisoida tekemistämme ja kaikki tuntuu vaan niin paljon selkeämmältä kun vain viitsimme pysähtyä edes hetkeksi. Tämän aion ottaa kokeiluun, pyhitän kalenterista aluksi tunnin pelkälle ajattelulle ilman agendaa. Olen kokeillut tätä pari kertaa ja olen ollut todella tyytyväinen, mutta en ole kerennyt tekemään tätä useammin. Tähän tulee muutos.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!