Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka SE tehdään esiintyjä

Kirjoitettu 24.05.13
Esseen kirjoittaja: Teo Tarri
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka SE tehdään esiintyjänä
Kirjan kirjoittaja: Henkka Hyppönen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin Henkka Hyppösen kirjoittaman Kuinka SE tehdään esiintyjänä-kirjan. Tykkäsin siitä tyylistä, jolla Henkka esittää asioitaan. Kirjan perusajatus on se, että elämä on jatkuvaa näyttelemistä ja toisten vakuuttelua. Elämme erilaisissa rooleissa työpaikalla, kotona ja vapaa-ajalla ystäviemme seurassa.

Yhteinen tavoite

Olemme tiiminä kevään aikana huomanneet, että tarvitsemme isomman päämäärän, tavoitteen, joka on kirjattuna johonkin ylös, ja jota kohti konkreettisesti etenemme – niinkuin syksyllä Hollannin matkaamme varten. Ja kuten tiedämme, sanat tarkoittavat eri asioita, eri ihmisille. Tavoitteemme, jokaisen jakaman vision, tulee olla dialogin kautta synnytetty merkittävä tapahtuma.

Kun kysymme tiimissämme Jim Collinsin kiteyttämät kysymykset, voimme löytää vastauksen tavoite-kysymykseemme.

– Mistä olemme innostuneita?

– Missä voimme olla markkinoiden parhaita?
– Miten sitä mitataan?

Kirjailija muistuttaa, että kun tavoite on selvillä, ei muutosta saa aikaan kuin ainoastaan tekemällä. Tällöin on helpompi myös pitää fokus visiossa. Tiiminä tai tiimiläisenä edistymistä on hankala mitata. Viimeisimpänä työkaluna olemme käyttäneet kehäteoriaa ja palautekeskusteluja. Meidän on opittava myös antamaan palautetta arkipäivän tilanteissakin.

Hyppönen kirjoittaa kirjassaan tunteista, ja siitä kuinka ne huomaamatta kulkevat mukanamme päivän. Monet meistä saattavat pitää mukanaan tunteita ja tunnelmia, jotka eivät millään tavalla liity tapahtumiin sillä hetkellä. Itseäni kiinostaa kovasti, ajatus niistä hetkistä kun koen olevani aito. Tunteiden kokeminen ja niiden vietävänä oleminen ovat kaksi eri asiaa. Esiintyjänä, siis joka päiväisenä elämänmatkaajana, on osattava erottaa kaksi asiaa: tunne ja siihen ehdollistunut reaktio. Itse olen opetellut sulkemaan epämiellyttävät ja surulliset tunteet ulkopuolelleni. Tai pikemminkin olen oppinut siirtämään ne hetkeksi irti tilanteesta. Epämiellyttäviin tunteisiin palaan mieluiten yksin tai lähimpieni kanssa. Siksi otankin usein hankalissa tilanteissa mieluummin neuvottelijan aseman ja tarkkailen toimintaa himan etäämmältä. Uskon että saamani palaute neutralisoitumisesta viittää myös osittain tähän. Ratkomatta jääneet tapahtumat ovat jääneet mieleeni, ja en ole uskaltanut elää ja näyttää tiimissämme täyttä tunneskaalaa.

Toivonkin vieväni syksyllä tiimimme kulttuuria vielä enemmän suuntaan, jossa loukkaantumiset ja epämiellyttävyyden käsitellään mahdollisimman nopeasti. Tarvitsemme syksyllä myös päivitetyt pelisäännöt. (Loukkaantumisen pelisäännöt s.51)

 

Esitystä tai luovuutta ei ole ilman energiaa. Ilman energiaa ei ole esiintyjää. Hyppönen esittelee kirjassaan viisi energian lajia, joiden tulee olla tasapainossa, ja uusimalla energiavarastoaan, pystyy kehittymään.

Viisi energian lajia: fyysinen, älyllinen, emotionaalinen, sosiaalinen ja hengellinen. Seuraavaksi kerron mitä kirjailija tarkoittaa energian lajeilla.

Vartalosi viestittää yli puolet lähettämistämme viesteistä. Vartalolla voimme välittää tunteita ja osoittaa mielenkiintoa ja kuunnella, sekä tartuttaa innostusta. Kun kehomme on lämmitetty, toimimme paremmin, vartalo avautuu, pulssi ja hengitys kiihtyy. Tutuimmat johtamistilanteet omalla kohdallani ovat tapahtuneet armeijassa tai urheilukentällä. Juuri silloin kun pulssi kohoaa ja tuntee olevansa tilanteen vietävänä. Saman huomasin viimeisimpänä änärissä, kun pidimme olympialaiset ja kisailimme keskenämme. Tilanteessa oli helpompi olla läsnä ja osallistua, samoin pelailuin jälkeenkin. Itse sytyn juuri käytännön tilanteissa. Juuri silloin kun ongelma on käsillä, olen luovimmillani.

Älyllistä energiaa saa oikeastaan milloin tahansa, kun vain haluaa oppia. Tätä kykyä voin kehittää, opiskelemalla, lukemalla, käyttäessäni vasenta kättä työskentelyssä, mietiskelemällä ja yhdistelemällä. Meille on Akatemialla painotettu toisenlaisen kirjallisuuden lukemisen tärkeyttä, kesällä aion syventyä lukemaan myös muutakin kuin, bisneskirjallisuutta tai verkkotekstejä.

Emotionaalinen energia on osittain stressin hallintaa. Sitä saa lisää toimimalla ihmisten kanssa ja pitämällä hauskaa yhdessä tai yksinään. Iloiset uutiset antavat päiviimme voimaa. Sosiaalinen energia on yhteydessä emotionaaliseen energiaan. Tapaamalla uusia ihmisiä ja syventämällä suhdettasi vanhoihin tuttuihin, pääset irti omasta ajattelustasi. Vuorovaikutustilanteet ovat raaka-ainetta siinä samassa kuin uusien asioiden tutkiminen, kertoo Hyppönen.

Hengellinen energia on lyhyesti tiivistettynä kykyä luottaa johonkin suurempaan, energiaa ei kulu silloin murehtimiseen kun luottaa siihenkin, mitä varmuudella ei tiedä todeksi. Hyvinvoinnin tasapaino muodostuu energioiden tasapainosta, tämän mittaamiseksi meilä on käytössämme Arviointipassin peruskuntokartoitus, johon tulemme keskittymään tulevissa reeneissä.

Teo Tarri
teo@mittava.fi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!