Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan

Kirjoitettu 19.03.20
Esseen kirjoittaja: Jenni Suomalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen ihmistyypiltäni juurikin se ihminen, joka välittää oikeastaan kaikesta ja vähän liikaakin. Juurikin tästä syystä halusin tutustua Mark Mansonin kirjaan, Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan. Omaan luontaisen taipumuksen ajatustenmylläämiselle, mikä on tilanteesta riippuen vahvuus, mutta myös heikkous. Kirja on suorasukainen ja anteeksipyytelemätön, tästä syystä koin sen kuuntelemisen virkistävänä.

 

”It is not wrong to give a fuck,
but giving a fuck about too many things takes your energy,
the idea is to give a fuck only about few things”

 

Kuunnellessani kirjaa edellinen lause jotenkin säväytti, sillä koen tämän olleen yksi niistä ydin ongelmista, joiden kanssa olen jo pitkään vääntänyt eestaas. Joskus lukioikäisenä sain kokea oikein kantapään kautta sen, kuinka liika piittaaminen sai minut väsymään ihan kunnolla. Olen aina ollut ihmisistä kiinnostunut ihminen ja sitä kautta myös olen päässyt olemaan useiden ihmisten tukena huolien keskellä. Tästä teki kuitenkin ongelmallista se, että jäin helposti jumiin muiden ongelmiin ja kannoin niitä liian henkilökohtaisesti omilla harteillani ja väsytin itseäni.

Jossakin vaiheessa olin venyttänyt itseni liian laajalle niin fyysisesti kuin henkisesti ja olin erittäin uupunut kaikesta. Puolustavana reaktiona vetäydyin taaemmas, enkä enää samalla tavalla päästänyt kaikkia henkilökohtaiselle tasolle kanssani. Tilanne ei ehkä näyttänyt kenenkään muun silmiin siltä, sillä silloinkin sosialisoin aktiivisesti ja tulin toimeen lähes kaikkien kanssa. Sosialisointi oli kuitenkin lähinnä pintapuoleista huumoristista kanssakäymistä vailla sen syvempää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Ihan nyt viimeisimmän vuoden kahden aikana olen päässyt jotenkin käsittelemään näitä tunteita ja ottanutkin hurjia askeleita parempaan suuntaan.  Olen oppinut avaamaan itseäni ihan uudella tavalla muille, tiimin kanssa erityisesti olen uskaltanut olla juuri sitä mitä olen. Voisin nyt tosin jo tässä vaiheessa myös vähemmän avautua tiimille tunteistani ja antaa muille tilaa sillä saralla. Sillä siitä, että olen saanut olla tiimin edessä avoin ja haavoittuvainen on ollut äärimmäisen iso vaikutus siihen, että nyt koen olevani, sujut itseni kanssa ja toivon muidenkin pystyvän hyödyntämään tiimin tarjoamat mahdollisuudet tähän.

Edelleen koen haastavaksi syventyä henkilökohtaisesti yksittäisten henkilöiden kanssa, vaikka välistä kaipaisinkin myös syvemmälle ulottuvia ihmissuhteita. Tietysti Valtteri on minulle se ihminen, jolle jaan kaikki ilot ja murheet, mutta kaipaan toisinaan lisäksi semmoista hengenheimolaisuuden tunnetta ystävien kanssa eri piireistä. Olen viime aikoina tosin omaksi ilokseni saanut luotua taas kontaktia joihinkin läheisiin ihmisiini, joiden kanssa se syvempi yhteys oli pidemmän aikaa vähän horroksessa.

 

”The avoidance of struggle is a struggle.
The avoidance of suffering is a suffering.
The denial of failure is a failure.
Hiding what is shameful is a form of shame.”

 

Olen ylpeä siitä, miten paljon olen mennyt eteenpäin siinä, etten murehdi enää kaikkea niin paljon. Vieläkin on niitä päiviä, kun ajatukset valtaa mielen ja sitä kautta myös toiminnan, mutta niitä on huomattavasti harvemmin kuin ennen. En tätä esseetä kirjoittamaan alkaessani osannut kyllä odottaa sen tarjoamaa tunteiden vuoristorataa. Motivaatio oli jossakin kaukana ja vaikea löytää, mutta kirjoittaminen saikin toimia eräänlaisena terapian muotona tällä kertaa. Ei tosin ollut ensimmäinen kerta, kun itken esseetä kirjottaessani (tiimiläiset eivät varmaan yhtään ihmettele).

 

”The point is not to get away from the shit,
the point is to decide what shit to deal with.”

Tagit: , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!