Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan, nurinkurinen opas hyvään elämään

Kirjoitettu 27.03.19
Esseen kirjoittaja: Jyri Ruokonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka olla piittaamatta p*skaakaan - Nurinkurinen opas hyvään elämään
Kirjan kirjoittaja: Mark Manson
Kategoriat: 4.1. Johtavat ajatukset, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen, 9.08. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mark Manson on pohdiskellut yleisellä tasolla elämää laajasti ja on saanut aikaiseksi varsin kattavan koosteen hyviä vinkkejä elämisen arvoista elämää varten. Kirja on vuodelta 2016 ja nimeltään Kuinka olla piittaamatta p*askaakaan, nurinkurinen opas hyvään elämään. Alkuteos The Subtle ART of Not Giving a Fuck. Kirja on helppolukuinen, sujuva ja sisällöltään helposti ymmärrettävä.

Kirja alkaa menemällä suoraan aiheeseen lyhyen tarinan avulla. Charles Bukowski oli postia työkseen lajitteleva öykkäri, joka hyvinä hetkinään piti kirjoittamisesta. Lukuisien yritysten jälkeen saada kirjoituksiaan julkaistuksi epäonnistumisten määrä oli suistaa hänet lopullisesti päihteiden maailmaan, kunnes vihdoin tärppäsi. Bukowski kirjoitti rehellisesti omista huonoista puolistaan ja oli sinut niiden kanssa. Juuri se siivitti hänet suosioon, mutta ei nostanut häntä muiden yläpuolelle. Hän oli samanlainen epäonnistuja omissa silmissään, eikä piitannut turhista asioista paskaakaan.

Paskamainen palautesilmukka on Mansonin termi ahdistumiselle, jota ruokkii stressi, ankeus, itseinho ja ahdistuminen. Onnellisuuden ihannointi kasvattaa toisten ahdistumista ja paskamainen palautesilmukka ruokkii sitä lisää. Palautesilmukka pitää katkaista toteamalla: ”Olo on paska, mutta mitä väliä sillä on?”

Halu olla onnellisempi on kielteisiä tunteita herättävä olotila. Ikävän olon hyväksyminen on myönteinen kokemus jo itsessään.

On taitolaji olla piittaamatta paskaakaan. Missään tapauksessa ei ole kyse siitä, ettei välittäisi mistään. Ajatuksena on priorisoida ja keskittyä oikeisiin asioihin. Kaikki turha pitää kyetä sulkemaan pois. Turhista asioista ei pidä piitata lainkaan.

Manson jakaa jalon taidon olla piittaamatta paskaakaan kolmeen osataitoon.

  1. Osataito: ”Älä piittaa paskaakaan” ei ole välinpitämättömyyttä vaan oikeista asioista välittämistä.
  2. Osataito: Välitä jostakin vastoinkäymisiä tärkeämmästä, niin vastoinkäymisillä ei ole väliä.
  3. Osataito: Muista, että välittäminen on aina valinta, tajusipa sitä tai ei.

Onnellisuus on lähtökohtaisesti ongelma. Toiselle perheettömyys, toiselle perheellisyys, köyhälle köyhyys tai rikkaalle ongelmana voi olla rikkaudet. Onnellisuus voi olla aina kulman takana, kun haikaillaan onnellisuuden seuraavaa tasoa. Onnellisuus pitäisi löytää nyt ympäriltämme sekä sietää sen rinnalla tyytymättömyyttä ja epämukavuutta. Juuri ne ovat arkisen tyytyväisyyden edellytys.

Manson on kehittänyt kuvitellun toimintasankarin eli Pettymyspandan. Tämän tehtävänä olisi tulla naamio silmillään kertomaan ihmisille heitä itseään koskevat ikävät totuudet. Mansonin mukaan kärsimystä on, koska se on biologisesti hyödyllistä. Kun on ongelmia, niitä joutuu ratkomaan. Ja juuri ongelmien ratkominen ja kärsimyksen poistaminen lisää onnellisuutta.

Kirjassa on Jimmystä hyvä luku, joka on ajautunut omaan kuplaansa ja erinomaisuuteensa. Kuinka on mahdollista psyykata itsensä uskomaan, että on oikeutettu parempaan elämään kuin muut ilman todellisia ponnistuksia? Hän on suureen ääneen aloittamassa jokaista hanketta, mutta todellisen, ehkä tylsänkin työn alkaessa, hän päättää hävitä vähitellen takavasemmalle. Tällaiset erinomaiset kaverit luulevat olevansa jotenkin poikkeuksellisia, lahjakkaampia kuin muut ja heidän yläpuolellaan. Jokainen tapahtuma vahvistaa omaa erinomaisuutta. Huonot kokemukset vahvistavat vastapuolen tyhmyyttä ja halua kampittaa. Hyvät tapahtumat kääntyvät yllättäen itseaiheutetuiksi.

Tyypillisesti jalustalta kuitenkin pudotaan jossain elämänvaiheessa. Jos valheellisen itsepetokseen ja väärään minäkuvaan pohjautuvan jalustan on rakentanut kovin korkeaksi, jalustalta putoaminen sattuu todella sisintä myöten. Toisilla korkea jalusta kestää pidempään, toisilla se murenee aiemmin. Vähemmän sattuu, jos pudotus ei ole kovin korkea. Yllättäen moni muukin maailmassa osaa kaikenlaista, vaikka ei kovin erinomainen olisikaan. Tai ei tee siitä numeroa. Itse olen saanut monta ilonaihetta, kun matalan profiilin ystäväni ovat onnistuneet toteuttamaan haaveitaan.

Vanha oppimani viisaus on, että ei kaikkien tarvitse kaikkea osata. Riittää, kun jokainen osaa jotakin. On luonnollista osata joku ala hyvin ja olla toisella osa-alueella vajavainen. On myös luonnollista, että sen pystyy myöntämään. Ei ole totta, että tavallisuus ja keskivertoisuus tarkoittaisi epäonnistumista, vaikka niin nykyään yleisesti luullaan. Keskivertoisuus on usein myös onnellisuutta ja tavallista asioista nauttimista. Ne harvat, joista tulee jotakin todella ennennäkemätöntä, menestyvät siksi, että he eivät pidä itseään erinomaisina. He kukoistavat, sillä he suhtautuvat itsensä kehittämiseen intohimoisesti.

Kirjassa on tarinoita erilaisista legendaarisista hahmoista, kuten japanilaisesta sotilaasta, vänrikki Hirõ Onodasta. Hän jäi toisen maailmansodan jälkimainingeissa Tyynenmeren saarelle muutaman sotilaan voimin, ei uskonut sodan päättyneen ja jatkoi omaa sotaansa. Hänen viimeinenkin miehensä menehtyi 25 vuotta sodan päättymisen jälkeen ja Onoda löydettiin vihdoin lähes 30 vuotta sodan päättymisestä. Tarinoita uskollisuudesta, kestävyydestä ja kärsimyksestä.

Arvoista Manson on listannut surkeimpien joukkoon:

  • Nautinto
  • Aineelliset saavutukset
  • Pakko olla oikeassa
  • Vimmainen myönteisyys

Jokainen surkea arvo on perusteltu ja huonot arvot 1. perustuvat luulotteluun, 2. vahingoittavat toisia ja 3. niiden toteutuminen riippuu muista ja onnistuu vain tietyissä olosuhteissa.

Hyvät arvot sen sijaan 1. perustuvat tosiasioihin, 2. hyödyttävät toisiakin ja 3. niiden toteutuminen on omasta itsestä kiinni ja onnistuu milloin vain.

Esimerkkejä hyvistä arvoista on rehellisyys, kekseliäisyys, haavoittuvaisuus, itsensä ja toisten puolustaminen, itsekunnioitus, uteliaisuus, anteliaisuus, nöyryys ja luovuus.

Hirõ Onodan arvoja voitte tarkastella kirjan avulla enemmänkin ja pohtia mihin järkkymätön uskollisuus keisarikunnalle lopulta johti.

Kirjassaan Manson antaa monelta suunnalta ajattelemisen aihetta omaan reagointiin ja asioihin suhtautumiseen. Luin kirjan mielelläni ja sain hyviä toimintamalleja tulevaisuutta varten.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!