Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan?

Kirjoitettu 25.01.21
Esseen kirjoittaja: Juuso Vainula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan?
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mark Mansonin ”Kuinka olla piittaamatta paskaakaan” oli mukavaa vaihtelua useamman hieman puuduttavamman kirjan jälkeen. Pidin kirjan räväkämmästä tyylistä. Kirja kirjaimellisesti käskee sinun olla piittaamatta tietyistä asioista paskan vertaa. Ideana on löytää itselle ne tärkeät asiat ja pitää niistä kiinni. On paljon asioita, joihin et voi vaikuttaa, nämä pitäisi oppia sulkemaan pois.

Nykypäivänä sosiaalinen media on iso osa arkeamme. On Facebookista TikTokkiin ja Twitteristä Reddittiin. Kaikkea löytyy ja kaikille. Vaikka somessa onkin useita hyötyjä ja ne osaltaan myös helpottavat elämäämme ja kommunikointia, on siinä yhtä paljon, ellei enemmänkin haittapuolia. Ehkä nykypäivänä huolestuttavinta on ns. ”paljon sun outfit maksaa”- trendi. Nuoret saavat päähänsä jo varhain, että on ”siistiä” mitä enemmän ylläpitämäsi vaatteet maksavat. Aivan järjetöntä touhua. Tämä on yksi suurista asioista, jotka pitäisi olla ”Ei kiinnosta paskaakaan”-listalla. Nuoret ajautuvat varhain materialismin pauloihin ja kohta kaikki näyttävät kirjaimellisesti pelleltä. Siis kenen idea oli tuoda vyölaukku takaisin ja pitää sitä olalla? Ja kenen idea oli päättää että näytän coolilta lidlin släbäreissä ja tennissukissa? Siis onko 80-luvun faijamuoti tullut takaisin? Täytyy varmaan laittaa some kiinni…

Some ja sen aiheuttama kateellisuus on huolestuttavaa. Hieman varttuneet ”aikuiset” osaavat jo suodattaa, että kaikki ei aina ole sitä miltä näyttää, mutta nuoret menevät täydestä. Jonkun elämä on näyttää täydelliseltä; On merkkivaatteita, urheiluauto, ulkomaanmatkoja, juhlia ym.. Vaikka tosiasiassa henkilöllä on vuokrattu tesla ja 40 000e ulosotossa. Ei mitään syytä olla kateellinen tai välittää paskaakaan. Takerrun hieman tähän some-aiheeseen, sillä koen, että tässä on tulevaisuuden kannalta suuret riskit. Nuoria käytännössä aivopestään sisällön määrällä ja tyylillä. Kaikkia kiinnostaa vain ”paljon sun snäppiscore on” ja ”monta tykkäystä sait”. Ihmisillä on tarve näyttäytyä ns. parempana mitä on kehuskella muille. Elämme uudenlaisessa kuplassa, jossa yritämme koko ajan saada lisää tarvitsemaamme dopamiinia. Oletko huomannut, kuinka helposti ajaudut selaamaan Instagramia ja TikTokia, jos sinulla on edes pieni hetki siihen? On pakko saada lisää, enemmän ja nopeammin. TikTok mahdollistaa sen, että sinulla on uusi sisältö yhden pyyhkäisyn päässä seuraavasta. Woooosh ja ei muuta kun seuraava WAP-tanssi tai ”paljon sun outfit..” video kehiin.

Mutta se somesta. Manson kehoittaa kirjassaan laittamaan painoarvoa niille asioille, joista oikeasti välität. Myönnän, että useasti tulee ajateltua liikaa, jotain asiaa, johon en voi vaikuttaa tai stressattua jotain käytännössä turhaa juttua. On kuitenkin löydettävä tasapaino ja oppia olemaan piittaamatta. Tuntuu, että nykypäivänä ihmiset tekevät tahallaan asioista suuria ongelmia. Kaikesta on pakko vääntää ja kaikki asiat loukkaavat jotain ja asian täytyy nyt heti muuttua. Tuota ei saa sanoa, koska et voi olla varma… Nykyään loukkaannutaan jo muiden puolesta. Sanoin eräälle ystävälleni kesämökillä että; ”Meidän tiimin tytöt hoitaa tuota instagram…” ja hän otti itseensä sillä olin ”tytötellyt” heitä. Kysyin seuraavalla viikolla tiimini ”tytöiltä” että olenko nyt loukannut heitä. En ollut. Eivät olleet moksiskaan. Olisiko maailma parempi paikka, jos ihmiset vain keskittyisivät omiin ongelmiin? Ei tarvitse tuntemattoman puolesta suuttua.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!