Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan

Kirjoitettu 12.10.18
Esseen kirjoittaja: Ari Kautto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan

Kuinka olla piittaamatta paskaakaan- kirjaa kohtaan minulla ei ollut mitään mielikuvaa tai mitä se pitää sisällään. Kuitenkin kirja oli todella mielenkiintoinen ja erityisen mielenkiintoisesti kirjoitettu. Kirja on alusta alkaen omanlainen niin kiroilun kuin miten siinä asiat esitetään. Kuitenkin kirjassa on myös hyviä ja herätteleviä asioita eikä pelkästään vaan viihdykettä.

 

Monesti elämä menee helposti suorittamisen ja liian miettimisen puolelle. Kirjassa on kuitenkin päinvastoin ohjeet, eli pitäisi pyrkiä olemaan piittaamatta paskaakaan. Itse ymmärrän tämän pointin omaan elämääni koskien niin, että turha murehtia ja stressata asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Ennen huomasin myös omassa käytöksessä, että saatoin valittaa asioita esimerkiksi minulla on liikaa tekemistä. Kuitenkin turhaa energiaa meni tämän miettimiseen eikä sen tekemiseen tai suorittamiseen. Nykyään pyrin, etten voivottele asioita vaan pyrin ratkaisemaan ne mihin voin itse vaikuttaa. Tämä kuinka olla piittaamatta paskaakaan ja turhan murehtimisen jättäminen toissijaiseksi vähentää todella paljon stressiä ja sitä kautta myös suorittaminen on mielekästä ja tuotteliaampaa.

 

”Halu olla onnellisempi on kielteisiä tunteita herättävä olotila. Ikävän olon hyväksyminen on myönteinen kokemus jo itsessään.” Herättävä lause, joka sai itseni miettimään asiaa paljonkin. Tämä toimii ainakin itselläni ja huomaan kuinka tärkeää onkaan hyväksyä se, että aina ei vaan ole hyvä olotila taikka muuten niin pirteä ja iloinen. Välillä on vaikeaa tiedostaa mistä se pahaolo johtuu, mutta on tärkeää, että antaa itselle mahdollisuuden myös potea sitä. Tämä kääntyy lopulta positiiviseksi asiaksi ja mielikin paranee sitä mukaan.

 

Takaperoisuuden laki. Paremman tavoittelu on huono juttu, kun taas huonojen juttujen tavoittelu tuottaa hyviä tuloksia. Omien puutteiden ja epävarmuuden paljastaminen tekee itsevarmaksi, kun taas jos olet sulkeutunut ja pyrit esittämään itsevarmaa, se tekee olosi taas päinvastaiseksi. Todella mielenkiintoinen asia ja laittaa miettimään juuri, miten itse on elämässä toiminut. Olen huomannut, että oma itsevarmuuteni on lähtöjään juuri nuoruudessa. Tajusin että olen vaan oma itseni ja jotkut tykkäävät ja jotkut taas eivät. Hyväksyin omat puutteeni mutta en kuitenkaan keksi tekosyitä asioihin sanomalla esimerkiksi olen nyt vain tällainen. Vaikka olen tiedostanut ja ymmärrän puutteeni esimerkiksi omassa toiminnassa, pyrin kuitenkin päivä päivältä olemaan parempi ihminen ympärillä olevilleni ihmisille.

 

Valinnat ratkaisevat mikä on tärkeää ja kuinka ne vähäpätöisemmältä tuntuvat asiat ovat niitä asioita, joista pitäisi olla piittaamatta paskaakaan. Tämä asia jokaisen pitää pohtia omaa elämää ajatellen, eikä siihen voi kukaan muu tulla sanomaan mitkä asiat voivat olla elämässä tärkeitä ja sinun prioriteeteissa tärkeimpänä. Tämän kun sisäistää omaan elämään siitä tulee paljon tehokkaampaa kuin aikaisemmin eikä energiaa mene niin turhiin ja ehkä asioihin, jotka eivät vie sinua suuntaan, johon haluaisit mennä. Itselle tärkeitä asioita ja prioriteeteissa tärkeää on asiat, jotka eivät ainakaan pelkästään kuluta vaan asioita, joista saa myös itselle jotain. Esimerkiksi liikunta on tästä hyvä esimerkki. Se kuluttaa fyysisesti sekä myös ajallisesti, mutta se mitä käytän liikuntaan, saan kyllä monin kertaisesti takaisin niin henkisesti hyvänolon muodossa, kuin myös fyysisesti olen paljon paremmin voiva ja virkeämpi arjessa.

 

Tiimiakatemian aikana huomannut kuinka salakavalasti aikaisemmin kammoksumani lukeminen on noussut elämässäni yhdeksi tärkeäksi asiaksi. Kirjat virkistävät mukavasti mieltä sekä myös haastavat ajattelemaan ja käsittelemään kirjan asioita. Erityisen helppona olen kokenut äänikirjat, joita voi kuunnella mukavasti esimerkiksi kaikilla matkoilla. Lukeminen on asia, jonka vien mukanani akatemialta myös akatemian jälkeiseen aikaan ja arkeen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!