Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Kuka menestyy ja miksi?

Kirjoitettu 09.10.18
Esseen kirjoittaja: Annemari Autio
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kuka menestyy ja miksi?
Kirjan kirjoittaja: Malcolm Gladwell
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Valitsin tämän kirjan luettavaksi, koska minua kiinnostaa erittäin paljon mitä menestymiseen vaaditaan. Toisten menestystarinoita on muutenkin mielenkiintoista kuulla ja niistä oppii aina itsekin jotain. Kirja lupaa jo heti alussa muuttaa täysin perinteisen käsityksen menestymisestä, että menestyminen olisi suurimmaksi ihmisen omaa ansioita ja kovalla työllä ansaittua. Niinhän se on eikö? Tämä herättää jo oman mielenkiintoni, miten se voisi olla jotain muuta, se selvinnee lukiessa kirjaa eteenpäin.

Jo heti ensimmäinen osio saa aikaan erilaisia ajatuksia menestymisestä, jossa puhutaan syntymäajan merkityksestä menestymiseen. Olen itsekin miettinyt joskus, että alkuvuodesta syntyneillä on parempi asema kuin loppuvuodesta syntyneillä koulumaailmassa. Jos heti aluksi on vähän jäljessä, niin sitä on vaikea enää päästä kuromaan, vaikka aivot olisivatkin jo yhtä kehittyneet, kuin luokkatovereilla. Kirjassakin kerrotaan, että tämä epäedullinen asema loppuvuonna syntyneillä verrattuna alkuvuonna syntyneisiin ei tule katoamaan vuosien saatossa. Itse olen syntynyt 30. lokakuuta, eli vanhempien oppilaiden ja minun välillä on ollut jopa melkein 10 kuukautta eroa. Oli mielenkiintoista saada omille aikaisemmilleni pohdinnoilleni faktatietoa. Nykyisessä koulussa on toki vaikea arvioida, onko kurouma jo viimein poistunut, koska olin vanhimmasta päästä meidän luokalla.

Matteusvaikutuksen olen itsekin huomannut käytännössä, eli jolla on se, myös saa yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. Se kenellä on jo rahaa, on paljon paremmat lähtökohdat sitä myös tehdä itselleen lisää. Moni asia vaatii jo aloitukseen omaa pääomaa esimerkiksi oman yrityksen perustaminen tai kiinteistösijoittaminen. Siksi mekin aloitamme projektien teon niin sanotuita lypsylehmistä, ensin on koottava alkukassaa ja pääomaa, että rahaa voi tosissaan alkaa myös tekemään ja tehdä niitä asioita, joista itse myös nauttii.

Minulle on aikaisemminkin tullut vastaan ilmaisu, että ollakseen erinomainen jossain se vaatii 10 000 tuntia ahkeraa harjoittelua. Oma ongelmani on aina ollut se, ettei minua huvita harjoitella 10 tuntia viikossa jotain tiettyä lajia, vaikka siitä nauttisinkin. Menestyminen kaikessa vaatii suurta omistautuneisuutta sekä halua tehdä juuri sitä tiettyä asiaa. Luulen, että en itse ole vielä löytänyt edes sitä, missä haluaisin olla paras. 10 000 tunnin sääntö saavuttaakseen suuren lahjakkuuden on itseasiassa ihan helpottava tieto. Kirjan mukaan, kukaan mestareista ei ole luonnonlahjakkuus ja saavuttanut huippuansa vähemmällä harjoittelulla. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa, myös minä, voi saavuttaa huippuosaamisen, kun vain harjoittelee tarpeeksi. Mekin voisimme tiimin kesken ottaa tästä opista sen käytäntöön, että kun jokainen löytää sen oman juttunsa, jota haluaa oppia ja lähteä työstämään, niin keskittyy suurimmaksi osaksi siihen taitoon ollakseen 10 vuoden päästä paras juuri siinä asiassa. Tässä yhteydessä sanonta ”harjoitus tekee mestarin” osuu kuin nenä päähän. Tämä kirjan osio itseasiassa innoitti minua jo harjoittamaan omia laulutaitojani. Joskus unelmanani oli olla erittäin hyvä laulaja ja varmaan noita laulettuja tunteja on jo jokunen tuhat kertynyt ja päätin alkaa kerryttämään lisää omaa 10 000 tuntiani laulamisessa. Nyt tiedän, että olen varmasti hyvä laulaja saavuttaessani tuon maagisen tuntimääräisen harjoittelun rajan.

Nerojen ongelmat -osiossa oli todella mielenkiintoista juttua siitä, että menestyksen kannalta ei olekaan eroa onko ÄO 120 vai 180. Olen aina ajatellut, että mitä korkeampi ÄO, sitä enemmän ihmisellä on mahdollisuuksia menestyä. Kuitenkin tietyn pisteen ohittaessaan, eli n. 120, menestymisen kannalta ei olekaan enää suurta vaikutusta olisiko ÄO tuosta vieläkin enemmän. Sen jälkeen muut luonteenpiirteet korostuvat ja tulevat enemmän merkityksellisemmiksi. Älykkyydestä on muutenkin erilaisia muotoja matemaattisen älykkyyden lisäksi. Esimerkiksi sosiaalista älykkyyttä voi aina oppia lisää ja uskon, että se on tärkeämpää menestyksen kannalta kuin matemaattinen älykkyys. Silloin, kun on sosiaalisesti älykäs, pystyy ikään kuin manipuloimaan muita ihmisiä ja saamaan heidät tekemään niin kuin itse toivoisi, ilman että he itse sitä tajuavatkaan. Tämä on toisaalta pelottava ajatus, mutta sitä tapahtuu maailmassa koko ajan. Bisnes -maailmassa on varmasti suuri etu, että pystyy puhumaan ihmiset omalle puolelleen ja luomaan kontakteja tällä tavoin sekä myymään omaa ideaansa eteenpäin. Ehkä lainaankin seuraavaksi kirjan, joka käsittelee sosiaalista älyä ja alan kehittämään sitä taitoa itsessäni ja tulen sitä kautta myynnin mestariksi.

Nerojen ongelmat osa kaksi kohdassa oli erittäin mielenkiintoinen pointti siitä, että keskiluokkaan tai yläluokkaan syntyneet menestyivät elämässään huomattavasti paremmin kuin köyhiin olosuhteisiin syntyneet. Kirjan perustelut ja näkemykset asiasta menevät kyllä valitettavasti aivan nappiin omalle kohdalleni. Olen köyhästä perheestä kotoisin ja en ole koskaan saanut mitään kannustusta menestyä elämässä, päinvastoin. Kouluarvosanani eivät ole olleet ennen ammattikorkeakoulua huippuja enkä saanut kotona apua kotitehtäviin. Isäni on sanonut, etten tule menestymään sen kummemmin, kaupan kassalle joudun kumminkin. Äitini ei ole sen kummemmin kommentoinut asioita. Olen elänyt pitkän aikaa uskossa, ettei minusta ole menestymään ja ajattelin, että ammattikoulutasoinen koulutus on se mihin voin ikinä edes korkeimmillaan pyrkiä. Vasta pari vuotta sitten suuri menestyksenhalu on noussut minussa ja tämän halun herätti ystäväni kannustus. Ensimmäistä kertaa elämässäni minulle sanottiin, että kyllä sinä pystyt mihin vain ja pystyn tekemään kaikkea mitä uskallankin haaveilla. Nyt olen varma, että todellakin minusta on juuri siihen mitä ikinä uskallankin alkaa tavoittelemaan. Ei siihen tarvittu kuin yhden ystävän kannustus ja usko minuun itseeni ja taitoihini. Luulen, että taustoilla on niin kauan merkitystä menestymisen kannalta, kun niiden antaa itseensä vaikuttaa. Niin monet asiat ovat omasta ajattelutavasta kiinni ja siitä mitä itselleen uskottelee. Tietysti tätä kirjaa lukiessa ymmärtää, ettei menestys ole yhden ihmisen ansiota, mutta siihen tarvitaan usko itseensä ja kunnianhimoa. Täytyy uskaltaa tarttua tilaisuuksiin sekä olla pitkäjänteisyyttä ja tahtoa puurtaa se 10 000 tuntia ja tulla yhdeksi parhaimmista osaajista. Kirjan kahdeksannessa luvussakin todetaan, että kaikki näistä menestystarinoiden henkilöistä tai ryhmistä ovat työskennelleet ahkerammin kuin vertaisensa.

Kuka sitten menestyy ja miksi? Mullistiko tämä kirja perinteisen käsitykseni menestymisestä niin kuin luvattiin? Kyllä ja ei. Tämä kirja avasi aivan erilaisen perspektiivin menestymisen tarkastelulle, mutta ei missään vaiheessa poissulkenut sitä faktaa, että ilman ihmisen omaa yksilöllistä puurtamista ei menestystä tapahdu. Mitä menestyminen sitten on? Täytyy olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, syntymäaika merkitsee sekä aikakausi, milloin syntyy, kulttuuriperinnöllä on merkityksensä, perhetaustat vaikuttavat, harjoituksen määrällä on suuri vaikutus sekä tähän tarvitaan sekaan vielä ripaus tuuria. Menestyminen vaatii lisäksi vielä periksiantamattomuutta, kykyä jaksaa yrittää hankalia tehtäviä, joista muut jo luovuttavat ja halua saada selitys aikaan asioille. Ennen kaikkea, menestyminen ei koskaan tapahdu yksin. Se on ehkä tärkein oppi tässä kirjassa, mekin tarvitsemme tiimiläistemme apua menestyäksemme.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!