Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka saan ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen asiakkaille soitellessani huomannut, että melko moni puheluuni vastaaja kuulostaa tylyltä ja siltä ettei juuri nyt kiinnosta tippaakaan kukaan Mikko Tammilehto Tiimiakatemialta. Vastaanotto on suurimmaksi osaksi kylmää ja välinpitämätöntä. Tiedän, että moni heistä on todella kiireisiä ihmisiä ja kiireessä on vaikeaa pysyä positiivisena jatkuvasti, mutta silti voi olla aina ystävällinen.

Tietysti näissä tilanteissa kun soitan, soitan jonkun organisaation jollekin edustajalle. Se miten sen organisaation edustaja puhuu minulle, vaikuttaa myös muistikuvaani organisaatiosta. Jos saan tylyn vastaanoton, voi olla etten koskaan enää soita heille tai myöhemmin osta heiltä mitään. Puhun nyt siis todella tylystä vastaanotosta, sillä olen itse sellainen ihminen etten välitä siitä mitä muut ajattelevat. Toisille tyly vastaanotto voi olla henkilökohtainen loukkaus. Loukatessaan toista osapuolta yritys menettää samalla maineensa tämän henkilön silmissä, ainakin jossain määrin.

Kaikenlaisten ihmisten kanssa pärjää, kunhan on heille vain ystävällinen. Itselläni on aina ollut elämänasenteena olla “hyvä äijä”. Elämänohjeena on ollut “älä ole mulkku”. Mielestäni tämä on hyvin monipuolinen ja hyvä elämänasenne, sillä se on joustava ja tilannekohtainen. Ihmisten kanssa pitää olla hieman pelisilmää, ettei loukkaa tai aiheuta heille pahaa mieltä. Itse en ainakaan halua loukata ketään tahallani. Haluan olla hyvissä väleissä mahdollisimman monen ihmisen kanssa. En hae itselleni vihollisia, mutta jokaisella tapahtuu elämässä joskus niin että loukkaa toista tietämättään.

Toisille on helppo olla mukava ja ystävällinen, mutta askel siitä ylöspäin on hieman vaikeampi saavuttaa. Se vaatii asenteen muutosta sekä rehellisyyttä itseä ja muita kohtaan. Se vaatii vilpittömyyttä. Valheellisen imartelun ja liehittelyn huomaa kuka tahansa. Jotta vilpittömyyden voi saavuttaa, on asenteen ja mielikuvien muututtava. Ystävällisyys on elämäntapa, sitä ei voi suorittaa.

Tunteet ja järki

Kun toimii ihmisten kanssa, täytyy muistaa että olemme tunteellisia eläimiä. Ihminen voi järkeillä miten tahansa, mutta loppupeleissä suurin osa ihmisistä menee tunteen pohjalta. Tunteet mistä tahansa asiasta vaikuttaa ihmisen tekemiin päätöksiin ja mielikuviin. Joten jos siis haluat vaikuttaa ihmiseen, on sinun ohjailtava hänen tunteitaan omalla käytökselläsi saadaksesi sen lopputuloksen mitä haluat. Jossain olen sanonnankin nähnyt; People don’t buy for logical reasons, people buy for emotional reasons. Omalla käyttäytymiselläsi sekä asennoitumisella muihin ihmisiin, heidän ratkaisuihin sekä tekemisiin myyt kuvaa itsestäsi. Eikö siis sanonta “ole muita kohtaan sellainen kuin haluaisit muiden olevan sinua kohtaan” puhu juuri tästä?

Vaikutusvalta on siis sitä, että pystyy vaikuttamaan omalla toiminnallaan ihmisten ajatteluun ja toimintaan. Ihminen toimii parhaiten silloin kun hän itse oivaltaa jotain. Oivallus on motivoivaa ja mikäli haluaa, että joku toinen tekee niin kuin sinä ajattelit, on sinun saatava ihminen itse oivaltamaan se. Ihmisen pitää itse haluta tehdä jotain, jotta se tulee tehdyksi. Tätä voisi kutsua myös josssain määrin manipulaatioksi, mutta jos pidät oikeasti silmäsi auki, huomaat että sitä tapahtuu joka ikinen päivä kaikissa ihmiskohtaamisissa.

Oivaltaminen

Sama oivaltamisen taika huomataan Tiimiakatemialla päivittäin. Tavallisessa koulussa ei opeteta sitä, mitä joku ehkä haluaisi oppia. Tavallisessa koulussa ei korosteta oivaltamista vaan kaikki selitetään kaikille samalla tavalla. Puussa roikkuu omena, joka on haettava sieltä ja samalta lähtöviivalta aloittaa apina, norsu, koira, leijona sekä lintu. Kaikkien pitäisi saavuttaa sama tulos, mutta se kuka sen suorittaa nopeiten on paras. Tavallinen koulumalli ei anna eri ihmisten luontaisten ominaisuuksien kukoistaa tarpeeksi, vaan automaattisesti jos joku saa toista huonompia arvosanoja, on hän täten huonompi. Akatemialla joudumme itse etsimään tietoa jatkuvasti jos haluamme oppia jotain. Voimme valita itse tavan miten haluamme oppia ja löytää juuri meille parhaan keinon. Oivaltaminen on taikaa, sillä se tapahtuu omakohtaisesti. Oivaltaminen on vaikutusvaltainen tapahtuma ja se tuntuu hyvältä. Oivaltamisen taika on se, joka luo tästä maailmasta parempaa.

Vaikutusvalta

Samalla tavalla kun oivaltaminen tuntuu hyvältä, pitäisi meidän ihmisten saada toisillemme hyvä ja tervetullut olo vaikuttaaksemme heihin. Hyvä olo koostuu ihmisellä ainakin arvostuksesta, hyväksynnästä, imartelusta, kunniasta, onnistumisen tunteesta ja lämpimistä ihmissuhteista. Nämä ovat sellaisia elämänarvoja mitä meidän pitää korostaa ja ottaa huomioon ollessamme kosketuksissa toisen ihmisen kanssa. Sen pitää edelleenkin olla aitoa. Ja jos se ei ole aitoa, se ei toimi. Ihmiskohtaamisissa ensivaikutelma on tärkein asia. Ihminen “tietää” millainen tyyppi on kyseessä ensimmäisen kahdeksan sekunnin aikana. Ensivaikutelmaan voit vaikuttaa muuttamalla asennettasi perusteellisesti juuri sellaiseksi millainen ihminen haluat oikeasti olla. Parhaiten voit vaikuttaa ihmisiin tietysti sillä, että he pitävät sinusta. Toinen keinon on tietysti olla heille välttämätön, mutta olemalla pidetty selviät vähemmällä vaivalla. Olen silti kuitenkin sitä mieltä, että ihmisen täytyy olla sitä, mitä hän on.

Minä

Kirjassa esitetyt elämänarvot ja tavat millä ihmisten kanssa on hyvä toimia oli minulle suurimmaksi osaksi itsestäänselvyyksiä. Tiesin nämä asiat. Suurempi oppi tuli kuitenkin siitä, että vaikka muut eivät toimi niiden mukaan eikä samat asiat ole heille itsestäänselvyyksiä, niin miksi se estäisi minua toimimasta niiden mukaan? Tiedän millä tavalla ihmisen saa iloiseksi ja olen asenteeltani sellainen ihminen joka täyttää mukavan jätkän kriteerit. Tajusin kirjaa lukiessani sen, että minun pitää vain uskaltaa toimia niin vaikka olisinkin siinä aluksi yksin. Ihmiset eivät ole kaikki samanlaisia ja tietoa ja luonteita on erilaisia. Siksi pitää uskaltaa olla sitä mitä on, vaikka se pelottaisikin ajoittain. Se on minulle ainakin suuri haaste, sillä en halua kohdata turhaa vastarintaa. Mutta vastarinnan kohtaaminen on juuri sellainen asia missä kehitymme. Se on se mikä meitä kasvattaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!