Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka kuorit keitetyn kananmunan alle 5 sekunnissa

Kirjoitettu 15.12.14
Esseen kirjoittaja: John Blåfield
Kirjapisteet: 2
Kirja: Eat That Frog
Kirjan kirjoittaja: Brian Tracy
Kategoriat: 1. Oppiminen

Kuinka kuorit keitetyn kananmunan alle 5 sekunnissa, 2.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)

Uskoisitko jos väittäisin että keitetyn kanamunan voi kuoria 5 sekunnissa?

Kyllä kananmunan voi kuoria jopa alle 5 sekunnissa. Kun kuulin tästä tekniikasta olin ihan pähkinöistä. Kanamunat on niin helppoa safkaa. Keittäminen on helppoa ja mitään muuta maustetta ei tavita kuin suolaa. Kuoriminen on ainoa ärsyttävä osa koko prosessissa.

Olen aina keittänyt n. 15 min kananmunia joten suosittelen sitä teillekkin. Muutamia myyttejä kananmunan jäähdyttämisestä on. Olen nähnyt ohjeita joissa pitää laskea haaleaa vettä minuutin verran kananmunien päälle ja sitten jäähdyttää niitä näillä vielä 15 minuuttia. Mieletäni tämä on aivan järjetöntä, jos kerran tarkoituksena on nopeuttaa prosessia. Itse jäähdytän kananmunia kylmän veden alla vain sen hetken että niitä voi pitää kädessä, ja ne lakkaavat kypsymästä. Senjälkeen otan kananmunan käteen ja toiseenkäteen lusikan. Lusikka toimii mielestäni hyvin mutta voit käyttää myös pöydänreunaa tai vaikka otseesi. Kananmunan molemmat päädyt lusikalla. Ota vain pienet palat molemmista päädyistä. Senjälkeen puhalla nopea voimakas puhallus toiseen kuorittuun päähän. Parhaimmillaan kananmuna sujahtaa kuoresta ulos ilman että kuori menee rikki. Toisinaan kuori halkeaa yhdestä kohtaa mutta kaikki palaset pysyvät kuitenkin yhdessä kohtaa.  Kämppiksen kanssa otettiin aikaa ja tosiaan onnistuttiin molemmat kuorimaan kanamuna alle 5 sekunnissa. Mikä parasta tämä on ihan toimiva tapa arjessakin.

Pointtini on se että miksi tehdä tylsiä arkisia juttuja tehottomasti, jos ne voi tehdä tehokkaasti. Siksi tällaiset tehokkuus kirjat kiehtovat minua. Pieni ristiriita tehokkaassa työskentelyssä kuitenkin on. Mitä jos olet tehokas kuin Ferrari, mutta teet ihan vääriä juttuja.

Olipa kerran mies joka oli todella tehokas. Hän keitti kahvin todella nopeasti. Hän luki päivän lehden todella tehokkaasti. Hänellä oli tehokas sähköpostien kansiointijärjestelmä. Hän oli jopa tehokas vessassa käydessään. Muttä tämä mies keskittyi koko ajan, joka päivä kaikenlaiseen mikä ei ollut tärkeätä. Kaikki muut paitsi tärkeät jutut olivat niin paljon helpompia suorittaa tehokkaasti. Hän halusi olla todella tehokas siksi hän teki tärkeitä juttuja vain tunnin viikossa. Hän oli kyllä tehokas. Hän sai kolmekertaa enemmän aikaan kuin normaali tehoinen samassa ajassa.

Verrataan tehokasta taunoa toiseen todella epätehokkaaseen tyyppiin. Hän oli puolet hitaampi kuin muut. Hän teki kaiken paljon hitaammin. Hän käytti jopa puolet viikiosta perus juttuihin joihin muut käyttävät keskimäärin yhden päivän. Mutta tämä mies osasi käyttää kelloa. Hän ei käyttänyt koskaan enempää kuin puolet ajastaan turhiin juttuihin, vaikka niitä olisi ollut kuinka paljon. Loput puolet ajastaan hän keskittyi tärkeisiin juttuihin, vaikkakin hänelle tyypillisesti puolella teholla.

Jos näitä kahta vertaa on selvää että kumpi tekee enemmän tärkeitä juttuja. Tehoton tauno tekee  joka 3,3 kestaa enemmän tärkeitä juttuja kuin tehokas. Siksi on tärkeätä tiedostaa mitkä asiat ovat tärkeitä. Mitä jos tehokas tauno käyttäisi yhtä paljon aikaa tärkeisiin juttuihin kuin tehoton tauno. Silloin hän saisi aikaan 13,3 kertaa enemmän aikaan kuin aikaisemmin.

Näillä perusteluilla voidaan todeta että tehokkuus ja priorisointi yhdessä voivat tuottaa todella hyviä tuloksia. Selkeitä keinoja kehittää molempia osa-alueita voi oppia lukemalla Eat that Frog kirjan. En tässä nyt enempää käsittele itse niitä keinoja. Kerron vain että kannattaa lukea. Mikäli tehokuusajattelu kiinostaa suosittelen myös Timothy Ferris:in kirjoja.

 

John Blåfield
Tehokas Tiimiyrittäjä
ideainto.fi

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!