Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät?

Kirjoitettu 27.11.17
Esseen kirjoittaja: Mikael Taurio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka ideat syntyvät
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen, Jussi T. Koski
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.4. Uusia tuulia oppimiseen, 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 7.2. Aivoteollisuuden innovaatiotyökalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luovuus: Kuinka idea syntyvät?

 

Kaikkien tyhjien puheiden suosikkisana ja mitä jokainen suomalainen työntekijä kuulemma tarvitsee sen puutteen vuoksi, ei motivaatio, vaan vielä pahempi, luovuus! Hapokas myytti on, että luovaksi synnytään, ei tulla, tätä toistetaan toisille niin paljon, että väitteestä tulee totta. Kuin poliitikkoa kuuntelisi, aah.

Mitä itse ajattelen luovuuden suhteen? Onko se taidetta vai ideointia? Vähän siltä väliltä ja molempia, luovuus (jestas tätä tulee toisteltua) On kehittymistä. Tykkään soitella, kyseisessä harrastuksessa into katoaa äkkiä jollei keksi uusia sointuja, riffejä tai biisejä. Mietitään mitä kulujen laskeminen vaatii? Kekseliäisyyttä. Jos maha pitää ruokkia, mutta rahaa ei löydy niin kuin ennen, mitä tulee tehdä? Ihminen käyttää omaa luovuuttaan ja ratkaisukykyään, päähän tulevia ideoita ja aivoimpulsseja, joiden avulla hän pelastaa päivänsä. Älä rajoita kykyjäsi kauppareissuihin, jaa se kaikkialle! Tilanne tekee taiturin. Omien taitojen soveltamien onnistuu harjauttamalla, kyse ei ole luonnonlahjakkuudesta vaan harjoittelusta (okei, joillekin se on helpompaa, kuin toisille) Varsinkin suomessa aliarvioidaan omaa luovuutta ja se jätetään käsienheiluttelun tasolle.

Idea on idea vaikka voissa paistaisi, sen saa sanoa niin tyhmä kuin antityhmäkin ja sen arvo pysyy samassa. Joitakin ideoita ei uskalleta toteuttaa, jotkut eivät kannata ja joitain ei osata. Jotkut toteutetaan ja unohtuvat, epäonnistuvat tai ovat menestyksiä. Joskus epäonnistuminen luo onnistumisen. Luovuus on useinkin piilossa. Bill Gates sanoi aikoinaan: ”Valitsen laiskat ihmiset tekemään työt, sillä he keksivät helpoimmat keinot suorittaa ne” Käyttämällä uusia luovia perspektiivejä vanhaan toimintatapaan. Aina vain ihmiset eivät tiedosta kyseessä olevan idea, joskus toimia pidetään ihan normaaleina. Ajattelemalla hommia joita emme halua tehdä, mutta ne on pakko tehdä, kehitämme helppoja tapoja hoitaa asia. Itse inhoan siivoamista, mutta tiedostan sen pakollisuuden. Muutamalla tempulla (jotka pidän itselläni) kämpän siivous taittuu paljon vikkelämmin ja pienemmällä vaivalla, mutta (lähes) vastaavalla tehokkuudella.

Luovuus on joskus jotain omituista, sanotaan vaikka näin että tekemättömyys voi olla luovuutta. Yleisten trendien vanassa paikalla pysyminen. Näin muotia vastustavana henkilönä silmäni leiskuvat jo nyt. Olenko minä luova ihminen? Kuvailemassa itseäni on todennäköisesti sen verran eturistiriitaista, että vedän oman kuvailuni yläkanttiin. Tai sitten olen oikeasti luova, mene ja tiedä. Enemmän kuin usein syynä on useampi, kuin vain yksi tekijä. Vastustaminen vastustamisen vuoksi on yksi syy, sillä ei pötkitä pitkälle. Talous, ideologia, intohimo ja omat tarpeet ovat kaikki vain yksittäisiä tekijöitä, jotka muodostavat kokonaisuuden, tunnetaan myös ideana.

Ideointi on kehittymistä. Tiedostamattaan tarpeesta tai halusta muuttua, kehittyä, syntyy ideoita. Niitä on kahta laatua. Pieniä arkea helpottavia hommia (Miten leipä säilyy paremmin, laita pakastimeen ja ota pois tarpeen mukaan) Ja suuria, maailmaa mullistavia vallankumouksia. Toisin kuin Paavin valinnassa, tähän pystyvät oikeasti kaikki. Haluatko sinä?

Aivot ovat aikamoisia veitikoita (vai onko se yksikössä) Lukemattomien yhteyksien rihmasto osaa opettaa ihmisille mitä tahansa, jopa vääriä asioita. Numerosarjojen muistaminen, juonien ulkoa oppiminen, kaikki taidot… Harjoituksella tuokin elin pidetään kunnossa. Mitä enemmän ja monipuolisemmin aivojaan käyttää, sitä vahvemmaksi se tulee. Vähän kuin lihasta pumppaisi. Tämän mainoksen jälkeen jäin pohtimaan ajatusta… Mitä tiukemmille aivot laittaa, sitä paremmin se alkaa pärjätä. Minulla on ollut vaikeuksia muistin ja soveltamisen kanssa, sen sijaan olen haka matkimaan. Miksi näin? Havaitsin että otan mieluummin oppia muilta, kuin yritän itse selvittää asioita, edelleen. Hienoa että oppii asioita, toisaalta pitää olla tarkkana ettei unohdu loppuja. Ajattele, jatka ajattelemista! Tuossa on idea ja tuolla on idea! Nyt osaan taas vähän paremmin. (Aletaan päästä kärryille) Ajattelen tällä hetkellä junia ja laivoja. Kuinka ne on keksitty? Tämäkin pitää pilkkoa paloiksi, tarve, mahdollisuus, kysyntä, uutuus, luotettavuus, edelliset toimijat… Itsestään selvää? Tismalleen! Itsestäänselvyys on vähättelyä asioista, jotka ihmisen pitää tietää, kuitenkin on ollut aika jolloin ei itsekään ole tiedetty kyseisiä asioita.

Kuten kaikki asiat elämässä, hyvä ideointi vaatii työtä. Ei tosin sitä perinteistä raakaa työtä (joka välillä tuntuu olevan ainoa asia, joka sisäistetään työksi) Joskus pitää vain istua alas ja olla. Ajattele, se on ajattelutyötä. Ei mitään hippiroskaa, vaan itseään ja muita kehittävää työtä. Sanotaanko vain että tätä kirjoittaessa tuli ajateltua paljon.

Pitää tiedostaa milloin henkilö itse on tehokkaimmillaan ideoimaan. Toisinaan työn touhussa ajatus voi saavuttaa parhaat mahdolliset potentiaalinsa, toisinaan täydellinen hiljaisuus ja kehon sisäinen rauha tuottaa kaikkein parhaimmat ideat. On mahdollista että sama henkilö saattaa havaita molemmilla tavoilla pärjäävänsä vallan mainiosti, vieläpä saman päivän aikana! On enemmän kuin tuttu tunne, että täysin satunnaiseen aikaan on keksinyt ratkaisun tai kuningasidean, esimerkiksi saunassa, mikäli ideaa ei äkkiä jalosta, niin se katoaa kuin vesi kiukaalta. Samalla tavalla ideoita syntyy niin viihteellä ollessa, kuin työn touhussa. Mitä itsestäänselvempi juttu, sitä parempi kirjoittaa ylös.

Paljon on itsestä kiinni. Ahkeran ihmisen ihanne, laiskan ihmisen kammotus, itseoppiminen. Halu kehittää itseään, itsensä johtamisen taidot ja intohimo ajattelutyötä kohtaan menevät ahkeralle koetukselle. Kaiken taustalla on työtä ja intohimoa kehittää omia taitojaan ja yhtälailla havainnollistaa kyseiset asiat. Myönnettäköön että ulkoiset tekijät ovat aina läsnä, itsenikin kanssa. Ulkopuolelta peliin puuttuvat paineet, ympäristötekijät ja muihin aktiviteetteihin ja asioihin kuluva aika. Kyse ei ole vain ajanhallinnasta, joskus muutkin tekijät ovat niin jumissa, ettei asiasta nyt vain tule mitään. Ylin väite kuitenkin säilyy ja muutos on loppupeleissä kiinni henkilöstä itsestään. Vastarannankiiski ei vain kehity. Harjoitteet ja omien taitojen/puutteiden tiedostaminen on tärkeää. Itselleen tulee opettaa, että ei pidä antaa minkään pysäyttää.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!