Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka kuorit banaanisi?

Kirjoitettu 14.12.14
Esseen kirjoittaja: Tuomo Kuisma
Kirjapisteet: 2
Kirja: Banappelsiini
Kirjan kirjoittaja: Jussi T. Koski
Kategoriat: 7. Innovointi, 7.1. Luovan ajattelun työkalut, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jussi T. Kosken kirjoittama Banappelsiini osoittautui hankalammaksi kirjaksi, kuin miltä se päällepäin vaikutti. Luettavuudeltaanhan kirja on helppo ja äärimmäisen nopea lukea, mutta sen sisältämän asian ja erilaisten luovuuteen liittyvien ohjeiden sisäistäminen vaatii enemmän aikaa ja paneutumista, kuin mitä itse sille annoin. Loppujen lopuksi tämä kadutti jonkun verran, mutta palatessani eri kohtiin uudestaan, huomasin että jotain jäi käteenkin. Kokonaisuutenahan kirja on yhden aukeaman ohjeita oman toiminnan ja luovuuden kehittämiseen, ja näistä valitsinkin parhaimmat ja tärkeimmät itselleni.

 

Ideoinnista

”Laatu edellyttää määrää”. Elämän kaikkiin osa-alueisiin en välttämättä tätä väitettä allekirjoita, mutta ideointiin se pätee hyvin. Kirja kehottaa ideoimaan paljon ja karsimaan tästä ideoiden tulvasta parhaat. Tällaista ajatusmaailmaa soveltaisin parhaiten synnytyksiin ja muihin ideointisessioihin. Näin teimme esimerkiksi ensimmäisenä vuotena Innovate or die – tapahtumassa. Lopputulos oli tosin suoraan sanottua surkea, mutta ideoita oli paljon. Ideoiden suhteen olen pyrkinyt viime aikoina pitämään avoimen linjan ja keskittymään uusien juttujen kehittämiseen esimerkiksi kirjoista saatujen ajatusten pohjalta.

Ideoiden ristipölytys toimii sekä synnytyksissä, kuin uusia liikeideoita kehiteltäessä. Parhaiten se kuitenkin näkyy esimerkiksi Akatemian elämässä juurikin, yllätys yllätys, ristipölytyksenä. Oma laiskuus alkoi harmittaa näin lukukauden loppupuolella, kun kävin ensimmäistä kertaa pölyttämässä pinkkujen treenejä ja moni asia aukesi aivan uudella tavalla ja näki asioita eri näkökulmista. Tässä on kyse myös uusien ideoiden ristipölytyksessä. Uuteen juttuun saa uusia näkökulmia ja huomioita käyttämällä sitä muiden ”arvosteltavana”.

 

Muutoksia ja kokeiluja

”Everybody lack confidence” räppäilee Kendrick Lamar kappaleessaan I. Itseluottamuksen puute on koko elämäni rajoittanut tekemistä useassa suhteessa ja törmään ongelman eteen useammin kuin haluaisin. Kirja kehottaa kuvittelemaan itsestään aina liikoja, ainakin 30% enemmän, kuin mitä todellisuus on. Näen tällaisen ajattelutavan hyödyt oikeastaan kokeilematta sen enempää. Lopputuloksena tällaisessa todennäköisesti on paljon uusia ovia ja mahdollisuuksia ja vain vähän epäonnistumisia. Tämä auttaa laajentamaan omaa mukavuusaluetta ja oppimaan enemmän asioista, mitä ei ”normaalilla sadan prosentin ajattelulla” ehkä uskaltaisi.

Hauska pohtimisen arvoinen neuvo on pyrkiä hakemaan virikkeitä aivan toiselta alalta, millä itse työskentelee. Akatemian elämässä tätä onkin helppo soveltaa ja miltä tahansa alalta on mahdollista hakea inspiraatiota ja tietoa ”turvallisesti”. Itseäni on viime aikoina kiinnostanut muotoilun ja suunnittelun maailma esimerkiksi sisustuksen ja designin parissa. Vaikka ala ei oma olekaan, aion perehtyä aiheeseen paremmin ja käydä asiakaskäynnillä muotoilun pariin liittyvässä yrityksessä.

Luovuutta kehittämään Koski neuvoo muun muassa laajentamaan aisteja silloin tällöin. Kun näkökyky on pois käytöstä, toimii esimerkiksi kuuloaisti paremmin. Tällaista aistien käytön vähentämistä suosittelen kokeilemaan ympäristössä, jossa kuuluu useampia keskusteluja yhtä aikaa, esimerkiksi kahvilassa.

 

”Opettele kuorimaan banaanisi toisin”

”Opitut tavat ovat joskus luovuuden vihollisia”. Näin kertoo kirjan alkupuoli ja osuu tässä varsin oikeaan. Vaikka päiväni vaihtelevat paljonkin, huomaan usein tekeväni samoja juttuja uudestaan ja uudestaan. En puhu pelkästään rutiineista, vaan myös vapaa-ajan käytöstä ja huvittelusta. Tällaisen tajuaminen harmittaa vallan vietävästi. Aikoinaan kun harjoittelin puolimaratonia varten, lenkkeilin käytännössä aina samaa reittiä. Mikä maailma olisikaan auennut, kun olisin ottanut joka kerta tavoitteeksi käydä jossain sellaisessa paikassa, jossa en ole ennen käynyt. Totuttujen tapojen rikkominen helpottaa myös oman jutun löytymistä. Jos viime hetken herätyksiin tottunut kokeilisi viikon ajan herätä tunnin ennen ”viime hetkeä”, saattaisi aamuinen maailma aueta uudella tavalla. Pohdin tuon kokeilemista tosissaan joku aika sitten, mutta aamuinen minä oli eri mieltä asiasta. Siitä tulikin mieleeni kirjassa mainittu Tommy Tabermannin lainaus, johon onkin hyvä lopettaa:

”Nuku riittävästi, jotta jaksat valveilla ollessasi uneksia.”

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!