Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Kirjoitettu 09.04.19
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Kirja pyrkii osoittamaan, kuinka valheellinen nykyajan positiivisuutta korostava ja tavoitteleva kulttuuri on. Kirjoittaja ei ylistä positiivista ajattelua tai kehota ottamaan asioita aina posin kannalta, niin kuin samanlaiset kirjat yleensä tekevät. Oli virkistävää lukea kerrankin aiheesta täysin eri näkökulmasta.

 

Mansonin mukaan ei voi olettaa, että asiat edes voisivat mennä aina putkeen. Aina ei voi onnistua, eikä siihen voi vaikuttaa mitenkään. Sen voi vain hyväksyä. Ja juuri tästä on kyse, kun hän kehottaa olemaan piittaamatta paskaakaan. Se tarkoittaa sitä, ettei piittaa siitä, kuinka asiat onnistuvat tai epäonnistuvat, eikä anna sen lannistaa turhaan. Negatiivisten kokemusten ja asioiden hyväksyminen voi olla jopa erittäin vapauttavaa, mikä voi johtaa todelliseen onnellisuuteen huolimatta siitä, sujuuko kaikki aina suunnitelmien mukaan. Ihmisten tulisi siis hyväksyä, että epäonnistumiset, vastoinkäymiset ja negatiiviset asiat ovat osa onnellistakin elämää eivätkä välttämättä tarkoita, että on tuomittu huonoon elämään. Itselleni tämä ajatus oli uusi mutta myös erittäin valaiseva. Itse olen aina ajatellut, että vasta sitten voi olla onnellinen ja pitää itseään onnistuneena, kun ongelmia ei enää ole. Todellisuudessa kyse on oikeiden ongelmien valitsemisesta.

 

Mansonin mukaan kaikki elämässämme on valintoja, ja valinnoilla on aina seurauksia. Tästä syystä olemme itse vastuussa valintojemme seurauksista, eli pohjimmiltaan voimme itse päättää, mitä ongelmia valinnoistamme aiheutuu. Ongelmiin tulisi etsiä ratkaisuja ja osaratkaisutkin ovat parempia kuin, että ei ole ratkaisua ollenkaan. Aina ei kannata syytellä muita vaan joskus itseäänkin juuri siitä syystä, että itse olemme valinneet ongelmamme.

 

Jatkuva paremman aseman tavoittelu tekee onnettomaksi, koska silloin huomaa, ettei mikään enää riitä. Aina asiat voisivat olla paremmin tai mukavammin. Aina olisi voinut saavuttaa enemmän ja tehdä enemmän. Miksei siis keskittyisi löytämään hyviä asioita juuri tästä hetkestä? Miksei voisi kokea iloa asioista, jotka on jo saavuttanut. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kehittyminen olisi pahasta tai että meidän ei tulisi pyrkiä koskaan parempaan suoritukseen. Kyse on enemmänkin asenteesta muutokseen. Onko onneton asioista, joita ei ole vielä saanut, vai onko iloinen saavutetuista päämääristä ja sen ansiosta innokas saavuttamaan lisää.

 

Manson tähdentää, että koko kirjan idea, siis se, että ei piittaa paskaakaan, ei tarkoita välipitämättömyyttä vaan oikeista asioista välittämistä. Täytyy tuntea omat elämänarvot ja punnita niiden perusteella, mikä on tärkeää ja mikä ei.  Eli se, ettei piittaa paskaakaan, ei tarkoita, ettei piittaisi mistään. Sen sijaan se tarkoittaa, että tulee löytää omat elämänarvonsa ja itselle todellisuudessa tärkeät asiat, ja päättää niiden perusteella, mikä on oikeasti tärkeää ja mikä ei.

 

Pidän Mansonin tavasta ilmaista itseään ja kirjoittaa, koska se on niin erilaista kuin mihin olen tottunut kirjoissa. Raisu ja rehellinen kirjoitustapa antaa enemmän ajattelemisen aihetta ja herättää mielipiteitä. Manson käyttää myös paljon esimerkkejä sekä tarinoita ja perustelee mielipiteensä aina huolella. Tämän ansiosta kirja ei vain latele neuvoja, se myös selittää, miksi niiden noudattaminen todella toimii ja miten.

 

Elämä on valintoja, jotka itse teet. Itselleni kirja antoi eväitä paremman asenteen rakentamiseksi elämää ja onnellisuutta kohtaan, paljon pohdittavaa ja auttoi hyväksymään paremmin itseäni ja muita.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!