Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuinka se tehdään esiintyjänä

Kirjoitettu 21.04.13
Esseen kirjoittaja: Samuel Saukkonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuinka se tehdään esiintyjänä
Kirjan kirjoittaja: Henkka Hyppönen
Kategoriat: 6.2. Myynnin ja markkinointiviestinnän taidot ja työkalut, 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johdanto
Henkka Hypönen murtaa kirjassaan myytin, jonka mukaan luontainen esiintyminen on harvoille soutu lahja. Kirja on osoitettu kaikille, jotka työskentelevät muitten ihmisten kanssa. Esiintymistä voi olla kaksinkeskeisestä keskusteluista radiohaastatteluihin, palaverin pitämisestä perinteiseen esiintymiseen suurelle yleisölle. Kirja auttaa lukijaansa hahmottamaan omat vahvuutensa esiintyjänä. Antaa käytännön vinkkejä jännityksen vähentämiseen ja rohkaisee heittäytymään enemmän. Opuksesta löytyy harjoituksia, joiden avulla lukija voi parantaa omaa viestintäänsä. Ennen kaikkea esiintyä kiinnostavasti!

Murra omat ennakkoluulot
Me ihmiset ajattelemme helposti mustavalkoisesti. Yks on hyvä jossain ja toinen aivan p**ka. That’s it, eikä sille voi mitään. Ei näin!
Ei me ymmärretä tai muisteta, että alansa huiput ovat joskus olleet keltanokkia. Tuntuu, että nämä supliikit tv-esiintyjät ovat syntyneet mikki kädessä kesken Greyn anatomian –synnytysjakson suoraan kameran eteen. Ei me tiedetä, onko Mikko Leppilampi tai Heikki Paasonen laskeneet alleen ensimmäisissä ala-asteen esintyymisissä. Me näemme vain heidän menestyksensä, emme sitä matkaa.

Voi olla, että se vieressä istuva ihmisiä pelkäävä Petteri on vuosien päästä esiintymislavojen herra. Mistä sen tietää? Vuosien päästä hädin tuskin muistamme tämän Petterin sönköttävää ääntä ja täriseviä käsiä. Aivan sama asia kuin musiikin huipputähdillä, varsinkin räppäreillä. Nyt räpillä tienaavien radion soittolistojen kärkiräppääjien ensimmäiset levytetyt kappaleet aiheuttavat jopa myötähäpeää. Mutta ala kuin ala – siinä kehittyy, kunhan jaksaa painaa, eikä luovuta.

Millainen on hyvä esitys?
Muistele hetki hyvää esitystä, näytelmää tai elokuvaa.
Mitä yhteistä näillä on?
Se sai sinut unohtamaan ajan, paikan ja itsesi, eikö vain?
Viimeksi minulle kävi näin Kallioplanetaarion asiakastapaamisella. Itse planetaarion valkokangas oli kuin valtava lentopallonpuolikas ja me katsojat sen sisällä. Projektori loi 3d-vaikutelman valkokankaalle.  Kangas peitti koko näkökentän. Ääni pysyi terävänä, vaikka sitä soitettiin reilu 100dp:n kovuudella, eikä särkenyt lainkaan.  Planetaarion työntekijä kertoikin, että äänentoiston ammattilaiset olivat ohjanneet ääniaallot laserin voimalla penkkeihin.  Penkit itsessään olivat jo niin mukavia, että niihin olisi helppo nukahtaa. Tämä planetaario esitys toimi kuin hyvä esiintyjä. Paikka, aika ja oma itseni hukkuivat tähän 20minuutin mittaiseen esitykseen aivan täysin.

Esimerkki hyvästä esiintyjästä
Ammattikoulun ruotsin opettaja oli hyvä esiintyjä.
Ruotsi on seiskaluokalta lähtien ollut surkein arvosanani. Oli se ammattikoulussakin, mutta opin edes ne pakolliset ruotsinkieliset sanat kurssien läpi pääsemiseen. Miksi näin? Koska ruotsinopettaja kertoi ne niin innokkaasti ja väänteli samankaltaisia sanoja. Voitte kuvitella, miten vaikeaa on opettaa pakollista ruotsia ammattikoulussa. Oppilaita ei kiinnosta, mutta silti opettaja jaksoi innokkaasti ja täysillä opettaa meitä! Hänen persoonallisuus oikein paistoi läpi. Tämä opetustyyli puri aivan tavalla, opetus perinteisemmällä ”opit tai itket ja opit” -menetelmällä. Esiintymistä tämäkin. Vielä kun perinteisessä opetuksessa opettajat tajuaisivat sen, että jos heidän opetus ei ole kiinnostavaa, se johtuu heistä. Supermyyjän koulutuksen Timo Ropen sanoin: ”Jos tämä koulutus ei ole kiinnostava, se ei johdu teistä, vaan opetuksesta. Aina jos opetus ei ole kiinnostavaa, vika on esiintyjässä.”


Esiintymisen rakenne

Kirjailijan mukaan hyvä esitys rakennetaan viidestä askeleesta, jotka lähtevät jo ennen esitystä ja jatkuvat aivan esityksen päätökseen. Näistä käsittelen esseessäni kahta ensimmäistä.

1. Tavoitteiden asettaminen
”Älyttömät tavoitteet, paljastavat kykyjesi puutteet. Oivallus omien kykyjen rajallisuudesta taas pakottaa oppimaan ja kasvamaan.”

”Tavoitteet itsessään ei ole mitään, vasta kun ne on laitettu kalenteriin ne ovat.

Koska lähes jokaisessa lukemassani kirjassa painostetaan tavoitteiden tärkeydestä, olen alkanut ottamaan tämän oikeasti tosissani jokapäiväisessä tekemisessä.  Vuodenmittainen aikajana on ilmestynyt kotiseinälleni. Siihen on merkattu milloin lähden ulkomaille, milloin mistäkin projektista tulee rahaa ja mitä sen eteen täytyy tehdä, mihin mennessä minun on täytynyt pudottaa 5kiloa painoa ja jokaviikkoiset välitavoitteet.
Nyt huomaan, ettei se ole vain kirjojen ja valmentajien turhaa paasaamista. Tavoitteiden avulla on oikeasti helpompaa seurata jokapäiväistä työskentelyä ja saada siitä tehokkaampaa. Ja mikä parasta – loppuu itsensä huijaaminen.  Eli tavoitteiden loppusanoiksi: Tee itsellesi selkeät tavoitteet esiintymisen suhteen. Niissä täytyy olla merkitystä!

2. Tunteet peliin
Oli kyse sitten uutislähetyksestä tai firman sisäisestä koulutuksesta, esiintyjän pitää toimia omista tunteistaan ja omasta persoonastaan käsin. Esiintyminen on huonoa, jos siinä ei ole minkäänlaista persoonallisuutta.

Onko sitten myyjän roolissakin esiintymistä? Minusta on. Kaikki tietää, millä tavalla toimitaan marketin kassalla. Kassahenkilö on kuin robotti. Usein ilmekään ei kassahenkilöltä värähdä ja ääni tulee tasapaksuna. ”Päivää… Tuleeko muuta… Kiitoshei!”. Ei ole nyt tarkoitus mollata kassatyöntekijää tässä tekstissä. Itsekin olen ollut töissä kassalla. Kun yritin puhua savon murretta siellä, minulta kiellettiin se välittömästi.

Toisena esimerkkinä on sitten se ilmeikäs pikkupaikkakunnan kahvilan isäntä. Tältä isännältä lentää juttua, välillä rivoakin. Kyläläiset tulevat kuuntelemaan hänen tarinoitaan. Hänen persoonallisuus loistaa kahvilan ulkopuolelle ja sana tästä herrasta leviää. Ihmiset eivät tule enää pelkästään kahvin takia tänne, vaan hänen persoonallisen luonteensa ja esiintymisensä asiakkaille. Eli aina siinä omassa esiintymisessäsi: Persoonallisuutta kehiin! Ei ole mitään hävittävää. Itsensä voi nolata, mutta sitäkin tärkeämpää on taito nauraa itselleen.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!