Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi

Kirjoitettu 13.12.13
Esseen kirjoittaja: Atte-Markus Virkkunen
Kirjapisteet: 3
Kirja: tiimiakatemia
Kirjan kirjoittaja: timo lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Letimin kirjassa Tiimiakatemia – kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi seurataan tuoreen pinkun matkaa tiimiakatemian syövereissä ja kerrotaan kaikkea oleellisia asioita tiimiakatemialla oppimisesta ja opiskelusta ja työnteosta. Vähän harmittaa, että menin lukemaan kirjan vasta nyt, sillä siinä ollut tieto olisi auttanut minua paljonkin, jos olisin sen lukenut aiemmin. Tämän kirjan pitäisi mielestäni olla ennakkomateriaalina akatemialle tuleville, tai edes ensimmäisten viikkojen aikana luettava pois alta. Kaikki tiimin kehittymisen vaiheet ja siihen liittyvät setit aukesivat minulle, ja ymmärsin, että omalle turhautumisellenikin on syynsä.

Tiimimme kehityskaari on nyt saavuttanut pohjan, olemme siis valetiimivaiheessa. Tämäkin vaihe on tärkeä meidän kehityksen kannalta, sillä koen tilanteeseen ärsyyntymisen ja turhautumisen pakolliseksi. Niin sanottu nollataso on tullut vastaan alussa olleen hyvän meiningin jälkeen. Luulot pois koko porukalta, elämä ei aina ole ruusuilla tanssimista (oikeastaan meno tuntuu välillä siltä kuin tanssittaisiin ruusupensaassa alasti) Matka kohti parempaa ja tehokkaampaa työntekoa voi pikkuhiljaa alkaa. Meidän tiimi keskittyi asiakasviikkojen jälkeen yhteishengen luomiseen eikä tekemiseen ja siksi me olemme olleet melko hitaasti liikkeellä koko touhussa rahalliselta näkökulmalta tarkastellen. Yritimme myös luoda koko tiimiä koskevia sääntöjä, joista tuli kuitenkin liian ympäripyöreät ja joita ei sen takia noudatettu kunnolla. Tämä oli kuitenkin perhanan hyvä juttu, koska olemme myöntäneet hitaaseen kehitykseen johtaneet syyt ja lähdemme painamaan tuhat kertaa kovempaa tästä eteenpäin. Tammikuussa pärähtää uutta tiimisopimusta kehiin ja tällä kertaa siitä luodaan selkeämpi, eikä vain sellainen että ”kai nää nyt maalaisjärjellä menee”.

Belbinin testin mukainen tiimiroolini on sekoitus tiedustelijaa ja diplomaattia, eikä minulla ollut lainkaan viimeistelijässä pisteitä. Tämä ei kyllä oikeastaan tullut suurena yllätyksenä: innostun ihan sairaan helposti uusista asioista, mutta heti kun tähtäimessä on jotain vielä kiinnostavampaa innostun siitä vielä enemmän ja vanhat asiat saattavat jäädä hoitamatta. Tässä on itselläni kevyt henkilökohtaisen kehittymisen vaihe, sillä haluan oppia viemään asiat päätökseen ja hoitamaan ne kunnolla loppuun asti. Tietynlainen päättäväisyyden puute on varmaan oikea homman nimi. Hyvänä esimerkkinä kirjojen lukeminen ja esseiden kirjoittaminen: yleensä minulla on muutama kirja samaan aikaan luettavana, ja pudotan tylsimmän niistä pois vaikka kesken kaiken jos satun löytämään mielenkiintoisemman. Samoin esseiden kanssa. Yleensä näitä kirjoitan puoleen väliin, tulee joku jännempi juttu vastaan ja jätän homman sikseen.Onneksi kuitenkin tiimistämme löytyy kokonaisuutena ajatellen jokaista tiimiroolia vastaavia jäseniä, että saamme mahdollisimman toimivan tiimin kasaan. Vastapuolen minunkilaiselle tusaajalle, että kokonaisuus toimii. Positiivisin mielin kohti tulevaisuutta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!