Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta paskaankaan? – Opas kärsimykseen

Kirjoitettu 23.05.19
Esseen kirjoittaja: Samuel Pöyhönen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta paskaakaan?
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka olla piittaamatta paskaankaan? – Opas kärsimykseen

Kerrankin oli repäisevää lukemista. Herätti oikein kaikki aivonystyrät, että mitä tämä mies selittää? Minusta oli repäisevää, miettiä kirjan erikoisia lausahduksia ja linjauksia ja jäädä niitä pohtimaan, että ”voiko toi olla totta” tai ”onpa erikoinen näkökanta”.  Tykkäsin kirjasta ja kuuntelin samalta heittämältä sen Bookbeatista.

Kirjahan on kuulemma ”opas kärsimykseen”, ainakin kirjan mukaan. Miten teet kärsimyksestä edes vähän siedettävän. Kuinka olla piittaamatta paskaankaan on taitolaji, jokainen ei siihen pysty ja monelta menee vuosia sitä harjoitellessa. Mutta onneksi on aikaa, varsinkin nuorilla.

Opas kärsimiseen

Muistan, kun olin pieni poika ja joku papparainen tuli antamaan elämänohjeita minulle. Papparainen vain tokaisi: ”Kun hallitset tätä niin hallitset kaikkea” ja koputti samalla päätään etusormella. Minä pikkupoikana jäätelö kädessä tietysti nytkytin päätäni, että okei. Myöhemmin iän varttuessa, olen huomannut miten se pitää paikkansa, kuten tässäkin kirjassa siitä on kyse.

On ollut paljon puhetta yksinkertaisuudesta, miten se auttaa yrityksiä tehostamaan omaa tuotantoa tai miten ihmiset ymmärtävät, kun asiat ovat yksinkertaisia. Keep it simple. Yksinkertaisuus saa mielen onnelliseksi. Jos pystyt priorisoimaan asioita ja niitä mitkä tuovat merkityksen tekemiselle, olet onnellisempi. Mietit mikä on tärkeää ja mikä ei eli priorisoit. Iän myötä ihminen kasvaa ja tulee automaattisesti valikoivammaksi. Kaikki asiat eivät saa painoarvoa samalla tavalla kuin ennen. Panostetaan panostamisen arvoisiin asioihin. Ihmisten kypsyys heijastuu tästä.

Omien taitojen ja puutteiden tiedostaminen saa sinua itsevarmemmaksi ja karismaattisemmaksi. Jos asiat on joskus viturallaan, se on ihan OK. Turha sinun on soimata itseäsi siitä, kun et ollut tänään niin tehokas tai et muistanut hymyillä jokaiselle vastaantulevalle. Välillä itsekin sorrun siihen, että juuri ennen nukkumaanmenoa huomaan, että en saanut kaikkia asioita hoidetuksi ja saatan moittia siitä itseäni, mutta aivan turhaan.

Tunteilla on erityisasema, se menee kaiken edelle. Tunteissa voikin olla sokeita pisteitä, mitkä eivät tarkoita mitään, joten niistä ei kannata välittää. Antaa niiden mennä vain ohi. Tunteet vain antavat voimakkaita ehdotuksia, miten jokin asia voisi mennä. Tehtävänä onkin selvittää mikä on parhain mahdollinen ratkaisu. Tunnepohjainen intuitiivinen päätös on aina yleensä pöhkö. Siinä päätöksessä ei ole mitään faktaa vaan henkilöstä tuntuu vain siltä, eikä asiaa osata selittää muille. Näen tästä itseni. Tietyssä olotilassa saatan ajatella tunnepohjaisesti ja intuitiivisesti. Olisin hyvä kohde markkinoijalle. Toivottavasti tämän kirjan jälkeen pysähdyn miettimään, että miksi ajattelen näin.

Myönteisen olotilan haikailu on kielteinen olotila. Kielteisen olotilan hyväksyminen aiheuttaa positiivisen olotilan. Eli on ihan ok, että joskus vituttaa ja se saa näkyä myös ulospäin. Minulta meni hetkinen, että ymmärsin koko lauseen ja, että noinkin voi ajatella. Olen huomannut myös sen, että tiimimme on mennyt ajoittain niin herkäksi, ettei vitutusta hyväksytä. Tai, että se ei ole samanlainen tunne kuin joku positiivisuus. Olen sitä mieltä, että joskus pitääkin vituttaa tai mennä huonosti, että voidaan kehittää asioita. Ihminen ponnistelee vaikeissa hetkissä, siitä on jopa biologista hyötyä ja se on todistettu. Kärsimys on luonnon luottotuote muutoksen aikaan saamiseksi. Tästä onkin vain todettava se, että kun hyväksyy ainaisen epäonnistumisen, on paljon parempi jatkaa eteenpäin, eikä kolahdukset tunnu niin kovilta.

Kärsimys on merkitys. Helpottaa, jos tietää miksi kärsimystä kärsitään eli minkä takia. Kun merkitys on kohdillaan, sen eteen on helpompi kärsiä. Sama homma, kun saat valita ongelmasi niin se ei tunnu yhtään pahalta, mutta jos ongelmat määrätään sinulle, voi alussa olla motivaation puutteita.

Sitoutuminen luo vapautta, samalla tavalla kuin yksinkertaisuus. Keskittymällä tiettyihin asioihin ja arvoihin, vapautat mieltäsi ja kehoasi muista asioista. Voit myös rajoittaa merkityksellisyyttä ja vapautta. Kaikkeen ei tarvitse käyttää energiaa – voit vain olla piittaamatta paskaakaan.

Oletko joskus huomannut, että joskus paskan haileet asiat ovat yhtäkkiä merkityksellisiä ja niistä syntyykin tuloksia? Joskus saattaa olla niinkin, että mitä kovemmin haluaa jotakin, sitä paskempi on. Tähän voi verrata esimerkiksi uutta toimitusjohtajaa. Huono johtaja aloittaa ryminällä uudessa tehtävässä kuin taas huippujohtaja tutustuu ensimmäiset kuukaudet talon tapoihin. Kärsivällisyyttä sopivassa suhteessa. Asiat tapahtuvat ajallaan, jos on vain menossa edes sinne suuntaan.

”Kestävä tyytyväisyys ei pikainen onni”

”Vaikeat vuodet jäävät muistiin kauneudellaan”

 

Samuel Pöyhönen

Osuuskunta Waisto

044 0331951

 

Ps. Lue ihmeessä tämä kirja, koska se on loistava!

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!