Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka ideat syntyvät: Luovan ajattelun käsikirja

Kirjoitettu 26.11.13
Esseen kirjoittaja: Jarkko
Kirjapisteet: 1
Kirja: Kuinka ideat syntyvät: Luovan ajattelun käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski, Saku Tuominen & ulkoasu Ilkka Kärkkäinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luovuus on käsite, joka liitetään usein ihmisiin, jotka ovat muun muassa taiteellisia ja omaavat rikkaan mielikuvituksen. Tämä ei kuitenkaan ole totta, sillä me kaikki olemme jossain määrin luovia. Luovuutta voi myös oppia, kuten lähes kaikkea muutakin. Kaikista ei kuitenkaan voi tulla niin sanotusti ”huippu” -luovia. Kuten pianonsoitossakin tarvitsee olla geneettisesti lahjakas tullakseen parhaaksi, sama pätee luovuudessa.

Kirjan aihetta, luovuutta, käsitellään kirjassa hyvin monipuolisesti. Useimmin lähdetään liikkeelle tutkimuksen pohjalta saaduista tiedoista, jotta käsiteltävään aiheeseen olisi mahdollisimman monta näkökulmaa. Tämän jälkeen Koski ja Tuominen käsittelevät aihetta omien mielipiteidensä pohjalta.

Kirjasta sain useita hyödyllisiä vinkkejä sekä työ- että yksityiselämääni. Ja mikä tärkeintä, kirjan luettuani todella ajattelin hyödyntäväni opittuja asioita käytännössä. Esimerkiksi projektiin ryhtyessäni pystyn hyödyntämään kirjasta saamiani ideoita sekä vinkkejä projektin eri vaiheiden aikana.

Projektin alkaessa minulla tulee olla hyvä pohjatieto siitä, mihin olen ryhtymässä. Tätä painotetaan kirjassa paljon, sillä todella luovankin persoonan tulee tietää aiheesta, jota lähtee ideoimaan. Tämä motivoi minua lukemaan Tiimiakatemiassa, sillä eihän mihinkään voi ryhtyä ennen kuin tietää asiasta jotain. Tätä varten pidän hyödyllisenä Johannes Partasen teosta ”Yrittäjän parhaat kirjat”, jossa alan kirjat on jaettu omiin aihealueisiinsa. Hyvän pohjatiedon ansiosta pystyy myös ajattelemaan projektia laajemmin, eli olemaan luovempi.

Projektin alkuvaiheessa minulla on suuri tarve päästä vauhtiin ja nopeasti projektissa eteenpäin. Minulle tärkein kirjassa oleva neuvo onkin ”mieti ensin, tee sitten”. Heti tämän luettuani ja sisäistettyäni ajattelin, kuinka paljon helpommalla selviytyisin asioista miettimällä rauhassa eri vaihtoehtoja. Tätä pääsinkin heti hyödyntämään Tiimiakatemiassa ensimmäisen projektini kanssa. Saimme muutaman muun tiimiläiseni kanssa idean tehdä mainoskalenterin, mikä kuulosti mielestäni niin hyvältä, että olin jo aikeissa mennä painoon painotuttamaan kalenteria. Kirjan ansiosta muistin kuitenkin, että olisi syytä vielä miettiä asiaa, vaikka kaikki vaikuttikin olevan selvää. Niinpä hetken mietittyämme saimme idean hyväntekeväisyyskalenterista, josta saisimme suuremman tuoton ja tietenkin lahjoittaisimme huomattavan summan hyväntekeväisyyteen.

Lisäksi todella hyvänä neuvona kirjassa pidän ongelman paloittelu – ideaa. Esimerkiksi jos kohtaan projektissani ongelman, joka vaikuttaa ylitsepääsemättömältä, tulee ongelma jakaa pienempiin osiin. Toisin sanoen, iso ongelma tulee paloitella pienempiin, helpommin ratkaistaviin ongelmiin.

Kirja sai minut myös ajattelemaan luovuutta täysin uudella tavalla. Ennen en ajatellut olevani luova, mutta kirjan luettuani ymmärsin, että jokainen meistä on luova. Ajattelen nyt luovuutta löytyvän muualtakin kuin taiteesta. Sitä löytyy niin työelämästä, asenteista, kuin eri toimintatavoistakin.

Kirjan kaikki ajatukset sekä neuvot ovat yksinkertaisia, mutta sellaisia mitä ei todennäköisesti tulisi ajatelleeksi. Ne ovat käytännönläheisiä, joita voi helposti ajatella myös hyödyntävän tosielämässä ja juuri sellaisia jotka kuullessaan miettii ”miksi en tullut tuota ajatelleeksi”.

Kirjaa ”kuinka ideat syntyvät” voisin suositella lähes kaikille – työelämässä oleville ja työttömille, nuorille ja vanhoille sekä toimitusjohtajille ja työläisille. Pidin erittäin hyödyllisenä lukea ensimmäiseksi kirjakseni tämän kirjan, sillä se antoi minulle ideoita tuleviin projekteihin ja ennen kaikkea motivoi minua lukemaan kirjoja, muutenkin kuin kirjapisteitä varten.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!