Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan

Kirjoitettu 10.12.18
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittamatta p*askaakaan - nurinkurinen opas hyvään elämään
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mark Mansonin opus ”Kuina olla piittaamatta paskaakaan” ei tarjoa suoraan mitään työkaluja oikeastaan mihinkään vaan enemmänkin kertoo asennoitumisesta, keskittymisestä oikeisiin asioihin ja asioiden laittamista tärkeysjärjestykseen. Hän kertoo siitä, kuinka tärkeää on tuntea itsensä ja olla välttelemättä tai pelätä omia virheitään. Elämä on joskus sieltä ja syvästä ja virheitä tulee tehtyä elämässä ja toivon mukaan paljonkin, jotta niistä voisi ottaa oppia. Kun hyväksyy edellä mainitun faktan niin elämästä tulee yllättävän paljon helpompaa. Kaikki virheet tuntuvat sillä hetkeltä todella pahalta, mutta ajan kanssa sitä huomaakin, että eihän tämä nyt niin huono juttu ollut. Manson myös painotti, että elämässä tulee tehdä niitä asioita, joista nauttii. Toki elämässä joutuu tehdä paljon väkisinkin, mutta pääpaino pitää esimerkiksi niissä projekteissa, jotka tuntuvat hyvältä. Tämän oivaltaminen vaikuttaa ihan kaikkeen, ei tarvitse enää tunkea itseään jokaiseen projektiin, arjen pyörittämisestä tulee helpompaa vaan jättää enemmän aikaa niille projekteille, jotka oikeasti miellyttävät sekä on kiinnostavia.

Niin kuin kirjassa sanottiin meillä on vain rajallinen määrä olla piittaamatta paskaakaan, joten jos yrittää välittää kaikesta ei oikeasti välitä mistään ja välittäminen tulee käyttää niihin, joihin sinä olet halunnut ne kohdistaa.

 

Valinnan vaikeuden paradoksi

 

Valinnan vaikeuden paradoksi oli minulle uusia asia ja herätti mielenkiintoani. Tuntuu itselläni varsinkin näin nuoressa iässä, että on tuhansia mahdollisuuksia siitä, että mitä esimerkiksi työtä tekisi tulevaisuudessa. Pystyn itse totta kai vaikuttamaan siihen mitä teen työkseni ja vaikkapa missä asun. Jos minun pitäisi valita esimerkiksi kahdesta eri työpaikasta, pystyisin todennäköisesti valitsemaan kahdesta paikasta minulle sopivamman, ja olemaan tyytyväinen valintaani. Jos minun pitäisi valita 40 eri työpaikasta, en pystyisi sanomaan varmuudella parasta vaihtoehtoa. Tällöin murehtii jatkuvasti, että teinkö oikean valinnan. Tällöin en pysty keskittymään yhteen asiaan kunnolla, eikä pysty sitoutumaan. Eli olisi tärkeää alkaa rajaamaan pikkuhiljaa vaihtoehtoja pois mitä ei ainakaan halua tehdä, tavallaan rajaton valinnan määrä rajoittaa meitä ja vaikeuttaa päätöksen tekoa ei edesauta.

 

Omat arvot

 

Kirjassa oli esimerkki kitaristista, joka sai lähtöpassit bändistä juuri ennen levytyssopimuksen saamista. Kitaristi kuitenkin perusti oman bändin ja vannoin itselleen, että vanhan bändin jäsenet tulevat vielä katumaan hänen potkaisemistaan ulos. Kitaristi paiski töitä todella paljon ja lopulta hänen bändillään oli huikeat yli 25 miljoonaa myytyä levyä.  Kitaristi oli kuitenkin pettynyt omiin tuloksiinsa, mutta kuinka voi olla pettynyt, jos on saanut yli 25 miljoonaa levyä myytyä? Bändi josta kitaristi heitettiin pihalle, oli kuitenkin yksi maailman tunnetuimmista ellei jopa tunnetuin heavymetal bändi Metallica. Kitaristi vertasi omaa menestystä koko ajan Metallican menestykseen ja ei pitänyt omaa menestystä juuri minään ja hän tunti epäonnistumisen tunnetta vaikka 25 miljoona myytyä levyä on huikea suoritus.

Esimerkki kitaristista on loistava siitä, kuinka omien arvojen asettaminen vaikuttaa omaan elämään. Arvo, joka perustuu muihin ei ole hyvä. Ei kannata lähteä vertailemaan itseään muihin toki se on itselleni ainakin haastavaa. Kitaristi, joka potkittiin bändistä, olisi osannut pitää omaa menestystä arvokkaana, jos hän ei olisi verrannut itseään Metallicaan siinä tilanteessa kitaristi olisi osannut arvostaa yli 25 miljoonaa myytyä levyään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!