Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka kasvaa videotuottajaksi? Mistä tieto, asiakkaat, hinnat, vinkkejä!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minä artistina ja sisällöntuottajana

Otin inspiraationa tiimiliiderimme Aleksi ”Bone” Luukkosen esseestä videokuvaukseen liittyen. Videotuotantoon en ole löytänyt oikeen sopivaa kirjaa, vaikka muita oppimismateriaalia on tullut kulutettua satojen tuntien edestä ja asiakastöissä käytäntöön soveltamista sitäkin enemmän, joten ajattelin koostaa ajatuksiani ja oppejani tähän esseeseen. Esseeseen tulee paljon ulkopuolisia linkkejä, sillä teksti ei perustu yksittäiseen kirjaan. Essee on suunnattu amatööritason videokuvaajille.

Tällä hetkellä toimin visuaalisena sisällöntuottajana Projektitoimisto Tempossa. Olemme käytännössä markkinointitoimisto, jota kautta asiakaskirjo on laaja. Lisäksi koulutan ja opetan ihmisiä Tiimiakatemialla  käyttämään kameraa ja editoimaan. Kun joku kysyy opiskelenko tai mitä teen elämälläni, vastaan usein, että teen pääsääntöisesti videoita työkseni. Olen editointut noin kolme vuotta ja järjestelmäkameralla kuvannut vajaan vuoden. Videoita olen tuottanut noin 70 joista parikymmentä asiakkaille.

Taustaa / Mistä kiinnostus?

Mopoiässäni ostin GoPron ja kuvasin paljon aiheeseen liittyviä videoita. Näin, että pidin ”hienoista” efektipainotteisesta tyylistä, joten jäljittelin sitä. Päivän ajoin, yöt editoin. Sain Youtube-kanavalleni lähes 3000 tilaajaa tuolloin. Rakastin videoiden tekemistä, mutta mopoilun jäätyä, jäi muukin kuvaustoiminta vähäiseksi. Halusin kuitenkin alottaa tubettamisen, eikä kipinä laantunut paljoakaan vuosien saatossa. (mopokanavani, jonka muutin alkuvuodesta vlog-kanavakseni:  https://www.youtube.com/mäksä1 )

Viime keväänä taitoimme Tiimiakatemian Learning Circuksen asuntoautoilla. Olimme ostaneet dronen ja Canon 200d järkkärin firmallemme, sillä olimme luvanneet yhteistyökumppaneillemme BestCaravanille ja FourReasonssille tuottaa sisältöä reissusta. Muistan, kun sanoin että voisin koittaa ottaa jotain pätkää. En ollut varmaan ikinä pitänyt järkkäriä kädessäni. Joku loksahti kohdalleen. Kamera vain tutui kuuluvan siihen. Puuttuva palanen. Kuvasin 3 viikon reissun aikana 500 gigaa materiaalia, eli käytännössä kamera kasvoi käteeni jo silloin kiinni. Yritin opetella kameraperusteita kokeilemalla ja huomaamalla mikä ei ainakaan toimi. Ihan ok pätkää someen, mutta kaukana tämän hetken laadusta. (Video reissusta: https://www.youtube.com/watch?v=Ox6vci-ImZA )

Heti reissun jälkeen lähdimme ystäväni Markuksen kanssa Norjan Lofooteille rinta itsevarmuutta pullollaan. Nyt olen sisällöntuottaja. Hankimme päivässä itsellemme asiakkaan; Baja Clothingin, joka kanssa sovimme tulospohjaisen palkkauksen. Jos saisimme käyttökelpoista materiaalia, he maksaisivat, mutta jos emme, emme saisi rahaa. Tämä oli hyvä tapa, sillä minulla ei ollut muuta kuin muutama mopovideo näyttää osaamisestani. Noh, eihän sieltä rahaa tullut, mutta oppia sitäkin enempi. Tulospohjaisuus laittoi itseäni kehittymään aivan uudella tasolla niin, että kuvista ja videoista tuli päivä päivältä parempia. Tähän auttoivat myös Maken silmät spottaamaan omia virheitäni. Vastaavaa tapaa suosittelen aloitteleville kuvaajille.

Lofoottien rajoitukset niin kameran kuin taitojenkin saralla muokkasivat kipinästä oikean roihun. Halusin  halunnut, että voisin jatkossa syyttää kuvauksen epäonnistumista vain itseäni, enkä kalustoani. Lupasin itselleni, että minulla ei jää työkeikka enää ikinä kalustosta kiinni. Tämä on perusperiaatteitani työteossa edelleen. Lähdin Vähälän logistiikkakeskukseen painamaan pitkää yövuoroa. Jokainen siirretty paketti oli askel lähempänä unelmaa.

Tässä vaiheessa aloin teoriapuolen opiskelun youtuben avulla. Sain ostettua hiellä ja menetetyillä kesäöillä  uuden kameran Panasonicin gh5:sen  juhannuksen jälkeen jonka jälkeen alkoi melkoinen hullun mylly. Oli kesäloma. En ollut lähtenyt mihinkään turvalliseen perusduuniin vaan ajattelin pitää kalenterini tyhjänä mahdollisuuksiin tarttumista varten. Nyt oli mahdollisuus täyttää kalenteri innostavimmalla asialla mitä keksin, kuvauksella. Katsoin ensimmäisen kuukauden aikana noin 40h/ viikko youtubea pyöritellen kameraa käsissäni. Lopun ajan kuvasin. Mulla oli kamera aina mukana.  Huomasin, että silloin tulee kuvattua paljon enemmän, kun vehkeiden etsimiseen ei tule laitettua aikaa. Tästäkin periaatteesta olen pitänyt kiinni ja kamera on mukanani ”varulta” n. 90% ajasta. Lisäksi laitoin kavereilleni viestiä kuvausaiheista asioista. ”Mennään tekemään kävelemään luotopolulle ja kuvataan siitä video”. On paljon mukavampaa yhdessä, kun ei tarvitse yksin yrittää kuvata vaikkapa puita. (Video luontopolkukävelystä https://www.instagram.com/p/B1Ecz1GFreY/ )

Laitoin myös viestiä paremmille kuvaajille kuten Otto Virtaselle, Roni Lappalaiselle ja Mikke Bergströmille ajatuksena oppia ja bondata yhteisen harrastuksen kautta. Se oli erittäin antoisaa. Ronilta sainkin myöhemmin myös työkeikan, kun hänen omat kätensä olivat täynnä. (Ronin vinkkaama keikka: https://www.instagram.com/p/B26hokPHq-t/ jonka kuvasin ja Pele Volanen editoi)

Mitä katsoin teoriaksi?

 

Katselusuositukset järjestyksessä:

Peter McKinnon: https://www.youtube.com/user/petermckinnon24 (Kamerateoria + inspiraatiota uusiin videoihin hänen uniikista tyylistään)

Daniel Schiffer: https://www.youtube.com/user/Znqt (Vaativammat kameratemput, editointi + freelancerinä toimiminen)

Chris Hau: https://www.youtube.com/user/thechrishau (Videotuotanto-yrityksen pyörittäminen + kuvausteknillisiä vinkkejä)

Matti Haapoja: https://www.youtube.com/channel/UCbvIIQc5Jo9-jIXnkPe03oA (Lisävarusteet + kuvausteoria)

PotatoJet https://www.youtube.com/channel/UCNJe8uQhM2G4jJFRWiM89Wg/videos (Objektiivit, kamerat, ylipäätään ns varustepuoli)

Lisäksi olen mm. tehnyt ym Matin verkkokurssin värimäärittelyistä ja osallistunut ig: @visualsofjulius webinaareihin samasta aiheesta. Koen värimäärittelyn edelleen isoimmaksi haasteksi videotuotannossa, ja siihen aion jatkossa laittaa enempi paukkuja kokeilemalla uutta ohjelmaa DaVinci Resolvea, joka on erikoistunut siihen.

Ylipäätään videotuotannossa itseä on auttanut, kun olen katsonut hienon videon / kohtauksen / siirtymän ja koittanut kopioida vastaavanlaisen omaan videooni. Pidän itselläni sellaista checklistiä, johon lisään uuden tempun, jos huomaan sellaisen. Siitä helppo sitten seuraavassa projektissa todeta, että nyt koitan vaikka yhden tai kaksi uutta temppua kameralla tai editoidessa. Toki usein otan myös ne pätkät ns turvallisemmin tai sillä tavalla kun jo osaan niin video ei epäonnistu, jos uusi kokeilu ei toimikkaan. Usein vasta kokeilun tehtyä editointivaiheessa huomaa, mitä siinä pitää oikeasti olisi pitänyt tehdä, ja jo toinen kerta meneekin poikkeuksetta todella hyvin. Youtube on myös siitä kiva kaveri, että heti kun keksit asialle nimen niin löydät tuhansittain tutorial-videoita kuinka se toteutetaan teknisesti.

Mitä opin heiltä?

Valo on kuvaajan paras kaveri. Kysyn aina etukäteen asiakkaalta valotilannetta, jos kuvaus tulee toteutettavaksi sisätiloissa. Jos tilanne kuulostaa kriittiseltä, lainaan lisävaloja ystävältäni Aapolta. Tämäkin tulee kameratietämyksestä, en esimerkiksi lähde klubikeikkaa omalla kalustollani edes yrittämään, sillä sen vahvuudet ovat aivan muualla ja hämäräkuvaus isoin heikkous. (Katso miten huonolla kameralla, mutta hyvällä valolla saat timanttista pätkää: https://www.youtube.com/watch?v=0wqUWYx3UrY).

Valmistautuminen on tärkeää. Nykyään teen visuaalisen käsikirjoituksen ”Storyboardin”, johon piirrän heikosti minkä tyyppisiä otoksia otan, missä järjestyksessä ja minkälaisilla siirtymillä. Tämän kaltaista storyboardia on helppo näyttää asiakkaalle / näyttelijöille, jotta saatte jaetun ja yhteisen vision. Se myös mahdollistaa, että käytännössä nään minkälainen videosta tulee jo ennen kuin nostan kameran laukusta.  Usein katson musiikin jo etukäteen, sillä se auttaa hahmottamaan leikkauksia sekä, jos asiakas ei pidä musiikista, joudun itse aloittamaan koko työn alusta, sillä editoin pitkälti musiikin rytmiin. Säästään siis turhaa työtä. (Storyboardin tekemiseen ohjevideo, vaikka et osaisi piirtää: https://www.youtube.com/watch?v=ux_Em1lVsjI )

Huonommallakin kalustolla saa hyvää pätkää, jos malttaa opetella. Itse aluksi jäin kiinni ajatukseen, että pitäisi olla tuo kamera ja nuo maisemat ja tuo sää ja tuo objektiivi. Ei pidä. Tubettaja Casey Neisatin sanoin ”If all it took to be good was to have the right equipment, the people who have the most money would always win”. Jostain se on aloitettava. Kalustoani olen päivitellyt pikkuhiljaa sitä mukaan, kun olen saanut lisää laskutettavia projekteja. Olen ostanut mm. DJI Ronin SC kuvanvaakajan (paras ostokseni), Feelworldin 6” ulkoisen näytön, kasan erillaisia filttereitä, linssejä jne. Perusidea, itselläni on, että ostan kameratarvikkeita vain niillä rahoilla, mitä olen sillä tienannut. Seuraava investointini on superläppäri, jolla voin tehdä paremmin töitä reissun päällä. (Jos valitat kalustostasi katso hänen video aiheesta: https://www.youtube.com/watch?v=nLSUrTxquyE )

Kuvakulmia tulee käyttää monipuolisesti ja tunnetta korostaen. Laajakuva, jossa näkyy koko kohtauspaikka antaa katsojalle kuvan miljööstä, joten sillä kannattaa aloittaa tai jos haluaa korostaa kaaosta tai sotkuisuutta tilassa. Ns Midshotilla eli otoksessa jossa näkyy esim parihenkilöä, on helppo tapa viedä tarinaa eteenpäin. Itse suosin näitä, sillä paras linssini on hyvä tällä etäisyydellä. Viimeiseksi Closeup:eilla, eli lähikuvilla esimerkiksi niin että ihmisen naama peittää ruudun, saa hyvin välitettyä tunnelmaa ilmeiden muodossa. Kuvakulmaa kannattaa vaihtaminen kannattaa jo suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon 180 degree-rulen avulla, eli otokset olisi hyvä ottaa samalta puolelta kohteita, jotta se näyttää luonnolliselta. Esim siirtymiskohtaukset niin, että kävely tapahtuu vasemmalta oikealle, joka otoksessa.

(Video aiheesta erillaiset kuvakulmat: https://www.youtube.com/watch?v=7y0ouVBcogU

video miten saada parempia, dynaamisempia otoksia blokkaamisella: https://www.youtube.com/watch?v=9AGaECt9j4g

Kuvakulman vaihto, niin että se ei häiritse katsojaa, eli ”180 asteen sääntö”: https://www.youtube.com/watch?v=iW0bKUfvH2c )

Hinnoittelu

Nopea toimitus erottaa mut sadasta muusta videotuottajasta. Alkuaikoina videot saattoivat jäädä roikkumaan viikoiksi, kun ”ei ehtinyt” editoinda. Nyt osaan aikatauluttaa myös editoimiseen menevää aikaa ja laskea sen myös mukaan hintaan. Pyrin toimittamaan videot max parin päivän sisään kuvauksesta toki riippuen projektin laajuudesta. Aikaa 1min videoon minulla menee yleensä 2h suunnitteluun (Youtube, pinterest, musiikki + storyboard), 2-4h kuvaukseen, perusleikkaukseen 2-4h ja hifistelyyn toiset 2-8h (värimäärittely, siirtymät, sound design) + mahdolliset asiakkaan korvaustoivomukset 2h. Yhteen lyhyeen videoon menee siis noin 10-18h. Tälläisestä videosta otan n. 1000€ riippuen videoon tarkemmista yksityiskohdista. Alkuaikoina videoihin käytetty aika oli noin 2-3 kertaa suurempi ja kokonaiskorvaus samassa suhteessa alaspäin eli esim 50h työtä ja 400€. Ja nyt toki kun taidot ja kalusto kehittyvät hinta voi myös nousta tulevaisuuteen katsottuna.

Hinta on usein tällä alalla hyvin vaihteleva ja saat yleensä sellaista laatua mistä maksat. Itse lasken hinnan seuraavasti:

Omat kulut (esim matkustus, majoitus, vuokravehkeet, jos tarvitsee)  + kaluston kuluma (joskus ne hajoavat ja pitää uusia, se pitää laskea mukaan) + Työ (kuvaus + editointi +korjaukset) + Investointi (jotta voit kehittyä maksimaalisesti, on investointeja kalustoon, kursseihin jne tehtävä). Tuntipalkkani on siis laskutuksella tällä hetkellä 50-100€ riippuen kuinka tehokas olen.

B2b myyntitaitoja olen saanut hurjasti videokeikkoja myymällä. Myyn pääsääntöisesti itselleni. Myyntiprosessi minulla yleensä:

  1. Tarpeen selvitys (some + nettisivutsekki. Jos ei ole laadukasta videota tai se on vanha kyseessä on potentiaalinen asiakas)
  2. Asiakaskäynti (pidän itse henkilökohtaisesta vuorovaikutuksesta. Jauhan asiaa ja sopivan hetken tullen näytän muutaman videoni portfoliosta puhelimestani. On tärkeää, että sinulla on puhelimessa videoita nopeasti näytettävissä, jos joku kysyy niitä.
  3. Kerron asiakkaalle, että teen videoita monipuolisesti niin tapahtumista, tarinoista kuin mainoksiakin.
  4. Jos asiakas kiinnostuu, kerron hinnan ja mistä se koostuu (huom tämä vasta sen jälkeen kun olen näyttänyt videon, jotta hän ymmärtää laadun mistä maksaa. Moni joka ei ole aiemmin ostanut videota, pitää sitä lähtökohtaisesti hintavana tuotteena. Jos hinta ei miellytä, kerron, että en voi tehdä halvemmalla sillä kysyntää on niin paljon jo nyt. ”Tällä rahalla saa tälläistä laatua” Ei ole ammattimaista alentaa toisten työtä etenkään myyntilanteessa eli älä vertaa negatiiviseen sävyyn.)

(https://www.youtube.com/watch?v=p5adr6pJzFs Myynnin näkökulma videotuotantoon, eli mistä asiakkaat)

 

Lisäkysymyksiä otan toki vastaan, tähän kasasin itsekuvaustilanteen parantamiseksi asioita. Kuvausta ei kuitenkaan opi vain youtubea selaamalla, vaan sinun täytyy kuvata ollaksesi hyvä kuvaaja. Toki kuvaus on vain puolet työstä ja loput tapahtuu tietokoneen äärellä editointi-pöydällä. Tässä loppuun vielä linkki kansioon, jossa on vähän erinäköisiä videoita eri tarkoituksiin https://drive.google.com/open?id=1tC73z8AX9-c5Hl2VF_C18EFc3mQj0X3Q

Elias ”Mäksä” Mäkinen

040 5676198

Yt: https://www.youtube.com/mäksä1

Ig: www.instagram.com/makinen_elias

www.tempojkl.fi

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!