Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Kirjoitettu 28.08.19
Esseen kirjoittaja: Aleksi Luukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan

Mark Mansonin kirja ”kuinka olla piittaamatta paskaakaan” kertoo kuinka elää onnellista elämää ilman suuria tavoitteita ja täydellisyyden tavoittelua. Kirja auttaa ymmärtämään, mille asioille kannattaa antaa painoarvoa ja mille asioille ei kannata antaa paskaakaan. Mark Manson antaa kirjassa tosielämän esimerkkejä ihmisistä, jotka elävät keskinkertaista elämää, mutta ovat silti onnellisia koska he välttävät nykypäivän mittareita onnellisuuden määritelmälle.

 

Kaikkien olisi hyvä päättää mille asioille antaa painoarvoa

Elämässä on mahdotonta antaa aikaa ja panostusta joka asiaan. Itse asiassa elämässä suurin osa asioista on niitä, joista ei pidä välittää ollenkaan. Monet asiat, joista itsekin stressaan ja huolehdin, on asioita, joihin en pysty vaikuttamaan. Nykypäivänä varsinkin sosiaalinen media luo ihmisille kauhean määrän paineita ja luo huonoa omatuntoa. Esimerkkinä instagram. Ei tarvitse selata kuin muutama minuuttia muiden kuvia niin oma elämä tuntuu aivan mitättömältä ja turhalta. Sosiaalinen media luo kaikille ihmiselle valtavan määrän paineita. Kaikilla on huono omatunto, kun joku muu osaa jonkun asian paremmin tai joku panostaa asiaa, josta itse salaa unelmoi. Tämä ajattelutapa pitäisi kitkeä pois. Toisten ihmisten ihaileminen on ookoo jossain määrin, mutta yleisesti muista ei kannata piitata paskaakaan vaan keskittyä omiin tavoitteisiin. Ongelma on monesti se, että omasta elämästä ei tiedä mille asioille antaa painoarvoa ja mille ei. Kun omasta elämästä löytää muutamat tärkeät asiat, joihin haluaa panostaa, on paljon helpompi hyväksyä muiden ihmisten menestyminen ja ”täydellisyys”. Myöskään jokaista kuvaa tai tekstiä mitä ihmiset someen jakavat ei kannata sokeasti uskoa. Jokaisella ihmisellä on elämänsä aikana samoja, ellei suurempia ongelmia ja vastoinkäymisiä kuin sinullakin. On turha kuvitella, että vain sinulla menee huonosti ja vain sinua on nyt rangaistu ongelmalla. On turha myöskään toivoa, että ongelmat loppuvat jossain vaiheessa. Onnellisuus on vain pieni tauko jonkun epäonnistumisen jälkeen ennen seuraavaa vastoinkäymistä. Onnellisuus ei ole pysyvä tila, jota tavoitella. Pitää tavoitella omasta mielestään riittävän hyvää elämää ja onnellisuuden pieniä hetkiä päivittäin. Tämä onnistuu jättämällä pois turhan voivottelun asioista, joihin ei voi vaikuttaa. Monista asioista ei kannata piitata paskaakaan. Tämän tajuttuaan oma elämä helpottuu huomattavasti. Ongelma onkin siinä, että mistä löytää itselleen tärkeät asiat, joille haluaa antaa painoarvoa.

 

Älä vältä ongelmia vaan etsi hyviä ongelmia

Kenenkään elämä ei suju ongelmitta. Lähes kaikille tulee eteen ongelmia päivittäin. Osa on pieniä ja osa suurempia. Onkin aivan turhaa tavoitella elämää ilman ongelmia. Se ei ole mahdollista. Sen sijaan kannattaa etsiä hyviä ongelmia. Esimerkiksi se, että pomo antaa sinulle tärkeän tehtävän, jota et vielä täysin osaa, on hyvä ongelma. Se, että et tiedä missä söisit lounaan tänään, koska kaikissa ravintoloissa on tarjolla mielestäsi hyvää ruokaa, on hyvä ongelma. Näitä hyviä ongelmia kannattaa etsiä päivittäin. Elämä ei yksinkertaisesti voi toimia ilman ongelmia, joten itse ainakin toivon, että ne ovat hyviä eikä huonoja. Toki elämässä tulee vastaan myös huonoja ongelmia, mutta niitä ei kannata murehtia etukäteen eikä jäädä pitkäksi aikaa niihin kiinni tapahtuneen jälkeen. Tämä ”hyvien ongelmien etsiminen” oli itselleni yksi hienoimmista ajatuksista tässä kirjassa. Aion itse jatkossa panostaa enemmän löytämään hyviä ongelmia ja yritän välttää huonojen ongelmien ennakkoon murehtimista, jota tuppaan tekemään vielä liian paljon.

Kirjan luettuani aloin myös enemmän panostaa siihen, että en olisi niin kateellinen muille ja osaisin enemmän iloita muiden onnistumisista. Suomalaiset ovat yleisesti melko kateellista kansaa, mutta itse ainakin pyrin olemaan positiivinen ja iloitsemaan myös muiden onnistumisista. Uskon, että omat tavoitteet onnistuvat myös helpommin ja elämä on onnellisempaa, kun uskaltaa iloita toisten puolesta.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!