Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät?

Kirjoitettu 18.11.15
Esseen kirjoittaja: Pasi Suojala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka ideat syntyvät?
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen & Jussi T. Koski
Kategoriat: 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 1.5. Oppimisen klassikot, 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mistä ideat syntyvät?

Saku Tuominen & Jussi T. Koski

 

Kuka on luova? Mitä on luovuus? Miksi vain oudon näköiset ja erikoiset asiat mielletään luovaksi? Voiko luovaksi oppia? Siinä liuta kysymyksiä joita minulla oli kun nappasin tämän Business pokkarin ja aloin lukea. Kirja oli mielenkiintoinen ja helposti omaksuttava. Suosittelen, että lisäät sen lukuohjelmaasi. Kirja vastaa melko hyvin kysymyksiin joita esitin alussa. Kirjaa lukiessa huomasin, että olen itsekin todella luova! En ole taiteellinen enkä kiinnostunut soittamaan kitaraa, mutta olen silti luova. Luovuus ei ole aina erikoista, se on yksinkertaisuudessaan vanhojen asioiden yhdistelyä uudella tavalla.

 

 

Henry Fordin näkemys kuuluisan Fordin T-Mallin syntymisestä kuuluu seuraavasti;

”En keksinyt mitään uutta. Minä vain yksinkertaisesti yhdistelin muiden tekemiä keksintöjä autoksi.”

 

 

Tänään on aivan sama tilanne. Ihmiset yhdistelevät toisten keksintöjä ja luovat uusia innovaatioita. Luovuutta parhaimmillaan on se, että tehdään asioita helpommaksi. Tulevaisuuden sovellukset ovat niitä jotka yhdistelevät dataa eri lähteistä. Eilen mietin, että seuraava arkea helpottava sovellus olisi sellainen, että voisin yhdestä palvelusta katsoa junat, onnibussit ja matkahuollon bussit. Sinne voisi myös tunkea kimppakyyti välilehden johon voisi facebookin avulla jakaa kimppakyyti infot myös. Sen nimi voisi olla Matkustaja tai Haluan asiat helpoksi sovellusperhe – matkustaminen.

Ideat siis yleensä syntyvät arjesta tai ammattitaidosta. Todennäköisempää, että innovaation kokeille keksii joku kokki tai rakennusalalle joku kirvesmies ennemmin kuin kirjanpitäjä. Toki joku Hannu Hanhi voi keksiä jotain, mutta periaate on se, että kun tunnet alan voit keksiä sinne innovaation. Tästä luontevalla aasinsillalla voin ohjata tämän kirjoituksen Tiimiakatemia kontekstiin.

 

Synnytykset

 

Synnytykset ovat ajankohtainen aihe aina näin syksyisin. Valmistuvat tiimit näyttävät taitonsa synnyttämällä 24 tuntia vastauksia erilaisiin ja mutkikkaisiin toimeksiantoihin. Meidän Tiimiakatemialaisten yksi suurimpia näytteitä osaamisesta on 24h innovointi setti, kysymykseni on, miten se näkyy kolmen vuoden taipaleellamme?

Synnytyksissä pääsemme käsiksi usein syvällisiin ongelmiin joita erilaisilla organisaatioilla on. Niihin paneutuminen voi tuntua siltä, että tästä ei ole mitään hyötyä minulle. Varsinkaan kun toimeksianto ei ole mieleinen. Useinkaan tiimit eivät juurikaan tee synnytyksiä opiskelujen aikana, ne koetaan turhiksi. Lähestymistapa on valitettavan kielteinen, mikä minua ihmetyttää suuresti.

Mielestäni synnytykset ovat erinomainen keino päästä tutustumaan erilaisiin yrityksiin ja toimintaympäristöihin. Vain tutustumalla niihin ja omaksumalla erilaisia toimintatapoja voimme alkaa yhdistelemään niitä uusiksi innovaatioiksi. Synnytysten avulla me kerrytämme isoa tietopankkia itsellemme josta voimme ammentaa tulevaisuudessa. On melkein mahdoton keksiä innovaatio tietylle toimialalle jos emme tunne kyseistä alaa yhtään, helpoin keino tutustua siihen on tarjota ilmaista synnytystä.

 

Erilaiset kokeilut ja tutkimusmatkat

 

Tiimiakatemialla olennaisessa osassa on erilaiset kokeilut, erilaisilla projekteilla ja vaihtuvilla toimialoilla. Se voi tuntua turhalta ja välillä siltä, että ei näin yritystoimintaa tehdä. Monesti kuulee Tiimiakatemialla höpötettävän, että me halutaan tiiminä mennä kohti oikeaa yritystoimintaa. Se on yleensä toisen vuoden juttuja ja kuuluu olennaisesti kasvuprosessiin johon Tiimiakatemialla antautuu. Se usein johtaa siihen, että karsitaan ja opetellaan tuotteistamaan. Mielestäni toinen vuosi ei ole vielä oikea hetki lähteä supistamaan, silloin pitäisi laajentaa entisestään omaa ajatusmaailmaa ja pelikenttää! Pitäisi tutustua uusiin aloihin ja uusiin innovaatioihin toisin sanoen kerätä itselle ja tiimille pääomaa josta voi joskus syntyä uusi ja menestyvä innovaatio.

 

 

Suomalainen yritysjohtaja Tauno Matomäki on kirjan mukaan sanonut seuraavasti;

”Eniten hyötyä minulle on elämässäni ollut siitä, että olen lukenut niin helvetisti hyödytöntä”

 

 

Kun tutustuu uuteen, lukee paljon ja tutkii maailmaa, tulee väkisin hankkineeksi itselle suuren yleistietopankin josta on hyvä ammentaa ideoita. Juuri tuolta tietopankista ammentamalla syntyy luovia ratkaisuja jotka palvelevat meitä kaikkia. – Niin ideat syntyvät.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!