Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka johtaa muita, kun ei itsekään jaksa?

Kirjoitettu 26.10.20
Esseen kirjoittaja: Jenni Suomalainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: How to Influence People
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet, 9.04. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Täytyy sanoa, että viime viikot ei ole olleet erityisen helppoja. Eivät kyllä erityisen vaikeitakaan, mutta syystä tai toisesta ovat tuntuneet siltä. Oma olo on ollut jotenkin väsynyt ja vähän turtunut poikkeuksellisesti, vaikka mitään syytä ei sinänsä tälle olotilalle ole. Liekö jotain poikkeuksellista voimakkaampaa kaamosmasennusta omalta osaltani tai kenties alentuneita hemoglobiiniarvoja, pitänee tutkituttaa asia tässä tulevien viikkojen aikana.

 

Nyt puolestaan pitäisi kirjoittaa johtajuudesta ja vielä sitäkin tärkeämmin johtaa, vaikka musta tuntuu tällä hetkellä siltä, että mulla on kauhean vähän annettavaa johtajana, eikä tarkoitukseni ole nyt suinkaan vähätellä itseäni, vaan tuoda rehellisesti oma mielentila esiin. Hirvittävän vaikeaa johtaa ja motivoida muita, kun on vaikea saada itsestäkään mitään irti. En nyt lupaa, että tästä esseestä tulee mitenkään erityisen positiivinen tai teoreettinen, tällä hetkellä hävyttömästi käytän tätä jonkin sortin terapiana ja lopputulemasta en osaa vielä sanoa. Sanottakoon, että jos tähän tulen teoriaa saamaan, niin ne on ammennettu viime aikoina kuuntelemastani John C. Maxwellin ja Jim Dornanin kirjoittamasta How to Influence People -kirjasta.

 

Oma olo on jotenkin hölmö, sillä vaikka rationaalisesti ajateltuna kaikki on hyvin, niin töiden kuin henkilökohtaisen elämäni osalta, on mielessä läsnä turta olo ja toistuva väsymys. En kuitenkaan sanoisi olevani erityisen alakuloinen tai ”masentunut” ajatuksen tasolla, mutta tietynlainen sumu on mielessä ja kehossa läsnä, enkä koe kykeneväni antamaan muille ihmisille normaalia läsnäolon tasoa, toivon etten näyttäydy muille välinpitämättömänä tai kylmänä sen seurauksena.

Kv-tiimin johtamisen suhteen olen jotenkin ristiriitaisessa mielentilassa, sillä kv-asiat motivoivat ajatuksen tasolla äärettömän paljon, mutta en koe saavani niihin oikein otetta ja tietynlainen väsymys ja innostuksen puute on aistittavissa myös muissa tiimin jäsenissä. Alku on ollut haastavaa, sillä alkusyksystä kun tulin takaisin Myllytuvalta en vain kyennyt saamaan rattaita heti käyntiin, sillä kesän vajaan 900 työtunnin jälkeen oli vain otettavaa aikaa itselle oman jaksamisen suhteen.

 

Tämä kuitenkin vaikeutti tilannetta niin, että sitten kun oli aika käynnistellä kv-tiimin toimintaa alkoivat tiimin jäsenten kalenterit olla jo täyttyneitä muista asioista ja yhteisen ajan löytäminen hankalaa ja itse koen kuitenkin, että kv-asioiden hoitaminen on paljon innostavampaa yhdessä, kuin yksin joten pyrkimys yhteisen ajan löytämiselle oli kova. Viimeaikaista innostuksen puutetta ei myöskään niin omalta, kuin muiden tiimiläisten osalta lisännyt viime viikolla järjestetty yritys synnyttää kv-tiimille, sillä:
A. Synnytykseen ei tullut ketään uusia ihmisiä, jotka olisivat jo itsessään tuoneet uutta energiaa porukkaan.
B. Kaksi viisihenkisen tiimimme jäsentä tulivat synnytykseen suoraan markkinoinnin koulutusohjelmasta ja yksi oli kärsinyt migreenistä koko edellisen päivän ja itselläni jo aiemmin selostamani outo kausi meneillään.

  1. Kolmella osallistujista pätki netti niin, että pystyimme käymään keskustelua noin kaksi lausetta kerrallaan, kunnes joku tippui matkasta.

 

Noh, teimme sitten tovin yrittämisen jälkeen radikaalin päätöksen keskeyttää synnytys, sillä koin sen olevan ainut järkevä ratkaisu siinä tilanteessa ja sovimme seuraavalle parille viikolle tapaamiset ja agendat. Tämän viikon keskiviikkona käytämme yhteisen ajan siihen, että kontaktoimme yhdessä muita akatemioita, jotta saisimme yhdessä konkreettisia asioita aikaiseksi ja uusia kv-treenejä lähemmäs toteutumista, sillä ne motivoivat kaikkia. Perjantaina pidämme kv-treenit Saksan tiimiakatemian kanssa, kenties tätä kautta tulee myös uusia kiinnostuneita henkilöitä kv-toiminnalle. Ensi viikon keskiviikkona otamme uuden yrityksen synnytykselle, mutta tällä kertaa pyrimme löytämään jonkun fyysisen tilan, jossa voisimme sen toteuttaa, jotta ulkoisten tekijöiden tuomat haasteet saataisiin minimoitua. Paperilla jatko näyttää jo siis ihan lupaavalta, mutta silti suurimmat ongelmat ovat edelleen läsnä, kuinka olla hyvä johtaja silloin kun ei vain jaksa. Olen viimeisen viikon aikana useasti miettinyt, että kuinka suurten yritysten johtajat ja esimerkiksi life coachit jaksavat johtaa muita, silloin kun oma jaksaminen on vähäistä?

 

How to Influence people kirjan kappaleet perustuvat rakenteeseen, jossa sanan influencer jokaiselle kirjaimelle annetaan merkitys. Hyvä johtaja vaikuttaa toisiin näillä keinoilla.

 

I ­– Integrity – Rehellisyys muita kohtaan

N – Nurtures – Hoivaa/tukee muita

F – Faith in people – Uskoo muihin

L – Listens – Kuuntelee
U – Understands – Ymmärtää
E – Enlarges people – Suurentaa/nostaa muita

N – Navigates people – Ohjaa muita
C – Connects with people – On yhteydessä muihin
E – Empowers people – Voimaannuttaa muita
R – Reproducers influencers – Tekee uusia vaikuttajia

 

Koen, että mun täytyy vaikuttaa yhtäaikaisesti itseeni, kuin muihinkin näillä keinoilla. Täytyy olla rehellinen itselleen, jotta voi olla rehellinen muille. Täytyy hoivata itseään, jotta voi hoivata muita. Täytyy uskoa itseensä, jotta voi uskoa muihin. Täytyy kuunnella itseään, jotta pystyy kuuntelemaan muita. Täytyy ymmärtää itseään, jotta voi ymmärtää muita. Nostaakseen muita, ei voi painaa itseään alas. Ohjatakseen muita täytyy tietää minne itse on menossa. Jotta voi luoda yhteyden muihin, täytyy antaa muille myös siihen mahdollisuus. Jotta voi voimaannuttaa muita, täytyy voimaannuttaa itseään. Tehdäkseen uusia vaikuttajia, täytyy kyetä vaikuttamaan itse.

 

Kysymyksiä:

  • Kuinka tasapainottaa itsensä kasaaminen ja tiimin johtaminen niin, että kumpikaan ei romahda ja jää ilman huomiota?

 

  • Kannattaako olla rehellinen omasta jaksamisesta ja mielentilasta kv-tiimille?

Riskit: Lannistaa myös muita ja jäädään vellomaan

Mahdollisuudet: Haavoittuvaisuus, heikkous ja aitous johtajana. Nostetaan kissa pöydälle, jotta päästään eteenpäin.

 

  • Kannattaako yrittää vaan tsempata ja motivoida muita tiimiläisiä, vaikka itsellekin se on haastavaa?

Riskit: Ei tunnu aidolta, vaan teennäiseltä.

Mahdollisuudet: Jos muut motivoituvat, hyvä energia saattaa tarttua itseenkin.

 

En suoraan sanottuna osaa sanoa, kumpi on ns. se oikea ratkaisu, sillä kummassakin puolensa ja heikkoutensa. Enemmän ehkä haluaisin kallistua rehellisyyden puolelle, mutta sen varjopuolet ja riskit pelottavat. Näiden kysymysten kanssa ajattelin lähteä johtajuuden koulutusohjelmaan, jotta voin pallotella ajatuksia kenties muiden kanssa tai sitten selkiyttää vain omaa näkemystäni siellä. Tässä esseessä en nyt suoranaisesti päätynyt tarkkoihin lopputulemiin, mutta sain ainakin omaa sumuani ehkä hiukan raotettua ja mietittyä suurimpia kysymyksiäni auki, joihin voin sitten seuraavaksi lähteä hakemaan vastauksia.

 

Kirjasta päällimmäisenä mieleeni jäi tietynlainen päättäväisyys ja periksi antamattomuus vaikuttamisessa. Johtaa tai vaikuttaa ei kannata vain sen takia, että haluaa itse saavuttaa jotain, sillä aina voi epäonnistua ja tulla vastoinkäymisiä. Omia onnistumisia ja epäonnistumisia tärkeämpää on jättää muihin tunne välittämisestä ja uskosta heihin, sillä jos saat jonkun kokemaan itsensä arvokkaaksi, se tunne jää varmasti ikuisesti hänen mieleensä ja voi parhaimmillaan auttaa suurempiin saavutuksiin, kuin hän olisi itsestään uskonut. Kuinka minä voisin olla semmoinen johtaja?

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!