Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi?

Kirjoitettu 06.05.15
Esseen kirjoittaja: Stiina Lampinen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka Kasvaa Tiimiyrittäjäksi & Tiimiakatemian johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 1.5. Oppimisen klassikot, 2. Yhteisöllisyys, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tullessani opiskelemaan Jyväskylän Tiimiakatemialle luulin tietäväni aika tarkkaan mitä koulu tulee pitämään sisällään. ”Siellä opiskellaan yrittäjyyttä käytännön tekojen kautta”, kerroin ystäville ja sukulaisille. Kun ensimmäinen päivä Tiimiakatemialla vihdoin koitti, en kuitenkaan tiennyt enää yhtään mistä oli kyse. En ole varma tiedänkö vieläkään, mutta Timo Lehtosen kirjan ”Kuinka Kasvaa Tiimiyrittäjäksi” jälkeen kuitenkin huomattavasti paremmin.

Kirjasta löytyvät kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle kiteyttävät mielestäni melko hienosti ne tärkeät asiat, jotka jokainen tiimiyrittäjä tulee matkallaan oppimaan:

KYMMENEN OHJETTA TIIMIYRITTÄJÄLLE

  1. Tee aloite, löydä ratkaisu

Tiimiakatemia on siitä hieno paikka, ettei kenenkään ihmeellisimpiäkään ideoita tyrmätä (ainakaan heti ensi-istumalta). Sellainen ympäristö on oiva paikka hiljaisimmillekin tyypeille oppia tekemään aloitteita ja tuomaan mielipiteensä julki. Ja mitäänhän ei koskaan syntyisi ilman aloitteita.

  1. Opi hallitsemaan kaaosta

Tämä on itselleni vieläkin haaste, mutta kirjan luettuani ymmärsin ainakin sen kuuluvan asiaan. Kalenteri on jatkuvasti täynnä ja edessä siintää sellaisia asioita, mitä vielä muutama kuukausi sitten en olisi ikinä uskonut toteuttavani. Ilman kaaosta emme kuitenkaan pystyisi näihin hienoihin tekoihin, eikä Tiimiakatemialla voisi virrata luovuus. Tärkein ensiaskel onkin oppia johtamaan itseään kaaoksen keskellä.

  1. Uskalla kokeilla. Tee virheitä ja opi niistä.

William Magee on joskus sanonut: ”Ihminen joka ei tee virheitä ei tavallisesti tee muutakaan”. Tiimiakatemialla rohkaistaan uskaltamaan, ja on ihmeellistä miten uskomattomiin asioihin ihmiset pystyvät kun tietävät että vaikka putoavat, alhaalla on iso joukko ottamassa kiinni.

  1. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen

Tämä on ollut lausahdus jota kirjan innoittamana olemme osuuskunnassamme käyttäneet tilanteissa joissa on tuntunut siltä, että usko loppuu. Kaikkeen on olemassa ratkaisu ja on ollut hienoa huomata miten ainoastaan sen asian tiedostaminen saa aikaan positiivisen reaktion. Kun murehtimiseen käytetyn ajan käyttää ratkaisun löytämiseen, on puolet nopeammin perillä, ja vieläpä paremmalla mielellä.

  1. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle

Tavoitteet, tavoitteet, tavoitteet… Tätä sanaa on kuullut tämän syksyn aikana useammin kuin ”gona-äijä”, mutta ymmärrän nyt että ei turhaan. Ilman tavoitteita ei voi päästä ikinä perille, kun ei tiedä minne suuntaan lähteä. Eikä tavoitteiden tarvitse olla turhaa pakkopullaa, vaan ne on tarkoitettu juuri sinulle, itselle tärkeiden asioiden toteuttamiseksi. Kun uskot itseesi ja teet parhaasi, pääset varmasti tavoitteeseen, oli se miten korkealla tahansa.

  1. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä

Hiljattain on alkanut hahmottumaan se, mihin kaikkeen itsestä ja meidän tiimistä oikein voisikaan olla. Kun oikeastaanhan kuka tahansa pystyy mihin vaan, jos vain tarpeeksi haluaa. Ensimmäinen askel tällä tiellä on juurikin sen mahdollisuuden ymmärtäminen. Kun ei keskitykään enää esteisiin, alkaa tulevaisuus näyttäytymään huomattavasti kirkkaampana.

  1. Ymmärrä erilaisuus ja ole rohkeasti oma itsesi

Kirja selvensi huomattavan paljon tiimiä ja sen jäsenten eri rooleja. Koulumaailmassa on liiaksi tottunut siihen, että kaikkien tulee pyrkiä kohti samoja tavoitteita ja raameja. Siksi esimerkiksi se, ettet ole hyvä tehtävien loppuun saattamisessa, koetaan yleisesti erittäin negatiivisena asiana. Tiimiakatemia-kirjan ja tiimiroolien ymmärtämisen pohjalta vihdoin kuitenkin näen, että erilaisuus todella on rikkaus. Tiimiakatemialla tiimit kootaan tarkoituksella siten, että ne ovat täynnä keskenään täysin erilaisia ihmisiä. Jotta tiimi toimii täydellisesti, on yhden oltava hyvä ideoimaan ja jonkun toisen taas pidettävä huoli siitä että ideointi päätyy johonkin ratkaisuun. Kun jokainen uskaltaa rohkeasti tuoda oman parhaan puolensa esille, voi tiimi pystyä uskomattomiin tekoihin ja samalla myös oppia toisiltaan hienoja piirteitä.

  1. Hymyile, nauti ja heittäydy

Ensimmäisestä päivästäni Tiimiakatemialla muistan vain sen, miten iloisia kaikki olivat. Kuohuviinillä saattoi toki olla osuutta asiaan, mutta hauskanpito ja tekemisestä nauttiminen eivät silti turhaan ole osana Tiimiakatemian arvoja. Joskus tuntuu että hauskanpito ja työnteko näkyvät joidenkin mielessä toisensa poissulkevina asioina. Jos joskus tuntuu siltä, kannattaa selailla vaikka Tiimiakatemialaisten portfolioita ja aikaansaannoksia. Kun ihmiset todella nauttivat siitä mitä tekevät, on työn tuloskin sadoin verroin parempi.

  1. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen

Tämä kyseinen ohjenuora kannattaa jokaisen varata takataskuun. Ja nöyryys ei tarkoita samaa asiaa kuin vaatimattomuus. Omaa tekemistään voi ja pitää arvostaa, muut huomioon ottaen.

  1. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä Tiimiakatemian sisältä löytyvä kokemus ja taito, älä keksi pyörää uudelleen

Ilman Tiimiakatemian sisältä löytyvää taitoa ja kokemusta olisimme me pienet pingviinit melko hukassa. Meitä ei kukaan käske eikä opeta miten asiat tehdään, vaan tietotaidot hankitaan itse. Opettamalla toinen toisiamme luomme vahvan osaamisverkoston jonka kautta on hyvä ponnistaa tulevaan.

Tiimiyrittäjän ohjeiden, tiimin käytänteiden ja lukuisten muiden kertomusten lisäksi kirjasta löytyi myös Markkinoinnin Taikakaava. Olen kyllä kuullut puhuttavan neljästä yystä ja viidestä eestä, mutta helpotti huomattavasti ymmärrystä saada ne kaikki paperille yhtä aikaa.  Näiden ihmeellisten kirjainten pohjalta onkin helppo lähteä rakentamaan tiimiyrityksemme markkinointisuunnitelmaa, kun tietää mitä kaikkea markkinoinnin suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon.

Kaiken kaikkiaan on mielestäni ollut Timo Lehtoselta erittäin ystävällistä selventää Tiimiakatemialaisen matka selkeällä ja hauskalla tavalla. Tästä viisastuneena ilolla jatkan kohti tiimimme tulevia vuosia ja yhteisiä kokemuksia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!