Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät

Kirjoitettu 15.01.19
Esseen kirjoittaja: Samuli Ala-Kasari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski & Saku Tuominen
Kategoriat: 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 7. Innovointi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Millaisena sinä näet luovan ihmisen? Onko luova ihminen mielestäsi taiteilija tai muusikko, vai voiko aivan tavallinen tallaajakin olla luova? Usein luovuus yhdistetään taiteeseen. Ja varmasti näin myös on. Mitä luovuus siis on? Jussi Kosken ja Saku Tuomisen teoksessa kerrotaan, että luovuutta tulisi ennenkaikkea ajatella uusia ideoita tuottavana ajatteluna. Se on uusien ideoiden miettimistä, jolloin asioista tehdään helpompaa. Moni saattaa ajatella, että kaikki on hyvin nyt, kaikki olennainen on keksitty. Tällä ajattelumallilla uusien ideoiden tuottaminen on varmasti mahdotonta.

Uskon, että kaikki keksimisen arvoinen alkaa olla keksitty

Uusille innovaatioille on hyvin vähän tilaa.

Julius Frontinus, arvostettu insinööri Roomassa 1. vuosisadalla jKr.

 

Luulen, että maailmassa on markkinoita ehkä viidelle tietokoneelle.

Thomas Watson, IBM:n pääjohtaja, 1943

 

Muistele mielessäsi millainen oli esimerkiksi lapsuudenaikainen olohuoneesi. Mieti mitä on muuttunut. Itse en ainakaan enää katso ohjelmia putkitelevisiosta VHS soittimen kautta tai kuuntele musiikkia CD-levyjen avulla. Mieti seuraavaksi mikä 50 vuoden päästä nykyisessä olohuoneessasi näyttää koomiselta. Vie tämä yksinkertainen malli myös muuhun ympäristöön, saatat huomata ajatuksesi lähtevän lentoon.

 

Mitä luovuus ja uudet innovatiiviset ideat tarvitsevat? Aikaa, motivaatiota ja uskallusta. Ajan puute on luovuuden tukahduttaja. Nykypäivänä olemme liian kiireisiä ajattelulle. Monet haluavat oikeita vastauksia nopeasti, sillä projekti ei kerkeä odottamaan. Nopealla aikataulullakin ideoita pystytään tuottamaan, mutta monia parempia ideoita jää varmasti tuottamatta kiireen vuoksi. Näin itseni myös kiireisenä, mutta todellisuudessa olenko? Tarkistelen kalenteriani ja näen runsaasti vapaata tilaa. Miksen siis merkitsisi joka torstai aamulle kalenteriin tunnin menoa ajattelulle. Pienikin ajattelu on parempi kuin useimmilla.

Toinen asia mitä luovuus tarvitsee, on motivaatio. Luovuudenkin voi siis oppia, samoin kun kitaran soiton tai jalkapallon pomputtelun. Tarvitaan palava halu oppia luovuutta ja ideointia. Jos et keksi yhtään ideaa, kokeile ajattelua uudessa ympäristössä ja ole avoimin mielin. Jos et tiedä mitä luovuus on, lue kirjoja ja opiskele. Jos olet liian kiireinen, suunnittele ajankäyttöäsi paremmin. Aseta tavoitteita ja ole valmis tekemään töitä niiden eteen.

Kolmanneksi luovuus tarvitsee uskallusta. Uskalla kokeilla uusia asioita. Uskalla jutella uusien ihmisten kanssa. Uskalla olla eri mieltä. Uskalla epäonnistua. ’’Tärkeintä on ettet epäonnistu’’ ajattelumalli tappaa luovuuden. Suurin virhe minkä voi tehdä on olla tekemättä virheitä. Kirjaa nämä epäonnistuneet tai huonotkin ideat ylös, ne voivat olla arvokkaita tulevaisuudessa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!